ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Experten: Regeringens valfiasko slår mot finansmarknaderna

  • Tysklandsexperten Hubert Fromlet.

Både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna backade i söndagens två tyska delstatsval - vilket hotar regeringen i Berlin.

”Det här betyder negativa signaler för finansmarknaderna”, säger Tysklandsexperten Hubert Fromlet.

De två regeringspartierna backade rejält vid söndagens val i Sachsen och Brandenburg. Även Vänsterpartiet föll tillbaka medan Alternativ för Tyskland, AfD, gick fram starkt - utan att bli största parti i någon av delstaterna enligt valprognosen söndag kväll.

”Valresultaten i Sachsen och Brandenburg måste säkerligen uppfattas som en stor besvikelse för den stora koalitionen i Berlin. - och betyder också negativa signaler till finansmarknaderna”, säger Hubert Fromlet, senior rådgivare till Tysk-svenska handelskammaren och professor på Linnéuniversitet.

Han säger att valet gör Socialdemokraterna SPD:s kris ännu tydligare. I Sachsen fick partiet bara 8 procent av rösterna.

”Bördan för den kommande nya SPD-ordföranden - utnämningsprocessen sätter nu igång - kommer att bli ytterst betungande. Frågan om den sittande förbundsregeringen kommer att hålla mandatperioden ut ligger alltmer i SPD:s händer”, säger Hubert Fromlet.

Det innebär att förbundskansler Angela Merkel kan vara på väg ut, 14 år efter att hon tillträdde för första gången.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer