1515
Annons

Experten: Nattens debatt en av Trumps sista chanser skaka om loppet

En allt mer desperat Donald Trump kommer att använda nattens debatt för att försöka skaka om slutspurten i den amerikanska presidentvalskampanjen. 

”En nationell debatt med 80 miljoner tittare är ett utmärkt tillfälle”, säger den politiska kommentatorn Patti Solis Doyle till DiTV inför debatten. 

Foto:Olivier Douliery

”Vi har mindre än två veckor kvar till valet. Det lämnar få tillfällen att skaka om loppet eller få till ett byte av riktning”, berättar Patti Solis Doyle, som är partner på Brunswick Group tillika politisk rådgivare och kommentator i USA. 

”En nationell debatt med 80 miljoner tittare är ett utmärkt tillfälle”, fortsätter hon med hänvisning till den tv-sända debatt som går av stapeln under natten till fredagen.  

”Det är viktigare för Donald Trump än för Joe Biden just nu, eftersom Biden leder”, säger Patti Solis Doyle som själv arbetat både med den förre vicepresidenten och tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton. 

Eftersom den sittande presidenten ligger under i opinionsmätningarna, ökar hans incitament att ta till drastiska grepp under debatten. 

”President Trump behöver verkligen något som skakar om loppet. Jag förväntar mig att han försöker åstadkomma just det, kanske genom att attackera Joe Biden eller hans son Hunter Biden”, säger hon i ett samtal med Ekonomistudion på DiTV.

Kritiken mot Hunter Biden har vuxit under vallrörelsens slutskede, och Joe Bidens son ifrågasätts bland annat för att ha fått oproportionerligt stora arvoden för styrelseuppdrag i Ukraina.

”Däremot tror jag inte att presidenten kommer att försöka vad han gjorde förra gången, nämligen att konstant avbryta”, säger Patti Solis Doyle. 

För Joe Biden är uppgiften under debatten enklare. 

”Han måste framstå som president-aktig och understryka vilka starka kontraster som präglar det här valet.” 

Den enskild viktigaste frågan, såväl i nattens debatt som i valrörelsen överlag, är coronakrisen säger Patti Solis Doyle. Det är en faktor som gynnar Joe Biden. Men trots att bara lite tid återstår till valdagen kan fler överraskningar vänta. 

Amerikanska kampanjer har flera gånger skakats om i ett sent skede. 

”Vi kallar dem för oktober-överraskningar och vi har haft flera sådana redan.” 

Ett exempel är den infekterade processen för att tillsätta en efterträdare till Ruth Bader Ginsburgs i USA:s högsta domstol. New York Times avslöjanden om Donald Trumps skatter är ett annat. 

”Vi har haft ganska många, och det som förvånar mig är att ingen av dem egentligen har förändrat dynamiken i det här loppet. Opinionsmätningarna har varit jämförelsevis stabila, det är inte alls som det var under 2016.” 

Så även om flera desperata åtgärder är att vänta från Donald Trump, så säger demokraten Patti Solis Doyle att hon inte tror att de kommer att få någon verkan. 

Den grundläggande frågan när en amerikansk president står inför ett omval, är om de har det bättre idag än för fyra år sedan, tillägger den politiska veteranen.  

”För de flesta är svaret på den frågan nej”, säger Patti Solis Doyle.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?