1515

Experten om Feds räntesänkning: "En aggressiv signal"

För andra gången på kort tid sänker den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntan utanför ordinarie möte. 

En aggressiv signal till marknaden, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.Foto:Jesper Frisk

Den viktiga styrräntan sänks till spannet 0–0,25 procent, och börjar gälla från måndagen. Dessutom lanseras stödåtgärder för 700 miljarder dollar.

Anledningen är att dämpa effekten av coronavirusets spridning.

”Marknaden hade väntat sig att centralbanken skulle agera, men inte i den här omfattningen. Det är en aggressiv signal att göra det före det ordinarie mötet i veckan”, säger Robert Bergqvist.

TT: Är det vad världsekonomin behöver?
”Krisen är mångfacetterad, men den här åtgärden kan få de finansiella marknaderna att inte falla ytterligare. Man visar att man gör något och inte sitter still i båten. Fed bedömer att det ska hjälpa genom att lyfta av risk från marknaden och injicera pengar i ekonomin.”

För att hjälpa ekonomin ytterligare poängterar Bergqvist att det inte bara handlar om penningpolitik, utan också vad Vita huset levererar i form av finanspolitik.

”Det som kanske är viktigast nu är att underlätta för företagen. De måste kunna ”övervintra” i vad vi tror är en begränsad tid när viruset härjar, och att hjälpa dem med det handlar framför allt om finanspolitik.”

TT: Tyder agerandet på handlingskraft eller desperation?
”Med tanke på att man tar ett så aggressivt steg är man uppenbarligen rädd för hur marknaden kommer att öppna på måndag. Fed har fått signaler om att börsen kunde öppna ned. Sedan var marknaden inställd på aggressiva åtgärder och då hade Fed inte så mycket val, de måste leverera. För att få någon effekt då tar de i mer än de gjort tidigare.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?