1515

Experten: Tre lågriskaktier med direktavkastning på 7 procent – ”väldigt billiga”

Coronakrisen skiljer agnarna från vetet vad gäller utdelningsaktier, säger utdelningsexperten Marcus Hernhag till Di.

Han tipsar samtidigt om tre aktier med låg risk som alla ger en direktavkastning på cirka 7 procent i nuläget.

”De är bra aktier för de kommande fem–tio åren.”

Marcus Hernhag.
Marcus Hernhag.Foto:Press/Mostphotos
Foto:TT

Att en lång rad bolag på Stockholmsbörsen har sänkt eller strukit sin föreslagna utdelning till följd av coronakrisen är ”sensationellt”, konstaterar Marcus Hernhag, utdelningsexpert och författare

”Det här har egentligen aldrig hänt tidigare. Nu är det 101 bolag som slopar eller sänker sitt utdelningsförslag, och 14 till har skjutit upp beslutet. Det är en klar majoritet av bolagen som delar ut.”

Men om det visar sig att Assa Abloy, Atlas Copco, Beijer Alma, Hexagon och Loomis faktiskt delar ut när de återkommer i höst med sina uppskjutna besked så är det ett väldigt gott tecken inför nästa vårs utdelningssäsong, tillägger han.

”Det blir hårklyverier kring exakt var gränsen går för hur regelbundet utdelningarna ska komma för att bolagen ska anses behålla sina utdelningstrender.”

Många bolag har dock klarat att stå fast vid sin utdelning.

”Jag tycker att Castellum CAST +0,21% Dagens utveckling , Hufvudstaden HUFV A +0,7% Dagens utveckling , Vitec VIT B +0,61% Dagens utveckling och Wihlborgs WIHL +0,9% Dagens utveckling imponerar. De fortsätter att dela ut, och Castellum har till och med betalat ut sin halvårsutdelning.”

Det närmaste halvåret kommer att avgöra om läget blir värre eller inte, vilket givetvis sätter sin prägel på utdelningarna som betalas ut 2021.

”Om konjunkturkänsliga industribolag som Atlas Copco klarar utdelningen genom krisen i år så lär de klara det nästa år när det blir mer återhämtning. Då kommer säkert Castellum att fortsätta höja också, om det inte händer något riktigt oväntat.”

Coronakrisen ersätter finanskrisen som ny mätsticka vid bedömningen av bolag, enligt Marcus Hernhag.

”Långsiktigt lär vi oss mycket på en sådan här kris. Alla bolag som klarar utdelningen genom den här krisen måste vara extra stabila. Det är bra att agnarna skiljs från vetet, på så sätt. Det gör jätteont på kort sikt, men det är väl värt det på lång sikt.”

Är det några utdelningsändringar som har överraskat dig mer än andra?
”Alfa Lavals, det var deras första sänkning någonsin. Att Hexagon skjuter upp beslutet till i höst kan vara helt rätt för bolaget, men som aktieägare är det inte vad man önskar sig. Men ibland får man ta vissa undantagsår när sådana här saker händer.”

Bussoperatören Nobina pekas ut som den största besvikelsen.

”De har ändå sålt in sig som att de är så konjunkturstabila. Det kan man inte säga att industribolagen någonsin har gjort.”

I mars rekommenderade Marcus Hernhag inkassobolaget Intrum, teknikbolaget Sinch och skogsbolaget Stora Enso som långsiktiga investeringar. Samtliga köpråd står han fast vid.

”Intrum handlas som om det vore en katastrof på väg, den är misstänksamt billig. Men bolaget planerar fler återköp och delar ut, så det är ett väldigt intressant men småfarligt läge.”

Har några andra aktier seglat upp som intressanta på lång sikt under den senaste tiden?
”I tider av TINA – inga alternativ till aktier – så är preferensaktier ett alternativ till räntesparande, men med högre risk”, säger han, och fortsätter:

”Klöverns preferensaktie står fortfarande på historiskt låga nivåer, ned 25 procent jämfört med innan raset, och direktavkastning på 6,9 procent är ändå bra. Då stamaktien fortfarande delar ut känns det tryggt för preffen, som har företräde.”

Även Volatis preferensaktie är attraktiv i nuläget, anser utdelningsfantasten.

”Den gillar jag. Kursen är inte ned lika mycket, men den ger 6,8 procent i direktavkastning, och bolaget har bred intjäning från flera olika sektorer.”

Slutligen lyfter han fram fastighetsbolaget Sagax D-aktie.

”Den har inget företräde som en preferensaktie, men jag tror att Sagax logistikfastigheter står stadigt i tider av mer och mer e-handel – särskilt under en pandemi. Och direktavkastning på 6,9 procent i en D-aktie är helt okej.”

De tre aktierna har fallit tillbaka ordentligt, men utdelningen ska vara tryggare än i stamaktier, betonar han.

”Det är en lämplig mellanväg för den försiktige placeraren. Alla tre ger uppemot 7 procent i direktavkastning, och återinvesterar man utdelningarna blir det en dubblering av kapitalet på tio år. Det är rätt bra till vad som känns som en klart överkomlig risk.”

Alla preferensaktier med direktavkastning på 7–7,5 procent är ”riktigt köpvärda”, tillägger han. Men om aktiekurserna stiger så till den grad att direktavkastningen går ned till 5,5 procent så är de på tok för dyra.

”Just nu är de väldigt billiga. Det är förstås höga kreditrisker nu när konjunkturen blir så förskräckligt dålig i ett par kvartal, men jämfört med stamaktier så är det här sammantaget värt risken.”

Hur lång investeringshorisont förespråkar du i dessa fall?
”De här kan man ha på jättelång sikt om man vill. Men då de är ganska cykliska så kan man överväga att sälja om de kommer upp till kursrekordnivåer. Med den reservationen är de bra aktier för de kommande fem–tio åren.”

På börsen finns det i övrigt få lågriskaktier där prislapparna lockar, anser experten.

”Axfood, Ica Gruppen och Swedish Match är alla bra bolag, men aktierna är dyra då p/e-talen är cirka 25.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?