1515

Experterna: ”Inte ofta man ser ett sådant haveri”

Börsens klädhandlare går i vitt skilda riktningar, med en fin vändning för H&M och ett katastrofalt läge för lilla RNB, konstaterar Di:s experter i Analyspodden.

”De har misslyckats totalt”, säger Ulf Petersson.

Foto:Hasse Holmberg/TT

Klädjätten H&M HM B -2,64% Dagens utveckling visade musklerna i veckan med en rapport som tycks markera vändningen för bolaget efter flera år av problem. 

”H&M var långsamma ur startblocken men har kommit igen. De har nog vinster framöver att ta när de börjar optimera sitt butiksnät. Nu ska de pressa fastighetsägarna att dämpa hyrorna också. De har gjort det bra”, säger Di:s börsexpert Ulf Petersson.

För de mindre spelarna, främst MQ och RNB, ser det betydligt dystrare ut - MQ:s rapport på fredagen visade på kraftigt ökad rörelseförlust och krympande försäljning, medan RNB tidigare i veckan annonserade en stor räddningsemission efter växande förluster. Det sker redan innan den befarade konjunkturnedgången fått någon effekt på hushållens konsumtion. Felet ligger mer i affärsmodeller och styrning.

”Än har man inte sett att konsumtionen har gått ner så mycket. Så spontant verkar det vara mer av en sektorfråga än en konjunkturfråga”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman.

”Ja, det här är mycket bolagsspecifika grejor och det beror på hur mycket kostnader man tagit bort i den fysiska handeln”, säger Ulf Petersson.

”MQ gjorde ett förfärligt köp av Joy som de nu skulle betala ganska mycket för att slippa ha gjort. Men de har ändå tagit rejäla sparprogram, så de kan nog överleva. RNB har ju blundat och gjort allt annat än rätt de senaste åren och de får betala priset med en nödemission. Det är dålig management. De har misslyckats helt”, fortsätter han.

”De skyller en del av förlusten på att bolaget ska delas upp, men det är ju inte direkt Sandviks stålverksamhet som ska karvas ut. Det är inte ofta man ser ett sådant haveri.” 

Som lök på laxen kommer nu också konjunkturnedgången med besked, om man får tro de senaste inköpschefsindexen som publicerades i veckan.

”En snabb summering är att det var sämre än väntat överallt. Det är den största nedgången sedan finanskrisen och de lägsta nivåerna sedan 2013”, säger Felicia Åkerman. 

”Det som känns oroväckande är att det är så synkroniserat nedåt”, fortsätter hon och pekar på tre faktorer som i detta läge lär leda till ytterligare kronförsvagning mot psykologiskt tuffa nivåer. 

”Det finns absolut en risk att vi går över 10 kronor mot dollarn och 11 kronor mot euron”.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?