Annons

Experter: Lågprisflygens saga allvarligt hotad

Epoken med lågprisflyg är över siar branschexperter. Åtminstone i samma skepnad som före viruskrisen.

Dyrare biljetter och färre avgångar blir sannolikt följden.

Det hade på senare år blivit något av en livsstil för många européer, detta att för en spottstyver kunna flyga till en av kontinentens metropoler, eller för all del avkrokar. Konkurrerande budgetbolag pressade priserna i botten.

Så kom coronaviruset in i bilden.

Reserestriktionerna har fått den europeiska flygmarknaden att minska med 90 procent, enligt flygets internationella branschorganisation IATA.

Flera lågprisbolag har redan konkursat eller gått i ide.

Osäkerheterna är många om vad som väntar när krisen är över. Hur många bolag överlever? Hur stor lust har resenärer att packa ihop sig i flygkabiner igen? Hur kommer priserna att utvecklas? Blir allt normalt igen? När i så fall?

Branschen lär krympa och efterfrågan minska, bedömer den oberoende flyganalytikern Andrew Charlton.

”Jag tror att vad som kommer att ske är att vi får avsevärt färre flygbolag (i Europa), och de bolagen kommer att börja uppträda mer som bolagen i USA. Med andra ord, med färre flygbolag går priserna upp”, säger han till amerikanska Business Insider.

I USA kontrollerar de fyra största flygbolagen 80 procent av marknaden. I Europa var motsvarande siffra 40 procent före virusutbrottet.

Å andra sidan, dyrare biljetter riskerar att ännu mer dämpa efterfrågan. Därför tror John Strickland, oberoende flygtransportanalytiker, att en del sårbara bolag – utan uthålliga kassor – kommer att tvingas till ultrabilliga priser för att locka tillbaka passagerarna, även om det inte är ekonomiskt hållbart.

”Vissa bolag, som ärligt talat har dåliga affärsmodeller eller dålig lokalisering eller något annat, kommer att göra dumma saker”, säger han till Business Insider.

Efter 11 september-attackerna 2001 och finanskrisen 2008 gick luften också ur flygindustrin. Lågprisbolaget Ryanair mötte de kriserna just med prisdumpning, och lyckades bra.

I dag har Ryanair parkerat 99 procent av sin flygplansflotta. Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter har det irländska bolaget en fet kassa och är inte särdeles skuldtyngt.

Ryanairs vd Michael O’Leary hoppas kunna återuppta 80 procent av trafiken till september, förutsatt dels att flygen i Europa kommer i gång i början av juli, dels att regeringarna inte beslutar att mittsätena ska hållas fria.

”Om mittsätena måste vara tomma börjar vi inte flyga alls igen”, säger Ryanairs vd Michael O’Leary till Financial Times.

Bolaget tjänar inga pengar om bara två tredjedelar av platserna kan säljas, enligt honom:

”Att inte sitta i mittsätet innebär inte social distansering, så det är en idiotisk idé som inte åstadkommer någonting.”

Enligt IATA innebär coronautbrottet den djupaste krisen hittills för flygbranschen. IATA-chefen Alexandre de Juniac bedömer att social distansering ombord kan leda till två saker: Prishöjningar på upp mot 50 procent och slutet för lågprisbolag.

IATA, som organiserar nästan 300 flygbolag, varnar för att hälften går i konkurs inom två–tre månader om inte regeringarna agerar med akutstöd.

Nu försöker världens flygbolag att skapa sig en bild av branschen när krisen klingat av.

”Vi måste vara beredda på en hackig och trög återhämtning även när viruset är tyglat. Jag uppskattar att återhämtningsperioden kan ta två, tre år”, skrev Delta Air Lines vd Ed Bastian till de anställda nyligen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Delta Air Lines är ett av de bolag som håller mittsätena tomma.

Lufthansa är än mer pessimistiskt och talar om ”flera år” innan branschen återhämtat sig globalt.

Dirk-Maarten Molenaar på konsultfirman BCG i Amsterdam skissar en framtid där passagerarna får vänja sig vid mycket nytt. Han tror på otippade allianser när mindre budgetbolag faller bort.

”Industrin kan komma att bli helt annorlunda. Nästan som att resa tillbaka i tiden”, säger han till Bloomberg.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?