På måndagskvällen dödades minst 12 människor när en lastbil rammade en julmarknad i centrala Berlin. En misstänkt förövare greps senare i anslutning till platsen. Enligt säkerhetskällor till den tyska nyhetsbyrån DPA ska gärningsmannen vara en asylsökande 23-årig man från Afghanistan eller Pakistan som kom till Tyskland i februari.
Attacken inträffade bara några veckor efter att förbundskanslern Angela Merkel meddelat att hon ställer upp för omval hösten 2017. Hennes regering har hela tiden stått upp för en liberal flyktingpolitik under den pågående krisen i Syrien, samtidigt som allt fler europeiska länder valt en motsatt riktning.
Men det är för tidigt att utröna om Angela Merkels möjligheter att behålla sitt jobb kommer påverkas av dådet, menar den säkerhetspolitiska experten Johan Wiktorin.
”Om det skulle vara en sådan terrorattack, så beror allt på vad som händer i fortsättningen. Vad gör regeringen och kommer det flera attacker?”, säger han.
I skrivande stund har ingen terrororganisation, varken IS eller al-Qaida, tagit på sig attacken. Men det behöver inte betyda att det inte finns några kopplingar mellan förövaren och radikala förgreningar, konstaterar Johan Wiktorin.
”Det finns en myt om 'ensamagerande gärningsmän', men oftast har de blivit uppmuntrade och understödda i processen till förövare.”
Många världsledare var snabbt ute och fördömde måndagens attack. USA:s valda president Donald Trump beskrev det inträffade som ett "islamistiskt terroristdåd” i en ”fortsatt slakt mot kristna” – även om gärningsmannens motiv vid tillfället inte hade bekräftats av myndigheter eller polis.
”Det passar hans agenda, och det är viktigt att vara först ut, eftersom det sätter ramarna kring diskussionen. Han tar liten hänsyn till om det är sant”, säger Johan Wiktorin om Trumps agerande.
Så sent som i somras skakades Europa i allmänhet och franska Nice i synnerhet av ett liknande dåd. En gärningsman med starka kopplingar till IS dödade då 86 människor med en lastbil på stadens strandpromenad.
I kölvattnet av attacken har Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen gått starkt fram i opinonen inför vårens presidentval. Hon har sedan tidigare utlovat att kraftigt begränsa flyktingmottagandet och invandringen i landet. Men måndagens attack i Tyskland kommer inte ha en påtaglig effekt på det franska valresultatet, tror säkerhetsexperten.
”Nej, jag bedömer att de franska erfarenheterna har varit tillräckliga för att påverka opinionen där”, säger Johan Wiktorin.
Samtidigt har SÄPO valt att inte höja beredskapen efter händelserna i Berlin. Hotbilden i Sverige beskrivs fortfarande som en trea på en femgradig skala.
”Det är Säpo som kan det här. Vi har ett förhöjt hot och de bedömer att det inte förändras av Berlin. Vi ska fortsätta leva våra liv”, säger den säkerhetspolitiska experten Johan Wiktorin.