Annons

Experter: Löfven fokuserade på allvaret och faran

Statsministern ville samla folket i kampen mot coronaviruset genom sitt tal till nationen – men nämnde inget om kommande vaccin eller vad som händer om smittotalen fortsätter stiga. Människor lär undra kring bristen på konkretion, säger experter TT talat med.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Foto:Göteborgs Universitet

Orla Vigsö, professor i retorik som också studerat politisk kommunikation, tyckte att talet kändes lite som att regeringen bönar och ber. Det var många intetsägande ord om förpliktigande uppmaningar.

Samtidigt nämnde inte Stefan Löfven någonting om ett framtida vaccin mot coronaviruset.

”Jag tror att ganska många kommer vara undrande kring bristen på konkretion och bristen av utpekande på vad som ska hända, vad som ska göras annorlunda. Nu får vi bara allting en gång till”, säger Orla Vigsö.

”Han sade ingenting om vaccin, munskydd, kollektivtrafiken, restauranger eller krogar. Allt det där som fyllt medierna de senaste veckorna.”

Löfven försöker enligt Vigsö slå fast att han är en landsfader med den lite allvarliga tonen. Den är inte sträng, men bekymrad.

”Lite som fotbollstränaren till pojklagen.”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, lade särskilt märkte till hur statsministern vid flera tillfällen talade om ett ”vi” i bemärkelsen att vi ska ta oss igenom pandemin tillsammans.

”Talet liknade det som han höll i våras där han framträdde som statsmannen, den samlade gestalten, i motsats till politikern. Han nämnde inte regeringen, Socialdemokraterna eller andra partier”, säger Hinnfors och fortsätter:

”Samtidigt är det klart att bakom det vi:et ligger naturligtvis en statsminister som leder en regering.”

Hinnfors reagerade på att statsministern inte nämnde de positiva nyheter som kommit på sistone, bland annat om kommande covidvaccin och att R-talet sjunker i Sverige.

”Det finns inga sådana antydningar om att någonting är på väg att bli bättre som skulle kunna få människor att slappna av”, säger Hinnfors.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har en liknande uppfattning om varför statsministern inte nämnde positiva nyheter.

”Jag misstänker att det finns en rädsla för att skapa för mycket känsla av att alla kommer kunna vaccinera sig i januari. Jag tror att strategin var att nu vrider vi åt riktigt rejält, biter ihop, kör ner huvudet och hoppas att vi ska kunna hantera situationen så att julen kanske kan bli lite ljusare än den skulle bli annars, och sedan får vi se”, säger hon.

Demker lade märke till att Löfven så tydligt riktade sig till gruppen som är sämre än andra på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

”Han och regeringen ser en grupp som inte riktigt klarar av att hålla sig till restriktionerna på ett ansvarsfullt sätt”, säger hon och poängterar att statsministern undvek att peka ut ungdomar.

”Sedan kan man dra slutsatsen att det är i den gruppen som de flesta finns som inte tar till sig rekommendationerna. Men jag tycker att han ganska skickligt undvek det. Om man vill uppamma till solidaritet är det ingen bra strategi att peka ut en viss grupp.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?