ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Experterna: Aktierna du ska ha i höst

  • Jonas Olavi, Maria Landeborn och Henrik Didner. Foto: Jack Mikrut, Claes-Göran Flinck, Anna Ekelund

Efter en mulen sommarbörs är många redo att fylla på aktiedepåerna. Men börsexperterna ser stora risker för en fortsatt börsnedgång och varnar speciellt för en månad. Det finns dock aktier som kommer att stå pall, enligt experterna Di pratat med.

Trots en kylig sommar på börsen är Stockholmsbörsen är upp 14,3 procent det senaste året. De höga värderingarna på marknaden gör att många investerare nu börjar leta efter tecken på börsnedgång.

Jonas Olavi, chef för den taktiska allokeringen på Alfred Berg, menar att det politiska läget i Europa kan vara det som utlöser en rekyl på marknaden och ser en risk för börsnedgång i oktober.

”Val i Tyskland i september och eventuellt ett snabbval i Italien, som nu är utan regering, kan få marknaden att skaka till”, säger han.

Men den riktiga jokern i leken är USA. President Donald Trump har hittills haft svårt att genomföra de skattesänkningar och förändringar i infrastruktur som han gick till val på. Sådana förändringar skulle innebära en förstärkning av dollarn.

Men för att få igenom förändringarna måste landet skuldsätta sig ytterligare, vilket Jonas Olavi tror blir svårt.

”Innan sista september måste förhandlingarna om en höjning av skuldtaket vara klara. Jag tror det blir svårt för Trump att få igenom ytterligare en höjning med tanke på det knappa övertaget i senaten, och då finns det en risk för dipp på marknaden i början av oktober."

Vid sidan om de politiska riskerna är han fortsatt optimistisk till börsen.

”Generellt sett har rapporterna varit bra, både vinst och omsättning stiger. Prognoserna för den närmsta tiden ser också uppmuntrande ut”, säger han.

Även Henrik Didner, fondförvaltare på Didner & Gergne, är försiktigt optimistisk till börsen.

”Vi är egentligen alltid lite oroliga för börsen. Men bara man hittar bra bolag så klarar man sig bra över tiden”, säger han.

Skandias sparekonom Maria Landeborn är av en liknande åsikt. Hon menar att bolagens rapporter visserligen hamnade under analytikernas prognoser, och att det återstår att se om börsen kan plocka upp den positiva utvecklingen från tidigare i år.

”Det avgörande för börsens utveckling är ju hur företagens vinster utvecklas, och de fortsätter att stiga även om det var något under marknadens förväntningar”, säger Maria Landeborn.

Stockholmsbörsen har gått starkt de senaste åren och bolagsvärderingarna har skjutit i höjden, menar sparekonomen.

”Nedgångar på börsen sker med jämna mellanrum och risken är högre när värderingarna är höga. En börsrekyl kan dock betyda att det uppstår ett bra köptillfälle, säger hon.

 Hon menar att en rekyl skulle kunna utlösas av negativ makrostatistik.

”Vi har inte sett någon börsrekyl sedan Brexit 2016, vilket är en lång tid. Ju högre marknaden värderas, desto kraftigare blir fallet."

För att mildra en eventuell börsnedgång rekommenderar hon icke-cykliska bolag, som till exempel Ica och telekombolag som Tele2 och Millicom.

Om man är ny på börsen och passiv i sitt sparande rekommenderar Skandias sparekonom investmentbolag.

”Investor och Industrivärden är bra för en nybörjare. Kinnevik har en mer digital portfölj och för tillfället en högre substansrabatt”, säger hon.

De mer konjunkturkänsliga bolagen i exempelvis industri- och verkstadsbranschen, redovisade fina resultat under den senaste rapportperioden. De är desto mer känsliga för en eventuell marknadsoro i höst.

”Volvo och SSAB har gått mycket bra på den starka börsen”, säger hon och tillägger att det finns lika stor risk att bolagen dras med i en börsnedgång.

Jonas Olavi är desto mer positiv till fordonstillverkaren.

”Volvo ser intressant ut, det finns hävstång i resultatet när försäljningen väl ökar. Vi har märkt av en förbättring av konjunkturen globalt, vilket gynnar bolaget."

Den optimistiska fondförvaltaren menar att det finns en viss risk för motvind i valutaförändringar, men rekommenderar ändå industribolag och utvalda tillväxtbolag till höstens portfölj.

”Jag tror att Atlas har fallit färdigt nu, och även Sandvik har goda framtidsutsikter. Även gruvbolag som Lundin mining och Boliden har medvind när kopparpriset stiger”,säger han.

Ett icke-cykliskt bolag som Jonas Olavi rekommenderar till hösten är New Wave, klädbolaget som Jonas Olavi även föreslog till sommarens aktieportfölj. Men fondförvaltaren är besviken på bolaget.

”Även om Torsten Jansson varit positiv till de senaste rapporterna har ju aktien uppenbarligen haft det kämpigt”, säger han om sommarens aktienedgång på 9,3 procent.

En annan klädjätte som tagit stryk som fortsatt finns kvar i många svenskars aktiegarderober är folkaktien H&M. Aktien har fallit 13,2 procent sedan i början av året. Nu utgör den 7,2 procent av Didner & Gerges aktiefond.

”Det är inte vad det har varit och jag är lite bekymrad över det”, säger han och tillägger att det inte är han som personligen förvaltar fonden.

Henrik Didner understryker att han inte tar någon nämnvärd hänsyn till börsens mående, utan investerar efter företagen och dess ledning.

Han tar de svenska storbankerna som exempel.

”De har välskötta verksamheter och arbetar i en miljö med låg korruptionsnivå, till skillnad från en del utländska banker."

Di rapporterade tidigare i veckan att Didner & Gerge sedan i maj har köpt aktier i det skamfilade bolaget Telia. Under sommaren har fondbolaget köpt aktier till ett värde av 660 miljoner kronor.

”Telia är mer av ett ’sektorinnehav’. Bolaget har numera en välskött ledning och har förhoppningsvis lämnat de tuffa åren bakom sig”, förklarar Henrik Didner.

Han menar att bolagets verksamhet har glömts bort i all skandalrapportering.

”Bolaget är ouppmärksammat ur ett verksamhetsperspektiv. Investerarna har varit väldigt negativa men i grunden har bolaget en solid och lönsam grundverksamhet”, säger Henrik Didner.

https://infogram.com/hostens-aktier-1gqo2qvw3njyp78

Tyck till