1515
Annons

Experterna: Boprisrallyt är ohållbart

Trots tilltagande motvind i form av högre räntor, skakiga börser och hög byggtakt fortsätter bostadspriserna att stiga. Men i år kommer de att plana ut. Det säger Olof Manner och Anna Hammer i Makrorådet.

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank
Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på SwedbankFoto:Jack Mikrut

 

Året har börjat skakigt på de flesta tillgångsmarknader. Exempelvis är Stockholmsbörsens breda index ned 16 procent i år. Men priserna på bostadsmarknaden gick i motsatt riktning och steg i januari med 2,6 procent i månadstakt.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, lyfter fram att januari brukar vara en stark månad på bostadsmarknaden, men han är skeptiskt till om ökningstakten kan hålla i sig.

”Nu ökade villor med 11,6 procent i årstakt och bostadsrätter med 8,6. Det är som jag ser det ohållbart över tiden med den typen av ökningar”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Det finns dock en del så kallade fundamentala faktorer som driver på.

”Vi pratar om att Riksbanken ska höja men styrräntan är fortfarande 0 procent. Det stödjer bomarknaden. Vi har också demografin. Babyboom-generationen födda tidigt 1990-tal är nu i familjebildande ålder och behöver större boende.”

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, noterar att uppgången under pandemin har varit överraskande. 

”Jag får erkänna att jag inte hade väntat mig den här effekten när pandemin bröt ut, även om den nu i efterhand går att förklara med nya beteendemönster och väl fungerande krisåtgärder. De flesta räknade snarare med sjunkande bopriser.”

Hon påpekar också att ökningen inneburit en uppgång från nivåer som många bedömare redan betraktade som höga.

”Nu har nivåerna kommit upp ordentligt. Innan coronakrisen lutade nog de flesta åt att bomarknaden skulle lugna ned sig.”

Nu ligger en dämpning i korten.

”Ökad nybyggnation, hotet och debatten om högre räntor, en börs som har sjunkit och sjunkande reallöner. Det borde påverka marknaden. Jag tror att det är rimligt att den planar ut under året”, säger Olof Manner.

Möjligen kan det som nu händer på marknaden handla om samma typ av rusch som kan uppstå i en bar när den sista beställningen annonseras.

”I USA har priserna också stigit kraftigt. En hypotes där är att potentiella köpare skyndar sig in nu innan räntorna stiger så mycket att det blir för dyrt att ta lånen. Jag ska inte säga att den effekten finns i Sverige, men vem vet?”

Var står bopriserna vid årets slut?

Anna Hammer: ”Lite högre kanske, men inte mycket.”

Olof Manner: ”Ja, upp 5 procent kanske. Halva den uppgången kom i så fall i januari.”

Makrorådet: Inte säkert att vi märker av en recession

Sverige kan mycket väl befinna sig i recession. Men det känns knappast så eftersom arbetsmarknaden är glödhet. I Makrorådet reder Claes Måhlén ut vad det alltmer omtalade begreppet egentligen betyder.

Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén.
Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén.Foto:Amanda Lindgren

 

Allt fler bedömare talar om risken för recession. Men trots att det är ett vanligt begrepp på finansmarknaden i och med den ekonomiska debatten är innebörden inte självklar.

”En definition är två på varandra följande kvartal med sjunkande BNP. Den används av många på marknaden”, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén i Di-podden Makrorådet.

Historiskt har andra definitioner använts. 

”I Sverige brukade vi en gång i tiden definiera det som två kvartal på rad med sjunkande industriproduktion, när industrin var en viktigare del av ekonomin.”

I USA är det National Bureau of Economic Research som officiellt avgör när ekonomin har varit i recession. Definitionen lyder ”en signifikant nedgång i ekonomisk aktivitet i stora delar av ekonomin som håller i sig mer än några månader”. Exakt hur olika faktorer vägs är inte uppenbart.

”NBER:s metod är lite mer hemlig och bygger mer på bedömningsfaktorer. Ofta stämmer det inte med två kvartal på raken med krympande BNP”, säger Claes Måhlén.

I nuläget blir det ännu bökigare.

”Vi pratar oftast om BNP i reala termer. Då kan vi i dagens läge med hög inflation ha en real recession parallellt med en ganska snabb uppgång i nominell BNP. Tänk en restaurang som tack vare högre priser ökar omsättningen även om gästerna blir färre. Den kan fortfarande ha personal som tidigare vilket innebär att arbetslösheten inte stiger.”

Faktum är at Sverige enligt definitionen ”två kvartal på raken med krympande BNP”, mycket väl kan befinna sig i recession just nu.

”BNP krympte det första kvartalet och kan mycket väl göra det nu i det andra. Men det är ganska osannolikt att det kommer att synas på arbetsmarknaden, som ju är glödhet. Oftast när man pratar konjunktur tycker jag det är bäst att tänka på arbetsmarknaden. Om man är arbetslös eller inte är den stora skillnaden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera