Expertens tre hållbara tillväxtfavoriter

Hon lämnade toppjobben i finanssektorn för att gå sin egen väg. Angelica Lips da Cruz ska göra sin värderingsmetod, som tar hänsyn till ett företags alla aspekter, till en ny global standard. 

Angelica Lips da Cruz.
Angelica Lips da Cruz.Foto:Jack Mikrut

”Morningstar, Moody´s, Standard & Poor's och Fitch. Ingen av de stora gjorde sitt jobb. De levde i en gammal värld och bevakade sina positioner. Då kände jag att jag var tvungen att göra det själv”, säger Angelica Lips da Cruz som föddes i Rio de Janeiro men hamnade i Sverige för universitetsstudier.  

Året var 2015 och Angelica Lips da Cruz hade efter en raketkarriär som Europachef för den amerikanska banken Citi, delaktig i rekonstruktionen av Fiat och fem år på olika toppositioner på SEB, blivit erbjuden jobb att ansvara för system, digitalisering och SEB:s kundprocesser. 

Hon tackade nej, lämnade karriären för att gå sin egen väg. Men hur skulle hon hitta en metod som tog hänsyn till alla parametrar kring ett företag, inte bara de finansiella, för att kunna göra en mer korrekt värdering och driva på hållbarhetsarbetet? Och hur skulle all denna data viktas? 

Genom en bekant som jobbade på det statliga forskningsinstitutet Rise kom hon i kontakt med William Fischer, forskare på Bear Center på University of California, Berkeley. Det blev mötet som hon väntat på. 

”Wow, plötsligt talade datan till mig. Jag hade hittat en vetenskaplig mätmetod för att kunna fatta viktiga beslut utan behöva välja eller vikta. Jag säger som de som menar att det inte går att välja bland FN:s globala mål, allt hänger ihop.”

Med William Fisher med på tåget återstod bara den nätta uppgiften att fylla databasen med betydelsefullt och objektivt innehåll. Med bas i hemmet och därefter på sociala entreprenörshuben Norrsken House började hon jobba. I dag har hon kontor på WeWork och Innorbis, som hennes bolag heter, har en databas innehållande 20.000 bolag, 300 indikatorer och 10 miljoner datapunkter från 15 datakällor. 

På vilket sätt skiljer sig din metod mot alla andra ESG-värderingar på marknaden i dag?
”Innorbis har en unik metod för att den är ruled based, vilket innebär att vi mäter och jämför företagens, kommunernas eller ländernas steg på sin hållbarhetsresa. Det kan jämföras med ett barns utveckling. Först kryper det, sedan går det och därefter kan det springa och vinna tävlingen. Metoden är framåtblickande med hjälp av realtids- och dynamisk analys och utgår inte bara från företagens egen csr-rapportering som många andra gör. När årsredovisningen kommer ut är det för sent. Vi tar också bort tyckande för att vi på ett solitt och objektivt sätt kan säga exakt var bolagen och länder befinner sig på hållbarhetsskalan och värderar bolagen med hänsyn tagen till hur de bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål”

Hur skiljer sig din datainsamling från de andra aktörernas?
”Vi köper in marknadens bästa data precis som de andra gör, men tack vare vår metod kan vi få ut mer av siffrorna. Det handlar om hur du arbetar, läser och analyserar datan.”

Angelica Lips da Cruz har börjat sälja licenser till europeiska banker, pensionsfonder, investerare och hedgefonder men när kunderna bara vill ha hennes hjälp för att bygga egna system tackar hon nej. 

”Vi bygger en ny global standard.”

För att skala verksamheten i Innorbis behöver hon ta in externt kapital och även där har hon tvingats tacka nej till erbjudanden från europeiska banker. 

”Innorbis kan inte ägas av en bank, då tappar vi trovärdighet. Vi behöver få partners och investerare som i en inflytelserik oberoende aktör.”

Hennes vision är högtflygande. Om två år vill hon att den vetenskapliga värderingsmetoden i Innorbis ska vara en del av de krav som Europas Green Deal, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA och den amerikanska motsvarigheten SEC ställer. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?