1515

Experter: Framtiden finns att skåda i Sveriges svar på Sydkorea

Arbetslösheten har i år stigit i samma takt som efter finanskrisen. Men fullt så svag är inte konjunkturen, säger Claes Måhlén och Kristin Magnusson-Bernard i Makrorådet. För ledtrådar om framtiden bör man leta i Norrland.

Claes Måhlén och Kristin Magnusson-Bernard i Makrorådet.
Claes Måhlén och Kristin Magnusson-Bernard i Makrorådet.Foto:Di

Enligt SCB:s statistik steg arbetslösheten i säsongsrensade termer i augusti till 7,4 procent. Det är den högsta nivån på över fyra år.

”Så illa är det inte. Vi har grävt mycket i den här statistiken. Det går inte att hitta stöd för att inbromsningen är så kraftig som uppgången i arbetslösheten tyder på. Uppgången är helt i paritet med det vi såg under finanskrisen och 1990-talskrisen, som var exceptionella kriser. Att det är en så stark inbromsning är svårt att se. Men att det är en avkylning är uppenbart”, säger Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken i Di-podden Makrorådet.

Nordeas globala chef för makroanalys, Kristin Magnusson-Bernard, är något mer pessimistisk.

”Jag har en annan vy. Om man tittar på inhemsk efterfrågan så brukar den ligga två kvartal före. Det tyder på att vi har två kvartal till av dåliga arbetslöshets- och sysselsättningssiffror framför oss. Men vi tror inte heller att det kommer att nå finanskrisnivåer: 2010 hade vi en arbetslöshet på 8,6 procent. Men om arbetslösheten tickar upp till 7,5 procent eller lite till skulle det inte förvåna.”

”Samtidigt ser vi en viss stabilisering i den inhemska efterfrågan i takt med bostadsmarknaden. Det är en ljuspunkt.”

För ledtrådar om vartåt det barkar globalt tittar många på Sydkorea, som är en fin barometer på utvecklingen i resten av södra Asien. För svensk del är det exportberoende Norrland som gäller. Utvecklingen där är en orsak till att Nordea räknar med minst två kvartal av svag utveckling på arbetsmarknaden.

”Sveriges Sydkorea är Norrland: en region som går in tidigare i lågkonjunktur och kommer ut fortare”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Claes Måhlén understryker att han räknar med markant svagare tillväxt framöver.

”Det handlar mest om magnituden. Vi tror också på en avmattning, men det är svårt att se att det skulle bli en stor kris.”

Kristin Magnusson Bernard påpekar också att kopplingen arbetsmarknaden och BNP-utvecklingen inte nödvändigtvis behöver vara hundraprocentig.

”Sambandet behöver inte vara 1:1 eftersom det kan hända saker med produktiviteten (produktion per arbetad timme. Di:s anm.) också. Det såg vi exempelvis efter finanskrisen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?