1515
Annons

Expertens hårda dom över Sverige: ”Fundamentalt bristfälligt”

Pandemin har inte accelererat digitaliseringen, säger digitaliseringsexperten Johan Magnusson och beskriver samtidigt hur it-cheferna allt mer kopplas bort från den digitala utvecklingen i företagen.

Kronprinsessan Victoria provar vr-glasögon.
Kronprinsessan Victoria provar vr-glasögon.Foto:TT

”Pandemin har inte accelererat digitaliseringen. Den har bara gjort så att vi nu använder de digitala verktyg som vi redan hade.” 

Det slår Johan Magnusson, forskare vid Göteborgs universitet och föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation fast.

It ses på många håll som en kostnad och därför drar man ner på det när det går sämre för bolagen. 

”Det såg vi i finanskrisen 2009 och likaså nu under pandemin”, säger Johan Magnusson.

Han förväntade sig att under pandemin se att det nu skulle blir tydligt vad nyttan av digitaliseringen är och därmed att it-cheferna skulle få ökade mandat och ökad kraft. 

”Men det har inte skett. Istället har it-chefen backat ännu längre ner i källaren och andra roller har kommit in och tagit över digitaliseringsfrågan.”

Den övergripande trenden är att digitaliseringen har frikopplats från it-avdelningen.

”Vi har sett en rörelse bort från it-budgeten i företagen som en finansieringslösning för nya digitala satsningar till att verksamheten själva driver och finansierar den typen av satsningar. Det skapar en ökad snabbrörlighet.”

Digitaliseringen drivs alltså i dag mer och mer av andra roller i företagen än den tidigare it-chefen, CIO:n, som av en CDO, chief digital officer eller kanske av vd. 

”De organisationer som fattat vad digitalisering är låter inte it-chefen vara ansvarig för den”, menar Johan Magnusson.

Johan Magnusson
Johan Magnusson

Han ser såväl nackdelar som fördelar med denna utveckling.

”Nackdelarna är att man riskerar tappa kopplingen till den underliggande infrastrukturen som hela tiden sätter begränsningar för verksamhetsutvecklingen.”

Till fördelarna hör att verksamheten mer tar ansvar för verksamhetsutvecklingen. 

”Man inser att digitaliseringen handlar om att utveckla verksamheten och inte att automatisera dumma rutiner.”

Johan Magnusson konstaterar också att pandemin tydligt visat att de som inte har digitala intäktskanaler drabbas väldigt hårt av den form av disruption som den fysiska distanseringen kan beskrivas som. 

”Det blir ännu ett bevis för att digitalisering inte bara kan handla om att reducera kostnader för att göra det vi gjorde igår, utan digitalisering måste också skapa nya intäktsströmmar, verksamhetsgrenar och erbjudanden.”

Sveriges privata sektor står sig starkt internationellt när det gäller digitalisering enligt Johan Magnusson. Den mest intressanta utvecklingen väntar dock i stat och kommun.

”Inom den offentliga sektorn börjar vi verkligen nå en digital mognad. Utvecklingen av digitaliseringen kommer nu att gå snabbare inom offentlig verksamhet än i privat, det är jag säker på.”

Detta hänger dock till största delen på att det finns enskilda individer ute i kommuner och regioner och myndigheter som har en hög grad av autonomi och som själva kan driva på digitaliseringen.

”Den statliga digitala styrningen däremot är fundamentalt bristfällig”, konstaterar Johan Magnusson. 

Men det är också från en betydligt lägre nivå som den offentliga utvecklingen rör sig. En riktigt låg nivå. I den senaste OECD-mätningen, Digital Government Index, hamnar Sverige allra sist av alla OECD-länder.

”Det visar tydligt att vi hittills inte förstått att det digitala för med sig en ny logik som vi behöver anpassa oss till. Vi kan inte bara automatisera verksamhet med den nya tekniken.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?