Hoppa till innehållet

Annons

Experten: Nattens debatt en av Trumps sista chanser skaka om loppet

En allt mer desperat Donald Trump kommer att använda nattens debatt för att försöka skaka om slutspurten i den amerikanska presidentvalskampanjen. 

”En nationell debatt med 80 miljoner tittare är ett utmärkt tillfälle”, säger den politiska kommentatorn Patti Solis Doyle till DiTV inför debatten. 

Foto:Olivier Douliery

”Vi har mindre än två veckor kvar till valet. Det lämnar få tillfällen att skaka om loppet eller få till ett byte av riktning”, berättar Patti Solis Doyle, som är partner på Brunswick Group tillika politisk rådgivare och kommentator i USA. 

”En nationell debatt med 80 miljoner tittare är ett utmärkt tillfälle”, fortsätter hon med hänvisning till den tv-sända debatt som går av stapeln under natten till fredagen.  

”Det är viktigare för Donald Trump än för Joe Biden just nu, eftersom Biden leder”, säger Patti Solis Doyle som själv arbetat både med den förre vicepresidenten och tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton. 

Eftersom den sittande presidenten ligger under i opinionsmätningarna, ökar hans incitament att ta till drastiska grepp under debatten. 

”President Trump behöver verkligen något som skakar om loppet. Jag förväntar mig att han försöker åstadkomma just det, kanske genom att attackera Joe Biden eller hans son Hunter Biden”, säger hon i ett samtal med Ekonomistudion på DiTV.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Kritiken mot Hunter Biden har vuxit under vallrörelsens slutskede, och Joe Bidens son ifrågasätts bland annat för att ha fått oproportionerligt stora arvoden för styrelseuppdrag i Ukraina.

”Däremot tror jag inte att presidenten kommer att försöka vad han gjorde förra gången, nämligen att konstant avbryta”, säger Patti Solis Doyle. 

För Joe Biden är uppgiften under debatten enklare. 

”Han måste framstå som president-aktig och understryka vilka starka kontraster som präglar det här valet.” 

Den enskild viktigaste frågan, såväl i nattens debatt som i valrörelsen överlag, är coronakrisen säger Patti Solis Doyle. Det är en faktor som gynnar Joe Biden. Men trots att bara lite tid återstår till valdagen kan fler överraskningar vänta. 

Amerikanska kampanjer har flera gånger skakats om i ett sent skede. 

”Vi kallar dem för oktober-överraskningar och vi har haft flera sådana redan.” 

Ett exempel är den infekterade processen för att tillsätta en efterträdare till Ruth Bader Ginsburgs i USA:s högsta domstol. New York Times avslöjanden om Donald Trumps skatter är ett annat. 

”Vi har haft ganska många, och det som förvånar mig är att ingen av dem egentligen har förändrat dynamiken i det här loppet. Opinionsmätningarna har varit jämförelsevis stabila, det är inte alls som det var under 2016.” 

Så även om flera desperata åtgärder är att vänta från Donald Trump, så säger demokraten Patti Solis Doyle att hon inte tror att de kommer att få någon verkan. 

Den grundläggande frågan när en amerikansk president står inför ett omval, är om de har det bättre idag än för fyra år sedan, tillägger den politiska veteranen.  

”För de flesta är svaret på den frågan nej”, säger Patti Solis Doyle.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera