Experten: Räkna inte ut Merkel

Måndagens lastbilsattack har inte förstört Angela Merkels möjligheter att vinna valet hösten 2017, menar säkerhetsexperten Johan Wiktorin. Han tror istället att det hänger på hur den tyska regeringen agerar framöver och om fler dåd kommer att drabba landet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Bild:Fabrizio Bensch/Reuters

På måndagskvällen dödades minst 12 människor när en lastbil rammade en julmarknad i centrala Berlin. En misstänkt förövare greps senare i anslutning till platsen. Enligt säkerhetskällor till den tyska nyhetsbyrån DPA ska gärningsmannen vara en asylsökande 23-årig man från Afghanistan eller Pakistan som kom till Tyskland i februari.

Attacken inträffade bara några veckor efter att förbundskanslern Angela Merkel meddelat att hon ställer upp för omval hösten 2017. Hennes regering har hela tiden stått upp för en liberal flyktingpolitik under den pågående krisen i Syrien, samtidigt som allt fler europeiska länder valt en motsatt riktning.

Men det är för tidigt att utröna om Angela Merkels möjligheter att behålla sitt jobb kommer påverkas av dådet, menar den säkerhetspolitiska experten Johan Wiktorin.

”Om det skulle vara en sådan terrorattack, så beror allt på vad som händer i fortsättningen. Vad gör regeringen och kommer det flera attacker?”, säger han.

I skrivande stund har ingen terrororganisation, varken IS eller al-Qaida, tagit på sig attacken. Men det behöver inte betyda att det inte finns några kopplingar mellan förövaren och radikala förgreningar, konstaterar Johan Wiktorin.

”Det finns en myt om 'ensamagerande gärningsmän', men oftast har de blivit uppmuntrade och understödda i processen till förövare.”

Många världsledare var snabbt ute och fördömde måndagens attack. USA:s valda president Donald Trump beskrev det inträffade som ett "islamistiskt terroristdåd” i en ”fortsatt slakt mot kristna” – även om gärningsmannens motiv vid tillfället inte hade bekräftats av myndigheter eller polis.

”Det passar hans agenda, och det är viktigt att vara först ut, eftersom det sätter ramarna kring diskussionen. Han tar liten hänsyn till om det är sant”, säger Johan Wiktorin om Trumps agerande.

Så sent som i somras skakades Europa i allmänhet och franska Nice i synnerhet av ett liknande dåd. En gärningsman med starka kopplingar till IS dödade då 86 människor med en lastbil på stadens strandpromenad.

I kölvattnet av attacken har Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen gått starkt fram i opinonen inför vårens presidentval. Hon har sedan tidigare utlovat att kraftigt begränsa flyktingmottagandet och invandringen i landet. Men måndagens attack i Tyskland kommer inte ha en påtaglig effekt på det franska valresultatet, tror säkerhetsexperten.

”Nej, jag bedömer att de franska erfarenheterna har varit tillräckliga för att påverka opinionen där”, säger Johan Wiktorin.

Samtidigt har SÄPO valt att inte höja beredskapen efter händelserna i Berlin. Hotbilden i Sverige beskrivs fortfarande som en trea på en femgradig skala.

”Det är Säpo som kan det här. Vi har ett förhöjt hot och de bedömer att det inte förändras av Berlin. Vi ska fortsätta leva våra liv”, säger den säkerhetspolitiska experten Johan Wiktorin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?