1515
Annons

Experten: Trumps ilska kan försena vaccinet

Donald Trumps bristande samarbetsvilja med Joe Biden kan försena distributionen av ett vaccin. 

Det säger Wall Street-experten Ron Insana som också befarar utrikespolitiska bomber under presidentens sista månader i Vita huset. 

Foto:Evan Vucci

”Vad Wall Street anbelangar så är det här över. Vi väntar bara på att Donald Trump ska erkänna det. Vi får se om han gör det offentligt eller inte”, säger Ron Insana  som är senior rådgivare på den globala kapitalförvaltaren Schroders i USA.

Trots att den politiska osäkerheten rörande valutgången är undanröjd, så ser han med oro på Vita husets agerande under de kommande två månaderna.  

”Vi har fått goda nyheter när det gäller ett vaccin. Den största utmaningen är logistiken. Det är väldigt känslig materia som dessutom kräver kall förvaring”, säger Ron Insana i en intervju med Ekonomistudion i DiTV, med hänvisning till den vaccinkandidat från Pfizer som måste handskas i 70 minusgrader. 

Att så många människor ska få så komplicerade produkter utgör en betydande utmaning. 

”Den amerikanska militären kommer att delta i distribueringen av vaccinet”, säger Ron Insana och tillägger att det därför är olyckligt att Vita huset inte verkar diskutera den typen av frågor med den tillträdande presidenten och hans medarbetare. 

 ”En brist på koordinering mellan Trump-regeringen och Joe Bidens tillträdande team kan leda till utkomster som inte är önskade.” 

Det finns också en geopolitisk risk, med en president som anklagas för att vara impulsiv och utan så mycket att förlora. 

”Den andra frågan som är oroande rör hur Donald Trump hanterar utrikespolitiska frågor under återstoden av sin tid i Vita huset.” 

New York Times har rapporterat om överväganden rörande ett militärt angrepp mot Iran. Hårdare restriktioner gentemot Kina är också möjliga. 

”Det skulle kunna bakbinda Bidens händer när det kommer till utrikespolitiken.” 

Schroders och Ron Insana ser ändå dessa som mindre risker för utvecklingen på Wall Street. 

”Börsen ser förbi en väldigt lång och djup dal. Vi kan förlora så mycket som 400 000 människoliv i USA”, säger han med hänvisning till pandemin.

Trots att det kan framstå som cyniskt, verkar börsen rikta blickarna längre fram, säger han: 

”Marknaden däremot ser på 2021 som ett starkt år, ekonomiskt, där företagens vinster börjar gå framåt. Med det perspektivet är Wall Street villigt att absorbera mycket osäkerhet.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om dagens viktigaste nyheter på marknaden och i politiken.

Se det på Di.tv eller hör det i din poddspelare.

APPLE 

ACAST 

SPOTIFY 


Nordnet överklagade för sent – kan tvingas böta 100 miljoner

Finansinspektionen har avvisat Nordnets överklagande av beslutet att nätbanken ska betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor kan Di berätta. Orsaken: Nordnet skickade in överklagandet för sent. Nätmäklaren har nu cirka två veckor på sig att överklaga avvisningen.

Finansinspektionen gav Nordnet en anmärkning i maj på grund av brister i kontroll och rutiner för sin tjänst intradagsblankning.
Finansinspektionen gav Nordnet en anmärkning i maj på grund av brister i kontroll och rutiner för sin tjänst intradagsblankning.Foto:Joey Abrait och Jesper Frisk

”Vi har noterat att Finansinspektionen har avvisat vårt överklagande. Vi tycker att det är ett felaktigt beslut av FI och diskuterar för närvarande hur vi ska hantera situationen”, skriver Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad i ett mejl till Di.

Det var den 25 maj som Finansinspektionen gick ut med att Nordnet fick en anmärkning och en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor för brister i kontroll och rutiner för sin tjänst intradagsblankning. Enligt FI har det funnits en risk att kunder blankat aktier utan täckning, något som är förbjudet. Vid ett tillfälle har FI också konstaterat att en omfattande så kallad nakenblankning skett. 

Den 21 juni skickade Nordnet ut ett pressmeddelande om att man överklagat beslutet. 

”Vår uppfattning är att sanktionsbeloppet är alldeles för högt, och vi vill därför att en domstol bedömer riktigheten i det beslut som Finansinspektionen har fattat”, sa Nordnets vd Lars-Åke Norling då. 

Men då hade deadline för att överklaga redan passerats. Nordnet skriver också i sitt överklagande att FI:s beslut till största delen saknat stöd i tillämplig lagstiftning.

I sitt beslut om att avvisa överklagandet påpekar FI att Nordnet hade tre veckor på sig att överklaga från att man fick del av beslutet den 25 maj och att detta framgått i beslutet. Sista dagen för att överklaga var därmed den 15 juni. 

Att ett delgivningskvitto för det beslutet som Nordnets vd och chefsjurist skrivit på och skickat till FI är daterat den 1 juni hjälper inte, skriver Finansinspektionen i sin avvisning av överklagandet. 

”Det står enligt Finansinspektionen klart, bland annat mot bakgrund av de uttalanden banken gjort, att Nordnet fick del av beslutet den 25 maj 2022”, skriver FI 

Nordnet har tre veckor på sig att överklaga det senaste beslutet räknat från att man fick del av det. Det var först den 30 juni som Nordnets advokat bekräftade att man mottagit FI:s beslut som skickats med mejl en vecka tidigare. Fristen att överklaga börjar löpa från det senare datumet, uppger FI. 

Den som är missnöjd med ett beslut av Finansinspektionen ska ställa överklagandet till Förvaltningsrätten i Stockholm men skicka in det till FI. Hos Förvaltningsrätten i Stockholm finns inget pågående ärende som gäller Nordnet, uppger domstolen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?