1515
Annons

Experten: Utrymme för fortsatt börsuppgång

Börsmörkret var som mest kompakt den 23 mars.

Nu – snart en månad senare – har OMXS-index stigit 15 procent.

En motiverad uppgång med utrymme för mer, bedömer aktiestrategen Mattias Sundling vid Danske Bank.

Under ett par veckor med kraftiga rörelser kom den här dagen ytterligare ett ras, närmare bestämt 5,2 procent.

Vad ingen visste då var att snart en månad senare skulle nedgången den 23 mars under coronapandemin fortfarande vara den absolut lägsta nivån för Stockholmsbörsens breda OMXS-index.

Hittills i år var det alltså där det bottnade på Stockholmsbörsen och därefter har utvecklingen pekat klart uppåt.

”Det var varit en ond och en god spiral där den onda är uppenbar, viruset och dess makroekonomiska konsekvenser. Sedan kan vi banna oss över att man inte hade mer fantasi och inte tänkte att 'stänger man ned i Kina kommer det ske även i övriga delar'”, säger Mattias Sundling.

Den goda spiralen är den som skett efteråt och baseras på två delar, dels policybesked från centralbanker och politiker i form av stimulanspaket och räntesänkningar, dels det faktum att man först lättat på restriktioner i Kina, därefter i viss mån i Västeuropa och senast nu i form av en plan för USA.

Uppgången på drygt 15 procent på en månads tid är anmärkningsvärd men ska ses i ljuset av den extremt låga nivån man kommer ifrån, påpekar Mattas Sundling.

”Jag tycker ändå att den har varit motiverad. Sedan tre-fyra veckor har det varit köptillfälle. Det kommer vara fortsatt volatilt men jag tror inte vi kommer gå ned på nivåer som den 23 mars, det är inte mitt huvudscenario. Sedan kommer det inte bara att vara att köpa aktier brett utan att välja specifika bolag.”

När Sandvik SAND -0,16% Dagens utveckling måndag presenterar sina delårssiffror är det också första storbolaget ut i rapportfloden. Mattias Sundling är krass gällande den period som nu ska redovisas:

”Börsen struntar i första kvartalet, det blir det mest ointressanta någonsin utan i stället lyfter man blicken framåt.”

TT: Givet det osäkra läget, vilka signaler kommer du att titta efter?

”Jag vet inte hur mycket bolagen kan säga men hos de bolag som börjat skruva upp sina aktiviteter vill man se hur mycket de kommit i gång i Kina och om det kan ge ledtrådar om Europa. Hur fungerar logistiken, inköps- och produktionskedjor och hur de ska hantera en omstart?”

På sektorsnivå har återhämtningen den senaste månaden av naturliga skäl skett främst hos bolag med kraftiga fall. Där finns spelbolag som Kindred KIND SDB +0,87% Dagens utveckling och Betsson BETS B -0,29% Dagens utveckling som i samband med coronakrisen fick se all idrottsverksamhet inställd. Lundin Energy har gynnats av ett stigande oljepris medan Electrolux ELUX B +0,93% Dagens utveckling som tog en rejäl smäll när Italien stängde ned har rusat 40 procent.

Även inom den hårt pressade detaljhandeln kan det dock finnas vinnare på sikt, säger Mattias Sundling, som däremot vill höja ett varningens finger för en annan sektor:

”Jag tror att bolag som H&M HM B -0,64% Dagens utveckling kan komma starkare ur det här när det sker en utslagning i branschen. Bland fastighetsbolag kan coronapandemin få en ganska långvarig påverkan när hyresgäster försvinner eller pressar ned hyrorna”, säger Mattias Sundling.

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera