1515
Annons

Experter: Mycket möjligt att Trump fälls

En historisk andra riksrättsprocess väntar USA:s president Donald Trump. Frågan är om tillräckligt många republikaner i senaten är beredda att fälla presidenten.

”Möjligheten har definitivt ökat. Det här är en chans för Republikanerna att sätta ner foten och ta avstånd från Trumps agerande”, säger Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker.

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Alex Brandon

Det republikanska partiet är splittrat efter fyra år med Donald Trump som president.

”Den här riksrättsprocessen är mycket farligare för Trump än den förra”, säger statsvetaren Chris Galdieri vid Saint Anselm College, till TT.

Att tio av Trumps partikamrater i representanthuset valde att rösta med Demokraterna och ställa honom inför en andra riksrätt visar hur allvarlig anklagelsen om anstiftan till uppror anses vara.

”Det är historiskt och visar verkligen på det stora missnöje som finns mot president Trump just nu. Det är många republikaner som nu börjar distansera sig från Trump”, säger Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace och bosatt i Washington DC, till TT.

Åtalet går nu vidare till senaten, som agerar domstol och där rättegången inleds nästa vecka. Bevis och vittnen kommer att höras och i slutändan måste två tredjedelar av ledamöterna rösta för en fällande dom för att Trump ska dömas skyldig.

Det betyder att minst 17 av Trumps partikamrater i Republikanerna måste rösta emot honom, vilket är mycket möjligt, enligt Chris Galdieri.

”Just nu är sannolikheten för att han fälls 50–50. Men den kommer att öka under processens gång, ju mer vi får veta om händelserna”, tror Galdieri och fortsätter:

”Jag skulle heller inte bli förvånad om Trump nu i slutet av sin mandatperiod börjar slå vilt omkring sig och gör något som får fler republikaner att vilja fälla honom. Det finns också många republikanska senatorer som vill bli partiets näste president, vilket kommer att påverka deras val.”

Mitch McConnell, som är talman i senaten och näst efter Trump partiets mest inflytelserika person, har ännu inte bestämt sig hur han avser att rösta om Trumps skuld. Det faktum att McConnell inte har tagit tydligt avstånd från åtalet är en klar nackdel för Trump.

”Det ökar möjligheten för att tillräckligt många republikaner i senaten röstar för en fällning. Framför allt för de republikaner som är kritiska mot Trump är det här en möjlighet att fria sig från Trump och det enorma inflytande som han har haft över det republikanska partiet”, säger Erik Brattberg.

Mitch McConnell har hittills hållit Trump bakom ryggen för att få igenom sin egen politiska agenda, men nu ser han antagligen inte längre några fördelar med att stötta Trump, anser Galdieri

”Han har enormt många anledningar att bryta med Trump”, säger han.

I förra riksrättsåtalet mot presidenten var det endast en republikan som röstade för att fälla honom, Utahsenatorn och den tidigare presidentkandidaten Mitt Romney.

Men det här gången finns det ett oerhört stort missnöje inom partiet mot Trumps agerande inför och under stormningen av kongressen den 6 januari, säger Brattberg.

”Det är ingen hemlighet att man bakom kulisserna hos Republikanerna har varit kritiska mot Trump under flera år, men man har sett det som politiskt nödvändigt att inte kritisera honom, eller så har man varit rädd att han ska hämnas politiskt på något sätt, men nu är det helt enkelt möjligt för republikaner att börja kritisera honom”, säger Brattberg.

När avgörandet i riksrättsprocessen förkunnas kommer Trump redan att ha avgått som president, men en eventuell fällande dom kommer ändå att få stora följder för honom. Trump förbjuds i så fall till exempel att ställa upp i ett presidentval igen – vilket stoppar hans dröm att ställa upp i valet 2024.

”En fällande dom skulle bli en enorm stigma. Det kommer minst sagt att komplicera hans önskan att fortsätta ha ett starkt inflytande på det republikanska partiet”, säger Galdieri.


Innehåll från Penni.ioAnnons

Inbäddade försäkringar – lönsam framtid för försäkringsbolag

Idén är lika självklar som enkel: försäkringar ska säljas där de potentiella kunderna finns och är som mest köpbenägna. Penni.io erbjuder en snabbt implementerad lösning för inbäddad försäkring som ökar möjligheterna för försäkringsbolag att bli framgångsrika online.

Danska Penni.io har utvecklat en unik digital lösning som gör det möjligt för försäkringsbolag att sälja försäkringsprodukter online, via vilken distributionspartner som helst. 

– Vår vision är att i grunden förändra hur människor köper försäkringar. Det handlar om att erbjuda försäkringar där de är mest relevanta och där människor finns. I stället för att få kunderna att komma till försäkringsbolagen gäller det för försäkringsbolagen att flytta sin produkt till de digitala platser där kunderna befinner sig, säger Simon Bentholm, Digital Strategy Executive på Penni.io.

Riskmedvetenhet ökar relevansen

Inbäddad försäkring är framtiden för de försäkringsleverantörer som vill sätta kunden i främsta rummet. Det gör försäkring tillgänglig för alla, när som helst och var som helst. Och att få slutkunder att köpa försäkring via en distributionspartner i stället för direkt från försäkringsbolaget är inte svårt. Kombinationen av en kundanpassad digital kanal och människors inneboende bekvämlighet talar till den inbäddade försäkringens fördel. Riskmedvetenhet är också en viktig faktor. 

– Den som köper en bilbarnstol har lagt tid på att undersöka vilken som är den bästa. Hen har hög riskmedvetenhet och är i det läget mer mottaglig för att teckna en barnförsäkring. Det försäkringsbolag som finns på den digitala plats där den kunden befinner sig får därför hög relevans, säger Simon Bentholm. 

Viktigt agera nu

Marknaden för inbäddade försäkringar växer snabbt. 2030 beräknas den uppgå till 140 miljarder Euro – var fjärde försäkring kommer då att säljas som en inbäddad digital försäkring. För försäkringsbolagen handlar det därför om att agera snabbt, både för att säkra marknadsandelar och för att potentiellt erövra nya. Men att ta klivet in på marknaden för inbäddade försäkringar är inte utan utmaningar.

– Försäkringsbolagens möjligheter att sälja digitalt genom partnerskap begränsas av interna IT-system, brist på API:er för digitalt samarbete och att man helt enkelt inte har kunskap om hur man skapar bra kundupplevelser för onlineförsäljning genom partners, säger Simon Bentholm. Penni.io finns till för att lösa de utmaningarna. Vår plattform levererar den infrastruktur och funktionalitet som krävs för digital distribution i stor skala, och vi gör det möjligt för försäkringsbolag att börja skörda frukterna av digital distribution redan idag!

Penni.io är försäkringsdistribution byggd för framtidens försäkring, grundat i mänskligt beteende. Människor är online och det är dags att ta tag i de digitala möjligheterna. Därför hjälper Penni.io försäkringsleverantörer att enkelt bädda in och skala försäkringserbjudanden i digitala distributionskanaler.

Läs mer på Penni.io

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Penni.io och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?