Hoppa till innehållet

Annons

Experterna: Fem saker du aldrig ska köpa på ditt kreditkort

Kreditlånen har ökat under de senaste åren, men vad pengarna går till är inte lika tydligt. I många fall kan kreditkortet användas till köparens fördel men det är också lätt att hamna i dyra fällor. Här är fem saker du aldrig ska belasta ditt kreditkort med, enligt experterna. 

Bild:TT
Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea
Ingela Gabrielsson, privatekonom NordeaBild:Nordea
Arturo Arques, privatekonom Swedbank.
Arturo Arques, privatekonom Swedbank.Bild:Claes-Göran Flinck

Ett kreditkort behöver inte vara det andra likt. Med vissa kort kan du samla flygpoäng, med andra får du försäkringar. Men också avgifterna och kredittiderna skiljer sig åt. För att få ut det mesta av sitt kort gäller det att veta hur man använder det på rätt sätt och speciellt hur man undviker att använda det fel.

"Rätt använt så kan kreditkortet vara ett bra alternativ då det finns många fördelar med kreditkort. Ofta ingår det bra försäkringar och med vissa kort kan du slippa kreditkostnaden om du betalar hela skuldbeloppet i tid. Men om man använder kortet för att dryga ut lönen och inte betalar av hela krediten snabbt då använder man det fel. Det får man vara försiktig med", säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank SWED A -0,84% Dagens utveckling .

Här är fem saker som du inte ska köpa på ditt kreditkort:

1. Resor

Privatekonomerna varnar för att det är lätt att trilla dit vid semestertiderna. Många tycker att det är svårt att spara upp och planera långt i framtiden men det kan istället gör resan ännu dyrare.

"Man ska inte använda kortet till upplevelser som man konsumerar snabbt men sen ska betala i efterhand för då har man ju nya utgifter som väntar. Risken är att det kostar mycket mer än man tror från början och att man inte har råd att betala tillbaka sen", säger Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea NDA SE -0,93% Dagens utveckling .

Enligt Arturo Arques finns det dock i vissa fall fördelar med att betala resor med kreditkortet men bara om man betalar av hela kreditbeloppet med en gång när fakturan kommer.

"Vissa kreditkort innehåller försäkringar så om du betalar din resa med kreditkortet så omfattas du av försäkringen"

2. Nöjen och snabb shopping

Då man betalar med kredit lånar man pengarna från banken, därför bör man inte använda det på sådant som tappar i värde eller försvinner så snart det konsumerats. Båda privatekonomerna anser att det är stor skillnad på att låna pengar till sådant som istället ger värde.

"Grundprincipen är att undvika att låna till saker som minskar i värde. Det är skillnad på om om du lånar till något vars värde stiger i pris, som en bostad, eller om du köper kläder eller ännu värre mat. Så fort du ätit upp maträtten så är maten borta, då blir krediten väldigt dyr för lånet finns ändå kvar", säger Arturo Arques.

3. Restskatt

Det är snart dags att deklarera och för många kan det senare innebära en risk för restskatt. Men även om den blir högre än väntat är det sällan positivt att använda kreditkortet till det. För om du inte kan betala av krediten på en gång kan avgifterna bli stora.

”Kan du välja så ska du undvika att betala restskatt med kreditkort. Den ska man betala med egna medel", säger Arturo Arques.

4. Aktier, spel och spekulation

Ingela Gabrielsson anser inte att man bör använda krediten till vad hon kallar för "spekulation". Där räknar hon in kasinospel, aktier och andra situationer då man satsar pengar utan en säkerhet på återbetalning.

"Då lånar man pengar för att man spekulerar i till exempel en aktieuppgång. Man lånar till osäkra investeringar."

5. Skulder

Till slut vill hon också varna för att betala av andra skulder med sitt kreditkort.

"Kredit är som ett lån och det blir lätt ett lån på ett lån och då växer skuldberget och till sist kan man inte betala det," säger Ingela Gabrielsson.

Innehåll från CombifyAnnons

Innovativ plattform för fastighetsutveckling

Combifys grundare Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa tillsammans med styrelsemedlemmar Sara Resvik från BackingMinds och Helen Agering.
Combifys grundare Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa tillsammans med styrelsemedlemmar Sara Resvik från BackingMinds och Helen Agering.

I en tuff och konkurrensutsatt bygg- och fastighetsbransch är smarta investeringsmöjligheter avgörande. Combify, Sveriges snabbast växande PropTech-bolag, erbjuder en AI-lösning för att effektivt hitta och övervaka attraktiva marknadsmöjligheter.

Byggbranschen står inför stora utmaningar med dyrare material, minskad efterfrågan och projektförseningar. Teknik, såsom AI och maskininlärning, är mer avgörande än någonsin för att hitta nya möjligheter. Samtidigt har aktörer chansen att vända marknadsläget till sin fördel.

Med rätt teknik kan utmaningarna faktiskt omvandlas till fördelar för aktörer som är redo att anpassa sig och agera proaktivt.

– Det är nu upp till aktörer som vill göra en skillnad att utnyttja dessa förändrade marknadsförhållanden, säger Alaa Alshawa, medgrundare och vd för Combify.

Combify är ett innovativt svenskt företag grundat 2017. De erbjuder en AI-baserad lösning som automatiserar prospektering och fastighetsutveckling, vilket ger beslutsfattare inom fastighetsbranschen en fördel på marknaden.

– Vi samlar data från tusentals källor, inklusive alla Sveriges 290 kommuner, i realtid. Detta ger användarna möjlighet att enkelt söka och bevaka allt från tidiga markanvisningar och detaljplaner till bygglov på ett och samma ställe, säger Alaa Alshawa.

Resultatet är en mer effektiv och automatiserad prospekterings- och utvecklingsprocess.

Alaa betonar att det handlar om mer än att bara reagera på nya detaljplaner och anbud. 

– Genom att låta fastighetsutvecklare analysera områdesutveckling innan det händer, hjälper vi våra kunder att bli proaktiva istället för att agera reaktivt som många gör idag, säger han.

Med stöd från investerare som Bonnier Capital och Backing Minds, utvecklar Combify sin plattform kontinuerligt för att göra den ännu enklare att använda och mer anpassningsbar.

Den nya versionen, Combify 2.0, släpps i maj och erbjuder ännu större flexibilitet när det gäller att anpassa sökningar och bevakningar för att passa olika verksamheter.

För att testa Combify utan kostnad och se hur det kan förändra ditt företags prospektering och fastighetsutveckling. 

Besök Combifys hemsida här  

Om Combify:

Combify är ett svenskt PropTech-företag som erbjuder en AI-baserad lösning för fastighetsinvesterare och beslutsfattare. De har vunnit flera utmärkelser och blivit erkända som ett av Sveriges snabbast växande PropTech-företag.

Ta del av senaste nytt på Combify här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Combify och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera