1515

Experten: Utrymme för fortsatt börsuppgång

Börsmörkret var som mest kompakt den 23 mars.

Nu – snart en månad senare – har OMXS-index stigit 15 procent.

En motiverad uppgång med utrymme för mer, bedömer aktiestrategen Mattias Sundling vid Danske Bank.

Under ett par veckor med kraftiga rörelser kom den här dagen ytterligare ett ras, närmare bestämt 5,2 procent.

Vad ingen visste då var att snart en månad senare skulle nedgången den 23 mars under coronapandemin fortfarande vara den absolut lägsta nivån för Stockholmsbörsens breda OMXS-index.

Hittills i år var det alltså där det bottnade på Stockholmsbörsen och därefter har utvecklingen pekat klart uppåt.

”Det var varit en ond och en god spiral där den onda är uppenbar, viruset och dess makroekonomiska konsekvenser. Sedan kan vi banna oss över att man inte hade mer fantasi och inte tänkte att 'stänger man ned i Kina kommer det ske även i övriga delar'”, säger Mattias Sundling.

Den goda spiralen är den som skett efteråt och baseras på två delar, dels policybesked från centralbanker och politiker i form av stimulanspaket och räntesänkningar, dels det faktum att man först lättat på restriktioner i Kina, därefter i viss mån i Västeuropa och senast nu i form av en plan för USA.

Uppgången på drygt 15 procent på en månads tid är anmärkningsvärd men ska ses i ljuset av den extremt låga nivån man kommer ifrån, påpekar Mattas Sundling.

”Jag tycker ändå att den har varit motiverad. Sedan tre-fyra veckor har det varit köptillfälle. Det kommer vara fortsatt volatilt men jag tror inte vi kommer gå ned på nivåer som den 23 mars, det är inte mitt huvudscenario. Sedan kommer det inte bara att vara att köpa aktier brett utan att välja specifika bolag.”

När Sandvik SAND -2,35% Dagens utveckling måndag presenterar sina delårssiffror är det också första storbolaget ut i rapportfloden. Mattias Sundling är krass gällande den period som nu ska redovisas:

”Börsen struntar i första kvartalet, det blir det mest ointressanta någonsin utan i stället lyfter man blicken framåt.”

TT: Givet det osäkra läget, vilka signaler kommer du att titta efter?

”Jag vet inte hur mycket bolagen kan säga men hos de bolag som börjat skruva upp sina aktiviteter vill man se hur mycket de kommit i gång i Kina och om det kan ge ledtrådar om Europa. Hur fungerar logistiken, inköps- och produktionskedjor och hur de ska hantera en omstart?”

På sektorsnivå har återhämtningen den senaste månaden av naturliga skäl skett främst hos bolag med kraftiga fall. Där finns spelbolag som Kindred KIND SDB +0,06% Dagens utveckling och Betsson BETS B +3,41% Dagens utveckling som i samband med coronakrisen fick se all idrottsverksamhet inställd. Lundin Energy LUNE -1,46% Dagens utveckling har gynnats av ett stigande oljepris medan Electrolux ELUX B -0,05% Dagens utveckling som tog en rejäl smäll när Italien stängde ned har rusat 40 procent.

Även inom den hårt pressade detaljhandeln kan det dock finnas vinnare på sikt, säger Mattias Sundling, som däremot vill höja ett varningens finger för en annan sektor:

”Jag tror att bolag som H&M HM B +0,7% Dagens utveckling kan komma starkare ur det här när det sker en utslagning i branschen. Bland fastighetsbolag kan coronapandemin få en ganska långvarig påverkan när hyresgäster försvinner eller pressar ned hyrorna”, säger Mattias Sundling.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Bygg för en hållbar framtid med markskruv

För att ta fram miljömässigt hållbara grunder till byggprojekt krävs alternativ till betongplinten vars största klimatpåverkan uppkommer vid tillverkningen. En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med betongplinten och är ett utmärkt alternativ för de aktörer som vill ställa om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande.

80 procent av allt utsläpp sker vid själva byggtillfället och resterande 20 procent är utsläpp under byggets livstid. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort. 

Ett mer hållbart och cirkulärt byggande

2012 startades Sluta Gräv med ambitionen att revolutionera inom markfundament. Syftet var att förenkla hur man gör fundament och skapa ett smartare sätt att bygga med markskruv i stål. Det stål som markskruven består av tas fram på ett hållbart sätt och markskruven kan återanvändas många gånger på olika platser och även i ett sista steg gå till metallåtervinning. Sedan starten har Sluta Gräv utvecklat ett koncept som levererar en helt byggfärdig grund med markskruv som förmedlas av 150 partners runt om i världen. Bland kunderna finns både privatpersoner och byggfirmor som önskar ett hållbart och kostnadseffektivt byggande.

– Det vår markskruv ersätter är främst betongplinten, men även betongplatta på mark. Vi pratar om hållbarhet genom produktens hela livscykel. När betongplinten har tjänat sitt syfte, efter kanske 15 år, bryts ny kalk för att skapa nya plintar och befintligt material kan inte till fullo återvinnas, vilket kan jämföras med vår markskruv som först kan återanvändas som den är och som sista anhalt återvinnas i metallåtervinning där stål återvinns med bibehållen kvalitet, säger Richard Alm, CEO/Managing Director.

Lever upp till högt ställda CO2 reduktionsmål 

2019 gjorde Sluta Gräv en analys enligt GHG-protokollet, en internationellt gångbar mätmetod för CO2 utsläpp. Resultatet visade att markskruven redan då levde upp till högt ställda CO2 reduktionsmål och var redo att hjälpa kunden att nå sina klimatmål enligt Färdplan 2045 (en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor 2045).

– En annan fördel med markskruv är att man inte behöver göra något förarbete på marken där grunden ska installeras, utan skruven sätts i befintlig mark som asfalt, lerjord, sand och jord med sten. Maskinerna vi använder gör heller ingen skada på marken och vi kan lätt komma åt även i trånga utrymmen. Metoden är tidseffektiv och som företagare hinner du sätta fler grunder då det både går snabbare att installera samt att du slipper vänta på betong som ska härda innan det går att komma igång med bygget, säger Elisabeth Lodin, Chief Marketing Officer (CMO).

Markskruv är framtiden

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Produkten har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande, säger Elisabeth Lodin.

Om Sluta Gräv

Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruvar är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Sluta Gräv bildades år 2012 och är en uppstickare i byggbranschen med säte i Helsingborg. År 2020 omsatte företaget 40 miljoner kronor och finns på marknaden i Europa, Nord Amerika, Australien och Nya Zeeland. Företaget har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Slutagrav.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?