Annons

Experter: Sverige har irriterat Kina

Sverige har lyckats irritera Kina. Gui Minhais tvingade framträdande är en sådan signal, menar flera experter.

”Då finns det fortfarande någonting som stör och det är ett gott tecken”, säger Elisabeth Åsbrink på svenska PEN.

Under fredagen visades en 20 minuter lång arrangerad presskonferens med svenske Gui Minhai i kinesisk tv. Med två vakter bredvid sig fick han berätta att han var en "schackpjäs" för den svenska regeringen, utsedd för att skapa problem för ledarna i Peking. Sverige ska sluta hjälpa honom, sade han.

Han berättade också att Sverige håller val i år och att han kan vara en del i politikernas spel för att uppnå sina syften.

Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN, tycker att Kinas agerande är väldigt svårtolkat men säger samtidigt att det är en vanlig strategi.

”Jag tror det finns flera skäl till det här. Dels är det en känd strategi att spela upp den här typen av framtvingade bekännelser, Gui Minhai har ju fått sitta i två tv-sändningar tidigare och bekänna saker som vi vet inte är sanna.Det andra är att sända en stark signal till regimkritiker om att 'det här är vad som händer med er, vi har kontrollen'", säger hon.

Oscar Almén, vid institutionen för euroasiatiska studier på Uppsala universitet, påpekar att man inte ska lägga någon tilltro till vad Gui Minhai säger. Uttalandet ligger helt i linje med hur Kina behandlat den svenske bokförläggaren tidigare.

”Det är bara en politisk show. Man kan tänka sig att det finns en poäng i att visa upp det för sin egen befolkning, men att visa upp det här för det internationella samfundet ger ju bara en ännu mer negativ bild av Kina. Det visar bara hur lite de respekterar fångars rättigheter och mänskliga rättigheter.”

”I stället borde Kina motivera på vilket sätt Gui Minhai brutit mot landets lagar och ge honom rätt till advokat”, säger forskaren.

Gui Minhai greps av kinesiska agenter i Thailand 2015, vilket enligt Oscar Almén bröt ett mönster som visar att Kinas närvaro har ökat i andra länder. Självförtroendet har växt och Kina tar en mer aktiv roll i internationell politik.

Att bokförläggaren visas upp på det här sättet i tv är ett tecken på att situationen eskalerat och att Kina är irriterat på Sveriges kritik. Margot Wallström har bland annat kallat gripandet av Gui Minhai framför ögonen på svenska diplomater för en "brutal handling".

”Insatserna har höjts på båda sidor”, säger Oscar Almén.

Han håller med Elisabeth Åsbrink om att agerandet är ett tecken på ett irriterat Kina.

”Kina är så mäktigt att de inte behöver ta hänsyn till internationell opinion. Men att Gui Minhai nu säger något om Sverige betyder att vi har lyckats irritera Kina på något sätt, och det är ett gott tecken. Då finns det fortfarande någonting som stör, och då får vi fortsätta att störa dem”, säger Åsbrink.

Experterna som TT talar med är dock överens om att Sverige inte klarar sig ensamt i sin kritik. Att återgå till någon form av tyst diplomati eller backa från uttalanden ter sig heller inte särskilt verksamt. Frågan måste upp till EU-nivå.

”Sverige kan inte göra så mycket ensamt, så man måste stå på sig. Men ska något verkligen hända så att kineserna backar ur och försöker vinna ansikte då måste den här frågan upp på bordet i Bryssel. Federica Mogherini (EU:s utrikeschef) måste ta ställning mot Kina i den här frågan, säger Johan Lagerkvist, forskare på kinesisk inrikespolitik vid Stockholms universitet.Om frågan inte lyfts då tror jag att det ser mörkt ut för ett frisläppande”, säger han.

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?