1515

Experten: ”Historiskt gigantisk konkurs”

Thomas Cook-konkursen kommer att slå hårt och brett mot resenärer, anställda och underleverantörer. Och framtiden ser oviss ut för hela branschen, enligt resebranschexperten Jan Ohlsson.

Resejätten Thomas Cook försätts i konkurs med omedelbar verkan. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande under måndagsmorgonen.

”Det är en historiskt gigantisk konkurs som kommer få dramatiska effekter omedelbart. Jag hade förväntat mig att det skulle ske etappvis, för det här kommer att bli en gigantisk härva”, konstaterar resbranschskribenten Jan Ohlsson.

I Thomas Cook-gruppen ingår det svenska resebolaget Ving.

TT: Vilka kan konsekvenserna bli?
”En direkt konsekvens är för de resenärer som är på resande fot just nu. De kan förutom att nekas flygresa hem också kastas ut från sina hotell eller krävas på mer pengar. Sedan påverkas säkerligen de ungefär 100.000 svenskar som har bokat flygresor inom koncernen under vintern. Konkursen kommer också att innebära en stor arbetslöshet, i och med bolagets över 20.000 anställda. En så stor koncern påverkar även underleverantörer, så som hotell, transportföretag och matleverantörer.”

TT: Varför har det blivit så här?
”När charterbolagen började gå till lågprisbolagen för att köpa flygstolar skrev man på sin egen dödsdom. De har hjälpt sina rivaler att få en stabil linjetrafik och på det sättet undergrävt sin egen verksamhet. Resebolagen ger på det sättet heller inte någon bättre kvalitet än lågprisbolagen.”

”Det här gör man samtidigt som sällskapsresan dör. Folk paketerar sina egna resor på nätet i dag, det tar lite längre tid men blir billigare.”

TT: Kan vi förvänta oss fler konkurser inom kort?
”Om man ser till hela Europa kan vi förvänta oss fler konkurser, men i Sverige lär Vings konkurrent TUI gynnas kortsiktigt av detta. Däremot väntar samma problem för dem långsiktigt. De behöver på sikt ett rejält sparpaket, de också.”

TT: Ser det mörkt ut för hela charterbranschen?
”Med tanke på att man kan boka allt själv på nätet måste chartern hitta på något nytt för att överleva, till exempel genom temaresor.”

TT: Ser du någon framtid för Thomas Cook och Ving?
”Jag oroar mig för företagets kommentar om konkursen. Att de säger att de ställer in alla flyg omedelbart och för framtiden vittnar om att det inte finns någon tanke på att rekonstruera företaget. Däremot tror jag att delar av det kommer att bli kvar efter en högst turbulent första period, men det är svårt att säga i vilken form”, säger Jan Ohlsson.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?