1515
Annons

Experten: Räkna inte ut Merkel

Måndagens lastbilsattack har inte förstört Angela Merkels möjligheter att vinna valet hösten 2017, menar säkerhetsexperten Johan Wiktorin. Han tror istället att det hänger på hur den tyska regeringen agerar framöver och om fler dåd kommer att drabba landet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Bild:Fabrizio Bensch/Reuters

På måndagskvällen dödades minst 12 människor när en lastbil rammade en julmarknad i centrala Berlin. En misstänkt förövare greps senare i anslutning till platsen. Enligt säkerhetskällor till den tyska nyhetsbyrån DPA ska gärningsmannen vara en asylsökande 23-årig man från Afghanistan eller Pakistan som kom till Tyskland i februari.

Attacken inträffade bara några veckor efter att förbundskanslern Angela Merkel meddelat att hon ställer upp för omval hösten 2017. Hennes regering har hela tiden stått upp för en liberal flyktingpolitik under den pågående krisen i Syrien, samtidigt som allt fler europeiska länder valt en motsatt riktning.

Men det är för tidigt att utröna om Angela Merkels möjligheter att behålla sitt jobb kommer påverkas av dådet, menar den säkerhetspolitiska experten Johan Wiktorin.

”Om det skulle vara en sådan terrorattack, så beror allt på vad som händer i fortsättningen. Vad gör regeringen och kommer det flera attacker?”, säger han.

I skrivande stund har ingen terrororganisation, varken IS eller al-Qaida, tagit på sig attacken. Men det behöver inte betyda att det inte finns några kopplingar mellan förövaren och radikala förgreningar, konstaterar Johan Wiktorin.

”Det finns en myt om 'ensamagerande gärningsmän', men oftast har de blivit uppmuntrade och understödda i processen till förövare.”

Många världsledare var snabbt ute och fördömde måndagens attack. USA:s valda president Donald Trump beskrev det inträffade som ett "islamistiskt terroristdåd” i en ”fortsatt slakt mot kristna” – även om gärningsmannens motiv vid tillfället inte hade bekräftats av myndigheter eller polis.

”Det passar hans agenda, och det är viktigt att vara först ut, eftersom det sätter ramarna kring diskussionen. Han tar liten hänsyn till om det är sant”, säger Johan Wiktorin om Trumps agerande.

Så sent som i somras skakades Europa i allmänhet och franska Nice i synnerhet av ett liknande dåd. En gärningsman med starka kopplingar till IS dödade då 86 människor med en lastbil på stadens strandpromenad.

I kölvattnet av attacken har Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen gått starkt fram i opinonen inför vårens presidentval. Hon har sedan tidigare utlovat att kraftigt begränsa flyktingmottagandet och invandringen i landet. Men måndagens attack i Tyskland kommer inte ha en påtaglig effekt på det franska valresultatet, tror säkerhetsexperten.

”Nej, jag bedömer att de franska erfarenheterna har varit tillräckliga för att påverka opinionen där”, säger Johan Wiktorin.

Samtidigt har SÄPO valt att inte höja beredskapen efter händelserna i Berlin. Hotbilden i Sverige beskrivs fortfarande som en trea på en femgradig skala.

”Det är Säpo som kan det här. Vi har ett förhöjt hot och de bedömer att det inte förändras av Berlin. Vi ska fortsätta leva våra liv”, säger den säkerhetspolitiska experten Johan Wiktorin.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?