Annons

Experten: Risk för total kollaps i Libanon

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligare och kan i värsta fall leda till en total kollaps.

”Det finns en bottenlös vrede hos befolkningen”, säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren.

Foto:Hassan Ammar

Vad är det vi ser i Libanon nu?
”Det är en revolutionär situation. Det finns en bottenlös vrede, riktad mot ett politiskt system som folket ser som skyldigt till att libaneserna har plågats av brist på samhällsservice som el, rent vatten, sophämtning och nu också en explosion som har ödelagt stora delar av huvudstaden och förstört människors liv.”

”Den tröttheten som har funnits efter varje kris, varje krig. Den är ännu större nu eftersom man vet att det här är orsakat av det man uppfattar som en kriminell nonchalans.”

Varför har Libanon hamnat i det läget landet är nu?
”Inbördeskriget (1975–1990) ledde till en kompromiss med ett sekteristiskt uppdelat parlament som var tänkt som en övergångslösning. Det var tänkt att man skulle ha en ny vallag, och det vill ju också demonstranterna ha nu. Det som hände med den sekteristiska uppdelningen var att eliten inom olika grupper har lagt beslag på olika delar av kakan. Det blev ett 'sköter du ditt, sköter jag mitt', en enorm korruption.”

”Det libanesiska folket känner sig plundrat. Samtidigt är landet enormt importberoende och har på senare tid drabbats av de amerikanska sanktionerna som slår brett mot parter som gör affärer med Assad-regimen i Syrien. Vilket så klart är en del av ekonomin för grannlandet Libanon.”

Hur troligt är det att det sker en reell förändring nu?
”Det är antingen eller just nu. Antingen blir det en övergångsregering, en slags räddningsregering som ser till att kanalisera hjälp och förnödenheter och återuppbyggnaden av det omedelbara just nu. Eller så kommer Libanon att sjunka ner djupare i en kollaps, där de väpnade styrkorna används för att slå mot en revolutionär anda bland libaneserna.”

”Det är ett fruktansvärt farligt läge. Makthavare som hoppar av nu vill visa att de står på rätt sida i den här kampen.”

Vad väntar för det libanesiska folket den närmaste tiden?
”Den humanitära krisen kommer att accelerera på grund av en förvärrad livsmedelsbrist och sjukvårdskris mitt under pågående pandemi. Till det kommer 300 000 nya hemlösa efter explosionen parallellt med att Libanon är värdland för 1,5 miljoner syriska flyktingar. Fattigdomen kommer breda ut sig, den var redan stor men kommer att öka ytterligare. Vem är det som kommer att skära pipor i vassen på detta? Då kommer vi in på det geopolitiska spelet.”

”Om Libanon kringgår en låneuppgörelse med Internationella valutafonden kommer Kina och Iran försöka flytta fram sina positioner. Hizbollah vill att Libanons energikris ska lösas med iransk olja, och Kina har intresse av att bygga upp hamnen i Beirut, så att den blir en del av Kinas stora maktpolitiska korridor, Belt and Road. Men många andra makter försöker också dra fördelar av krisen. Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?