ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Presidentvalet i USA

Experten: ”Världen vaknar upp till en mardröm”

  • Foto: TT/Colourbox

Sverige och övriga världen står inför stora försvarsrisker efter att Donald Trump har vunnit valet. ”Jag önskar att Sverige hade haft ett starkare försvar”, säger Magnus Ranstorp till Di.

”Det handlar om politiska, ekonomiska och säkerhetspolitiska risker. Att marknaderna rasar redan innan han utropades till segrare säger något om hur omvärlden reagerar. Det värsta av USA har visat sitt ansikte och världen vaknar upp till en mardröm”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Di.

Donald Trumps framgångar kommer att ge Europas högerpopulistiska partier ny vind i seglen och Rysslands ställning är redan stärkt.

”Det finns indikationer på att Ryssland försöker splittra EU och underminera Europa genom att bland annat sponsra högerpopulistiska partier. Det här stressar EU”, säger Magnus Ranstorp som är på plats i Bryssel för att delta i samtal med kommissionen.

Ska man som svensk känna sig orolig?
”Man ska känna sig orolig. Det finns inga tecken på att Nato överväger att försvara Östersjöländer. Vi vet ännu inte hur mycket mer offensivt Ryssland kommer att bli efter det här och hur relationen mellan Ryssland och USA kommer att utvecklas. Men det här är katastrof för demokratin.”

Trump som president och ett mer splittrat Europa öppnar för att Ryssland kan stärka sin offensiv mot både Baltikum och Mellanöstern, enligt Magnus Ranstorp. När det kommer till USA:s försvarspolitik är det fortfarande oklart vilken inställning Donald Trump har till kärnvapen. Den behöver han förklara så fort som möjligt, enligt Magnus Ranstorp, som menar att kongressen kommer att behöva neutralisera Donald Trumps radikala inställningar om han själv inte gör det.

Konflikten i Mellanöstern är en av försvarsfrågorna som han behöver bekänna färg i.

"Mellanöstern är ett schackspel. Mycket handlar om hur han går efter IS. Det kan bli rejäla konfrontationer. Vi får se vad han kommer att göra."

Tyck till