1515

Expertens tre tips: Så skyddar du företaget mot nästa cyberattack

Cyberattackerna ökar inte bara i antal utan blir också betydligt mer avancerade och slår bredare.

Det hävdar Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på Combitech, som startat ett riktat talangprogram för att möta det ökade behovet av kompetens inom it-säkerhet. 

Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på Combitech.
Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på Combitech.

I juni 2017 drabbades världen av det som tidningen Wired beskriver som den ”mest ödesdigra cyberattacken i historien”. Viruset Notpetya startade i Ukraina men spreds därefter snabbt och lamslog företag världen över som logistikföretaget Fedex och läkemedelsjätten Merck från USA och danska Maersk, världens största rederi. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar. 

”Det räcker inte längre att bara skydda den egna verksamheten, i dag är man ofta en liten spelare i ett större ekosystem. En risk i den egna organisationen kan potentiellt bli en risk för hela ekosystemet och vice versa. Det förebyggande arbetet handlar om teknik men också om gemensamma avtal och säkerhetsnivåer”, säger Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på teknikkonsultföretaget Combitech. 

Danska Maersk, världens största rederi, drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.
Danska Maersk, världens största rederi, drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.Foto:TT

Hon ser också att dagens cyberattacker blivit betydligt mer avancerade och genomarbetade, något som i branschen kallas för advanced persistent threats. 

”I dag jobbar angriparna långsiktigt och noggrant. Attackvektorerna, det vill säga de ytor som attackerna slår emot, har blivit många fler i allt från tekniken till människorna. Det är också vanligt att angriparna går omvägen via andra kanaler för att till slut nå sitt mål.”

Härom veckan drabbades den japanska biltillverkaren Honda av en cyberattack som ledde till nedstängning av produktionen vid en anläggning i Ohio, en fabrik i Turkiet liksom motorcykelfabriker i Indien och Sydamerika. Medieuppgifter gör gällande att det rörde sig om en så kallad ransomware-attack som oftast syftar till att pressa den drabbade på pengar för att företaget ska bli insläppta i sina system igen. 

Logistikföretaget Fedex drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.
Logistikföretaget Fedex drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.Foto:John Locher

”När företagen digitaliserar sin tillverkning och sina fabriker uppstår nya risker. Fabrikerna får inte stå still och i systemen finns ofta känslig information. Det ser vi som en av de stora utmaningarna just nu. Vi hjälper många kunder nu inom smart manufacturing och säkerhet i operational technology.”

Säkerhetsbranschen måste också hålla jämna steg med allt som händer inom autonomi, som självkörande fordon, och automation. 

”Vi måste säkra upp användningen av AI. När det gäller robot processing automation, där robotteknik utför arbete istället för exempelvis en handläggare på en kommun, kommer cybersäkerheten in. Det får inte gå fel, ingen får ha möjlighet att komma in och manipulera eller påverka den automatiserade processen.”

För att kunna möta det ökade behovet av cybersäkerhet tog Combitech initiativet till ett specialinriktat talangprogram för snart fyra år sedan. Programmet, som löper under ett år, görs tillsammans med Combitechs kunder. Förutom att utbildas av seniora konsulter inom cybersäkerhet får talangerna tillbringa stora delar av sin tid hos kunderna. När året avslutas har deltagarna, som ligger mellan 10 och 14 per kull, erbjudits anställning på Combitech eller på kundföretagen. 

”Vi ser det som en win-win. Jämfört med våra andra talangprogram är det fler som stannar hos oss, kanske 75 procent av deltagarna”, säger Pernilla Rönn som drar igång nästa omgång i september. 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?