ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Experterna: Då höjer Riksbanken räntan

Riksbanken höjer snart räntan. Det spår experterna på Business Arena.

Under torsdagen stod Riksbankens styrränta i centrum på fastighetsbranschens största evenemang i Norden, Business Arena Stockholm. Minusräntan har varit en verklighet sedan februari 2015 och Stefan Ingves har mött hård kritik från både näringslivet och ekonomer om att räntan borde ha höjts långt tidigare.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, höjer ett varningens finger för rådande låga ränteläge. 

"Ser man till alla finansiella kriser så har de varit ett resultat av för mycket "gratispengar" under lång tid. Jag har aldrig varit med om så mycket "gratispengar" som nu", säger han och fortsätter: 

"Det sänker tillväxtpotentialen lågsiktigt."

Norges centralbank höjde sin styrränta på torsdagen, och SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog menar att Riksbanken bör följa det exemplet. Kanske också att det bör ha gjorts tidigare. 

"Jag tycker vi ligger lite efter. Räntan skulle nog ha höjts något tidigare. Snart är nog högkonjunkturen över."

Trots att det är något sent i deras ögon, så är experterna enade om att en höjning av styrräntan står för dörren. 

"Riksbanken kommer höja reporäntan under första kvartalet 2019. Det kommer inte vara någon stor höjning, jag tror det kommer gå väldigt långsamt", säger Annika Wallenskog. 

"Eller innan årsskiftet" fyller Mats Kinnwall i och får medhåll av SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer