ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spänningen ökar – experter varnar för chockhöjt oljepris

Kapningen av tankfartyget Stena Impero har ökat spänningarna mellan Iran och västvärlden. I centrum finns Hormuzsundet – ett av världens viktigaste farvatten för oljetransporter.

På måndagsmorgonen är oljepriset upp med över 1,1 procent, men skulle en militär konflikt bryta ut varnar experter för en tredubbling av priset.

Situationen mellan Iran och västvärlden fortsätter vara mycket spänd. Fredagens kapning av brittiskflaggade och svenskägda Stena Impero har ökat spänningarna ytterligare i Persiska viken. Storbritannien har varnat Iran för konsekvenser om inte fartyget släpps, och premiärminister Theresa May har på måndagen kallat till ett krismöte för att diskutera ärendet.

Stämningen i regionen har också stor påverkan på oljepriset. Klockan 9 på måndagsmorgonen är priset på WTI-olja upp 1,11 procent till 56,34 dollar per fat, medan Brentoljan är upp 0,91 procent till 63,38 dollar per fat.

Allvarligast är konflikten mellan Iran och USA. På torsdagen sköts en drönare i Hormuzsundet ner av USA vilket intensifierade ordkriget mellan president Donald Trump och den iranska ledningen med utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Händelsen är bara den senaste i raden av händelser sedan Iran i början av juli förklarade att landet inte längre följer det kärnenergiavtal som undertecknades 2015. 

USA har också ökat sin närvaro i området, och de senaste månaderna har landet också anklagat Iran för att ha attackerat utländska fartyg, vilket den iranska regeringen bestämt nekar till.

I konfliktens kärna finns Hormuzsundet söder om Iran. Där passerar två tredjedelar av världens olja som produceras till havs. En potentiell militär sammandrabbning skulle därmed påverka oljepriset i allra högsta grad.

”En militär konfrontation, eller till och med begränsade militära attacker, kan orsaka tillfälliga prishöjningar”, säger Helima Croft, råvarustrateg på RBC Capital Markets till CNBC.

Hon varnar för att en upptrappning skulle kunna leda till att Hormuzsundet stängs av helt och hållet. Det skulle i så fall leda till att länderna kring Persiska viken som producerar 20 miljoner fat råolja varje dag skulle isoleras.

”Om det bryter ut ett krig räknar vi med att oljepriset snabbt skulle öka till runt 150 dollar per fat”, säger en analytiker på Capital Economics enligt CNBC.

Det skulle innebära ett pris som nästan är tre gånger högre än dagens, då ett fat WTI-olja handlas till drygt 56 dollar.

Å andra sidan menar andra oljeanalytiker att priset troligtvis inte kommer stiga så pass mycket, då USA har skalat upp sin utvinning av skifferolja samtidigt som omvärlden inte är lika beroende av olja från Persiska viken som tidigare.

De ökade spänningarna i regionen kan härledas till det kärnenergiavtal som Iran ingått med USA, Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och Tyskland. När avtalet skrevs under 2015 lovade Iran att minska sitt kärnvapenprogram i utbyte mot lättade sanktioner.

För drygt ett år sedan infriade dock Donald Trump sitt vallöfte om att USA skulle lämna avtalet och införde nya ekonomiska sanktioner mot Iran, något som bland annat har haft en kraftig inverkan på landets oljesektor.

Bara en månad senare gick Iran ut med att man planerade att öka kapaciteten för urananrikning, och i slutet av juni i år bekräftade landet att man överskridit den grad för urananrikning som fastslogs i avtalet. Anledningen ska vara att Iran inte anser att de europeiska länderna följer sin del av avtalet.

De begränsade anrikningsnivåerna är till för att landet inte ska kunna utveckla atomvapen, men Iran säger själva att uranet kommer att användas till landets kärnkraftverk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer