Annons

Experten: Krisen vänder bolagens fokus – ”många agerar för sin egen överlevnad”

Klimat och miljö marscherar framåt som prioriterade frågor i bolagens styrelser. Samtidigt är risken hög att de halkar ned på agendan, enligt ledarskapsexperten Mats Frid som ändå ser positivt på läget: 

”Krisen kan leda till att de företag som klarar att göra miljöprioriteringar överlever och växer sig starkare.”

Foto:Fredrik Sandberg/TT
Foto:TT

Klimatfrågor har på allvar flyttat in i styrelserummen. Närmare 30 procent av bolagens styrelser har satt upp miljömål, vilket är en ökning med cirka 10 procentenheter jämfört med förra året, enligt undersökningen Vd-barometern som besvarats av drygt 570 vd:ar i olika branscher. 

”Klimat och miljö växer i betydelse. Styrelserna börjar styra på frågorna på ett sätt vi inte har sett tidigare år”, säger Mats Frid, grundare av företaget Straleda som genomfört undersökningen i samarbete med Dagens industri, rekryteringsbolaget Alumni och konsultbolaget CFI Group. 

Hur kriskänsligt är bolagens klimatfokus?
”Många företag agerar för sin egen överlevnad nu när rörelsekapitalet och eget kapital äts upp. Sannolikt är det andra frågor som tar mest plats i styrelserummen”, säger han och fortsätter: 

”Samtidigt kan krisen leda till att de företag som klarar att göra miljöprioriteringar överlever och växer sig starkare. Men det krävs förstås att det blir lönsamt att satsa på klimatet och miljön.”

Ett annat resultat från undersökningen är att chefer som skattar sig själva som kommunikativa leder mer lönsamma företag. Orsakssambandet är tydligt, konstaterar Mats Frid. 

”Förmågan att få alla medarbetare att förstå vart företaget är på väg och hur det ska gå till har väldigt stor inverkan på lönsamheten. Kloka strategier faller ofta på att man inte får genomförandet att hända.” 

Tycker inte alla chefer att de är bra på att kommunicera?
”En vanlig fälla är att chefer tror att de har kommunicerat när de dragit en powerpoint på ett stormöte. Duktiga kommunikatörer skapar alltid dialog. Nästan alla underskattar svårigheten.”

På vilket sätt påverkar krisen kommunikationsbehovet?
”Kommunikation blir otroligt kritiskt för att motverka den naturliga ryktesspridningen som uppstår när medarbetarna gör egna scenarion av vad som händer”, säger Mats Frid vidare och tillägger:

”En del chefer vill vänta med att säga något för att inte verka veliga, men kriser kräver en hög grad av transparens. Det är mycket bättre att berätta att man inte vet vad som ska hända än att inte säga någonting alls.”

Ytterligare en punkt som framkommer i Vd-barometern är att direktörerna inte är helt nöjda med sina ledningsgrupper, när det gäller deras förmåga att genomföra beslut och nå de mål som sätts upp. 

”Ledningsgruppen är det viktigaste verktyget för en vd, men många får inte riktigt till det. Man samlas och snackar.”

Huvudskälet till missnöjet är att vd inte prioriterar tillräckligt tydligt och att uppföljningen brister, anser Mats Frid och hänvisar till att vd:arna i undersökningen upplever att de inte är så bra på att följa upp mål och beslut. 

Han pekar också på problemet med att många bolag vill att ledningsgruppen ska representera alla delar av organisationen. Risken är att gruppen kan bli för stor. 

”Idealet en mindre grupp på sju, åtta personer, där alla tar ömsesidigt ansvar. Att kunna samlas och ompröva beslut eller göra en krisplan, och sedan ersätta med en ny om den inte fungerar, kräver en grupp som inte är för stor”, säger Mats Frid och konstaterar: 

”Bolag som i ett sånt här läge gärna avvaktar nästa beslut från Folkhälsomyndigheten får det svårare, än företag som gör en plan och agerar efter vad de känner till just nu. I kriser går det inte att fatta perfekta beslut.”

Hur känsligt är det att minska ned ledningsgruppen?
”Det kräver mod, men en vd ska inte låta personliga relationer gå ut över det som är klokt. Det är ingen rättighet att sitta i ledningsgruppen. Som vd kan man till exempel ha som strategi att inte alltid ha samma grupp utan bestämma uppställning beroende på vilka utmaningar bolaget möter, precis som ett idrottslag.”


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?