1515
Annons

Experter: Löfven fokuserade på allvaret och faran

Statsministern ville samla folket i kampen mot coronaviruset genom sitt tal till nationen – men nämnde inget om kommande vaccin eller vad som händer om smittotalen fortsätter stiga. Människor lär undra kring bristen på konkretion, säger experter TT talat med.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Foto:Göteborgs Universitet

Orla Vigsö, professor i retorik som också studerat politisk kommunikation, tyckte att talet kändes lite som att regeringen bönar och ber. Det var många intetsägande ord om förpliktigande uppmaningar.

Samtidigt nämnde inte Stefan Löfven någonting om ett framtida vaccin mot coronaviruset.

”Jag tror att ganska många kommer vara undrande kring bristen på konkretion och bristen av utpekande på vad som ska hända, vad som ska göras annorlunda. Nu får vi bara allting en gång till”, säger Orla Vigsö.

”Han sade ingenting om vaccin, munskydd, kollektivtrafiken, restauranger eller krogar. Allt det där som fyllt medierna de senaste veckorna.”

Löfven försöker enligt Vigsö slå fast att han är en landsfader med den lite allvarliga tonen. Den är inte sträng, men bekymrad.

”Lite som fotbollstränaren till pojklagen.”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, lade särskilt märkte till hur statsministern vid flera tillfällen talade om ett ”vi” i bemärkelsen att vi ska ta oss igenom pandemin tillsammans.

”Talet liknade det som han höll i våras där han framträdde som statsmannen, den samlade gestalten, i motsats till politikern. Han nämnde inte regeringen, Socialdemokraterna eller andra partier”, säger Hinnfors och fortsätter:

”Samtidigt är det klart att bakom det vi:et ligger naturligtvis en statsminister som leder en regering.”

Hinnfors reagerade på att statsministern inte nämnde de positiva nyheter som kommit på sistone, bland annat om kommande covidvaccin och att R-talet sjunker i Sverige.

”Det finns inga sådana antydningar om att någonting är på väg att bli bättre som skulle kunna få människor att slappna av”, säger Hinnfors.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har en liknande uppfattning om varför statsministern inte nämnde positiva nyheter.

”Jag misstänker att det finns en rädsla för att skapa för mycket känsla av att alla kommer kunna vaccinera sig i januari. Jag tror att strategin var att nu vrider vi åt riktigt rejält, biter ihop, kör ner huvudet och hoppas att vi ska kunna hantera situationen så att julen kanske kan bli lite ljusare än den skulle bli annars, och sedan får vi se”, säger hon.

Demker lade märke till att Löfven så tydligt riktade sig till gruppen som är sämre än andra på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

”Han och regeringen ser en grupp som inte riktigt klarar av att hålla sig till restriktionerna på ett ansvarsfullt sätt”, säger hon och poängterar att statsministern undvek att peka ut ungdomar.

”Sedan kan man dra slutsatsen att det är i den gruppen som de flesta finns som inte tar till sig rekommendationerna. Men jag tycker att han ganska skickligt undvek det. Om man vill uppamma till solidaritet är det ingen bra strategi att peka ut en viss grupp.”


Nu är covid-19 inte längre samhällsfarlig

Inga mer krav på smittspårning och karantän. Från och med i dag fredag avskaffas pandemilagen, och covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig sjukdom.

Foto:Paul Wennerholm/TT

Det må vara första april, men det är inget skämt. Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, mer känd som pandemilagen, har upphört att gälla. Covid-19 klassas numera inte heller som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom.

Beslutet, som fattades av riksdagen förra onsdagen, börjar gälla från och med i dag den 1 april.

”Det här är tack vare den goda vaccinationstäckningen som skyddar mot allvarlig sjukdom. Då ser vi inte längre att den ska klassas som allmänfarlig, för att den inte påverkar samhället på samma sätt”, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt henne gör myndigheten bedömningen att de inte kommer att behöva ta tillbaka klassificeringen som samhällsfarlig.

”Om det inte uppstår en ny variant där vaccinen inte har effekt mot allvarlig sjukdom och där vi har en annan sjukdomsbild.”

Men att pandemilagen slopas och klassificeringen ändras innebär inte att covid-19 försvinner. Det pågår fortfarande en pandemi, påpekar Sara Byfors.

”Därför är en grundläggande rekommendation att man ska fortsätta att stanna hemma om man är sjuk, för att inte sprida covid eller vad det kan vara för sjukdom.”

Sjukdomen räknas också alltjämt som anmälningspliktig, vilket innebär att sjukvården måste anmäla alla konstaterade fall till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Inom vård och omsorg måste covid-19 fortfarande också smittspåras, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten.

”Det måste finnas en smittspårning inom vården och äldreomsorgen, där det finns individer som har en risk för allvarlig sjukdom av covid-19. Det är fortsatt viktigt att inte sjukdomen kommer in i sjukvården”, säger Sara Byfors.

Pandemilagen, som trädde i kraft den 10 januari förra året, gav regeringen befogenheter att själv besluta eller överlåta myndigheter att besluta om särskilda begränsningar för att förhindra smittspridningen av covid-19. I normala fall ska sådana beslut fattas av riksdagen.

Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning om en ny smittskyddslag, bättre anpassad för framtida pandemier. De slutliga förslagen ska slutredovisas den 31 augusti 2023.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?