ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Experten: Oron i Katalonien är ett större hot än brexit

Dramatiska scener utspelade sig på söndagen när Katalonien skulle rösta om självständighet från Spanien.

”Det är en svart dag för Spaniens demokrati”, säger Niklas Bremberg, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Frågan är ett större hot mot EU-projektet än brexit, anser han och andra. Men SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist ser större utmaningar för Europa.

Söndagens folkomröstning i Katalonien blev dramatisk. Polisen försökte stoppa omröstningen och tog sig in i vallokaler för att beslagta valurnor, enligt nyhetsbyrån AP.

Det kom också rapporter om att polis avfyrade gummikulor och drabbade samman med aktivister i Barcelona. Under söndagseftermiddagen kom uppgifter om 460 skadade.

”Det är en svart dag för Spaniens demokrati. En folkvald regering i Katalonien har uttryckligen ställt sig vid sidan om den spanska lagen. Och den andra sidan av myntet är att man från Madrids sida så tondövt har framhärdat i sin position att det inte finns något att förhandla om”, säger Niklas Bremberg, forskare inom Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

De två låsta positionerna, och att konflikten på söndagen eskalerade till att kravallpolis tvingade bort folk som ville rösta, ser Niklas Bremberg som ”ett gravt misslyckande.”

Robert Berqvist, SEB:s chefsekonom, är förvånad över den starka reaktionen och hårda linjen från Madrid.

”Det är en oroväckande reaktion. Här finns människor som vill uttrycka sin åsikt kring självständighet och det verkar slås ned hårt. Även om det här uppenbarligen går emot konstitutionen så borde man ha öppnat tidigare för dialog”, säger han.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont anklagade på söndagen spanska myndigheter för att använda omotiverat våld.

”Polisbrutalitet kommer att dra evig skam över den spanska staten”, sa han enligt AP.

Enric Millo, representant i Katalonien för Spaniens regering, försvarade polisens agerande som ”professionellt.” Samtidigt gjorde han klart att alla försök att hävda att folkomröstningen är giltig är dömda att misslyckas.

Katalonien är splittrat kring självständighetsfrågan. Enligt opinionsundersökningar vill omkring 40 procent ha självständighet från Spanien, skriver TT. Några resultat hade ännu inte kommit vid tiden för denna tidnings pressläggning.

Vid de flesta vallokaler verkade röstandet ändå pågå obehindrat, enligt TT.

Regeringen i Madrid har förklarat omröstningen olaglig.

”I praktiken har den här folkomröstningen varit neutraliserad ända sedan författningsdomstolen kom med sitt domslut. Den är illegal. Ingen internationell aktör eller EU har möjlighet att erkänna det här resultatet oavsett vad det blir”, säger Niklas Bremberg.

Robert Bergqvist ser självständighetsomröstningen mer som ett uttryck för att Katalonien vill ha förändring och en diskussion om graden av självständighet, snarare än att bryta sig loss helt.

Men Niklas Bremberg poängterar att det också finns övertygade självständighetsivrare i Katalonien.

Huruvida Katalonien verkligen kan bli självständigt är en fråga som är svår att svara på, tycker han.

”I det här läget har jag oerhört svårt att se att man kan bli självständig på de premisser som den katalanska regeringen har ställt upp”, säger Niklas Bremberg och syftar på avsikten att utropa självständighet inom 48 timmar om det blir övervikt för ja-sidan.

”Det är också väldigt få fall av nya stater som har uppstått i Västeuropa i etablerade demokratier efter andra världskriget”, fortsätter han.

Men om länder så som Frankrike och Tyskland skulle kräva en lösning kan läget bli annat, poängterar han.

Robert Bergqvist noterar att det har varit relativt tyst från Bryssel hittills.

EU-kommissionen och dess ordförande Jean-Claude Junckers linje har varit att nya stater som uppstår på EU-territorium blir icke-medlemmar och måste söka medlemskap.

”I ett läge där Katalonien och Spanien inte kan förhandla kommer inte Spanien att godkänna Katalonien som ny medlemsstat”, säger Niklas Bremberg.

Hur konflikten ska hanteras är ett gigantiskt problem för EU, anser han.

”Katalonien är en viktig region för södra Europa.”

Ambrose Evans-Pritchard, till vardags ekonomiredaktör på The Daily Telegraph, skriver i en analys i Gulf News att den katalanska omröstningen är ett större hot mot EU-projektet än brexit.

Niklas Bremberg håller med.

”Det är så klart ett stort avbräck att Storbritannien lämnar, men det finns ett förfarande att följa. Den katalanska krisen är värre på ett principiellt plan, för den pekar på motkonflikter i EU:s värden. Demokrati kontra rättsstat och fördjupning av samarbetet, inte bara mellan stater utan också mellan Europas folk – det är principer som krockar i det här fallet.”

Ambrose Evans-Pritchard pekar på varningarna om BNP-kollaps och en arbetslöshet som skjuter i höjden om Katalonien bryter sig loss.

”Det kommer att vara oerhört komplexa frågor – hur stor andel ska Katalonien ha av Spaniens statsskuld och vad ska man ha för valuta om de är utanför eurosamarbetet”, säger Robert Bergqvist.

Men han ser inte Katalonien som den stora utmaningen för Europa.

”Jag är mer bekymrad över Italien där det finns röster för att bryta sig loss från eurosamarbetet. Brexit är också en större fråga – att inte ekonomin tvärnitar för det får ju också konsekvenser för resten av Europa.”

Robert Bergqvist nämner också det geopolitiska läget gentemot Ryssland och Turkiet som nyckelspelare för hela Mellanöstern och flyktingkrisen som större frågor för Europa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer