1515
Annons

Experten: Så blir du en bättre chef 2017

Om du hör till gruppen chefer som jobbar allt mer övertid och sällan reflekterar över din chefsroll finns det anledning att bromsa in. Använd julhelgen till återhämtning och sätt nya gränser för 2017.

Bild:Colourbox

Digitaliseringen möjliggör smarta sätt att kommunicera och arbeta och den som inte sätter en tydlig gräns mellan arbetslivet och privatlivet kan jobba obegränsat. En ny Novus-undersökning, gjord på uppdrag av chefsorganisationen Ledarna, visar att 26 procent av svenska chefer jobbar mer övertid nu jämfört med för ett år sedan och att över 70 procent jobbar mellan 41 och 50 timmar i veckan.   

”Det är svårt att uppfylla allt inom 40 timmar per vecka och när man har höga ambitioner räcker arbetstiden inte till. Många har svårt att sätta gränser och ju högre upp i hierarkin man kommer desto mer jobbar man”, säger Anki Udd som är expert på hållbara chefer på Ledarna.

Samtidigt svarar 20 procent av cheferna att de reflekterar över sin chefsroll någon gång i veckan och ytterligare 19 procent svarar att de gör det någon gång per månad, enligt Novus-undersökningen.

”Reflektion bör vara en vana. Var disciplinerad och avsätt två timmar varje fredag för reflektion, inte bara över det som har gått dåligt under veckan utan även över det som har gått bra. Det är inte ledig tid, utan en viktig del av arbetet”, säger Anki Udd.

De chefer som mår bäst på lång sikt är de som separerar arbetslivet från privatlivet och prioriterar återhämtning, enligt Anki Udd, som menar att en förutsättning för det är att man litar på sina medarbetare och delegerar ansvar.

”Om du som chef har svårt att släppa kontrollen kommer du få problem med att stänga av. Var tydlig med när dina medarbetare ska kontakta dig och våga lita på dem.”

Vad vill du ge för råd till den som vill bli en mer hållbar chef?
”Ta dig tid för återhämtning och egen reflektion. Många upplever chefsjobbet som ensamt och därför ska du söka dig efter ett bollplank på annat håll om inte din egen chef ger dig stöd.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?