Experter: Var inte rädd för 90-talsräntan

Boräntor på tio procent eller mer som det var på 1990-talet – kan det bli så igen? Riksbanken ska höja styrräntan, men några chockhöjningar tror inte bedömarna på.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

På 90-talet låg räntorna skyhögt över vad varje svensk kan föreställa sig i dag. 30-åringar tittar lite klentroget på gamlingar som berättar om boräntor på tvåsiffriga nivåer, men faktum är att 1995 låg Riksbankens styrränta på cirka 8,5 procent. Boräntorna låg över 10 procent då. Frågan är om det kan bli så igen.

Riksbanken kommer att höja räntan, från dagens minusränta med små steg upp till något. Riksbankschefen Stefan Ingves själv har sagt att han tycker att en normalränta bör ligga på mellan 2,5 och 4 procent. Det innebär att svenska bolånetagare kommer att få betala mer för sina bolån.

"De senaste 30 åren har räntorna sjunkit. Både de nominella räntorna och de reella räntorna, där man tagit bort inflationen", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Robert Boije tror dock inte på några tvåsiffriga räntenivåer igen, i alla fall inte inom överskådlig tid.

"Det finns några olika teorier om detta. Dels att återkommande finanskriser gjort att räntorna sjunkit, dels att det finns strukturella demografiska faktorer som gör att räntorna inte stiger så högt som förr. Det är fler i arbetsför ålder nu, och fler som sparar. När det finns mer pengar att låna ut sjunker räntorna."

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, kan inte heller tro att räntan kommer upp i de nivåer som rådde på 90-talet.

"Vi hade ett helt annat upplägg för penningpolitiken då, med fast växelkurs. Riksbanken tvingades försvara kronan, säger han och påminner om hösten -92, då riksbankens ränta rakade upp i osannolika 500 procent."

"Nu har vi en helt annan penningpolitik, Riksbanken ska leverera en stabil inflation."

"Normala räntenivåer" har fått en helt annan innebörd än på 90-talet, konstaterar han.

"Tidigare låg "normala" styrräntor på 5 procent. I dag är de 2,5 procent."

Dessutom, påpekar han, så hade Sverige faktiskt problem i ekonomin på 90-talet.

"Sverige hade obalanser då, med en statsskuld på runt 80 procent av BNP. Det har vi inte i dag."

Irma Rosenberg, doktor i nationalekonomi och tidigare vice Riksbankschef, var med på den tiden räntan låg så högt.

Hon är helt inne på samma linje som Robert Bergqvist. Sedan Riksbanken bytte från fast växelkurs till inflationsmål för penningpolitiken i början av 1990-talet har förutsättningarna ändrats.

"Det var ett helt annat upplägg för räntepolitiken fram till början av 90-talet med försvar av en fast kronkurs. Med nuvarande inflationsmål för penningpolitiken är risken inte så stor att räntan kommer upp i de nivåerna", säger Irma Rosenberg.

Visst kommer kriser i både vår och omvärldens ekonomi, men räntan kommer inte skena för det, tror hon.

Men frågan är om det finns något otäckt som skulle kunna göra att räntan stiger mer än väntat.

"Det skulle vara hög inflation då, som uppstår av någon anledning. Centralbankerna har vräkt ut subventioner som konstgjord andning de senaste åren, och det är ett experiment. Men så länge det inte lett till kraftig inflation så stiger inte räntan av det. En annan sak skulle kunna vara om förtroendet för svensk ekonomi minskas kraftigt", säger Robert Boije.

Robert Bergqvist tycker också att det är svårt att föreställa sig ett scenario som påverkar räntan kraftigt uppåt.

"En inflationschock, exempelvis på grund av en olje- eller energikris, det skulle kunna påverka räntan. Också om Sverige skulle få svårt att låna pengar på grund av att tilltron till svensk ekonomi minskar, till exempel om fastighetsmarknaden kollapsar", säger Robert Bergqvist.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?