1515

Experten: Ljusglimtar i skogen trots mörka tider

Coronakrisen och annalkande lågkonjunktur sätter dystra avtryck även i skogen. Men det finns ljusglimtar konstaterar skogskonjunkturexperten Johan Freij.

Johan Freij.
Johan Freij.Foto:Gustaf Tapper/Di

Efter den breda och starka prisuppgången på skogsfastigheter på 5,5 procent 2018 stannade fjolårets uppgång på 1,5 procent, enligt Svefas färska skogsrapport.

”I dag är det inte främst efterfrågan och priset på virke som styr priset på skogsfastigheter utan mer det allmänna ekonomiska läget. När vi känner oss rika så ökar priset både på bostäder och skog helt enkelt”, förklarar Johan Freij, affärsområdeschef skog och lantbruk på Danske Bank.

Det betyder därmed att skogspriserna haft en stark utveckling med en uppgång på 13 procent de senaste fem åren enligt Ludvig & Co, tidigare LRF Konsult. Men det talar likaså för en klart svagare prisutveckling för skogsfastighetsmarknaden den närmaste tiden när konjunktur och bostadsmarknad är på väg att vika ner i spåren på coronakrisen.

I den svenska skogsindustrin pekar dock pilarna åt lite olika håll.

Massapriset bottnade under vintern på 820 dollar per ton och i februari började det röra sig uppåt. 

”Sedan dess har flera bolag aviserat nya prishöjningar som de också till vissa delar fått igenom. Det är imponerande, att mitt i pandemichocken höja priserna, och tyder på ett stort självförtroende hos bolagen.”

En av förklaringarna är att hälften av avsalumassan går till hygien och mjukpapper där efterfrågan som bekant skjutit i höjden under coronakrisen när konsumtionen av bland annat toalettpapper och pappershanddukar skjutit i höjden. Det har bland annat gynnat bolag som hygienjätten Essity.

Men även den ökande efterfrågan på förpackningar driver på massapriset liksom en minskad mängd returpapper i pandemins spår när insamlingen blir lidande samtidigt som tidningarna blir tunnare.

För sågade trävaror är marknadsutsikterna desto svajigare.

”Här kan det bli tuffare. En del sågverk tvingades ju stänga ner tidigare i vår när exporten stoppades, men det har lättat lite nu där exempelvis Kina ser bra ut igen. Samtidigt höll Sverige uppe med en stark tillväxt för gör det själv-marknaden.”

Men likafullt ser i dag 70 procent av företagen inom trä- och möbelindustrin en minskad orderingång och uppemot 50 procent har fått tidigare lagda order återkallade, enligt branschorganisationen TMF.

Går vi in i en djupare lågkonjunktur kan dock statliga stimulanser till byggande och infrastruktur komma till undsättning för trävarumarknaden, menar Johan Freij.

Andra långsiktiga ljuspunkter är Sveriges två nya stora fabriker för korslaminerat trä, KL-trä, i Långshyttan och Grums, samt ytterligare en som är på gång i Värö.

”Korslaminerat trä är en väldigt spännande produkt som kommer att vara extremt i ropet framöver när det blir allt hetare att bygga i klimatsmarta material”, menar Johan Freij som dock även har kortsiktiga råd till dagens skogsägare med mogna bestånd.

”Talltimmer har fått en renässans och betalas bra, så ska du slutavverka så är det läge för tallposterna nu.”

Coronakrisen kan också erbjuda bra tillfälle att ägna skogen lite extra omtanke och förhoppningsvis stoppa skogsägarens värsta fiende just nu.

”I sommar när det inte går att åka till Spanien på semester, gå ut och inspektera din skogsfastighet istället och håll utkik efter skador från granbarkborren”, säger Johan Freij.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?