Annons

Expertens tre tips: Så skyddar du företaget mot nästa cyberattack

Cyberattackerna ökar inte bara i antal utan blir också betydligt mer avancerade och slår bredare.

Det hävdar Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på Combitech, som startat ett riktat talangprogram för att möta det ökade behovet av kompetens inom it-säkerhet. 

Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på Combitech.
Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på Combitech.

I juni 2017 drabbades världen av det som tidningen Wired beskriver som den ”mest ödesdigra cyberattacken i historien”. Viruset Notpetya startade i Ukraina men spreds därefter snabbt och lamslog företag världen över som logistikföretaget Fedex och läkemedelsjätten Merck från USA och danska Maersk, världens största rederi. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar. 

”Det räcker inte längre att bara skydda den egna verksamheten, i dag är man ofta en liten spelare i ett större ekosystem. En risk i den egna organisationen kan potentiellt bli en risk för hela ekosystemet och vice versa. Det förebyggande arbetet handlar om teknik men också om gemensamma avtal och säkerhetsnivåer”, säger Pernilla Rönn, chef för cybersäkerhet på teknikkonsultföretaget Combitech. 

Danska Maersk, världens största rederi, drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.
Danska Maersk, världens största rederi, drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.Foto:TT

Hon ser också att dagens cyberattacker blivit betydligt mer avancerade och genomarbetade, något som i branschen kallas för advanced persistent threats. 

”I dag jobbar angriparna långsiktigt och noggrant. Attackvektorerna, det vill säga de ytor som attackerna slår emot, har blivit många fler i allt från tekniken till människorna. Det är också vanligt att angriparna går omvägen via andra kanaler för att till slut nå sitt mål.”

Härom veckan drabbades den japanska biltillverkaren Honda av en cyberattack som ledde till nedstängning av produktionen vid en anläggning i Ohio, en fabrik i Turkiet liksom motorcykelfabriker i Indien och Sydamerika. Medieuppgifter gör gällande att det rörde sig om en så kallad ransomware-attack som oftast syftar till att pressa den drabbade på pengar för att företaget ska bli insläppta i sina system igen. 

Logistikföretaget Fedex drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.
Logistikföretaget Fedex drabbades av viruset Notpetya. Totalt resulterade den skadliga koden i kostnader på 10 miljarder dollar för de drabbade bolagen.Foto:John Locher

”När företagen digitaliserar sin tillverkning och sina fabriker uppstår nya risker. Fabrikerna får inte stå still och i systemen finns ofta känslig information. Det ser vi som en av de stora utmaningarna just nu. Vi hjälper många kunder nu inom smart manufacturing och säkerhet i operational technology.”

Säkerhetsbranschen måste också hålla jämna steg med allt som händer inom autonomi, som självkörande fordon, och automation. 

”Vi måste säkra upp användningen av AI. När det gäller robot processing automation, där robotteknik utför arbete istället för exempelvis en handläggare på en kommun, kommer cybersäkerheten in. Det får inte gå fel, ingen får ha möjlighet att komma in och manipulera eller påverka den automatiserade processen.”

För att kunna möta det ökade behovet av cybersäkerhet tog Combitech initiativet till ett specialinriktat talangprogram för snart fyra år sedan. Programmet, som löper under ett år, görs tillsammans med Combitechs kunder. Förutom att utbildas av seniora konsulter inom cybersäkerhet får talangerna tillbringa stora delar av sin tid hos kunderna. När året avslutas har deltagarna, som ligger mellan 10 och 14 per kull, erbjudits anställning på Combitech eller på kundföretagen. 

”Vi ser det som en win-win. Jämfört med våra andra talangprogram är det fler som stannar hos oss, kanske 75 procent av deltagarna”, säger Pernilla Rönn som drar igång nästa omgång i september. 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?