1515

Experten: "God utsikt för stora utdelningar" – fem aktier att köpa i rallyt

Stockholmsbörsen har tjurrusat de senaste tretton månaderna. Men det finns fortfarande tid att ta rygg på stimulanserna i spåren av coronapandemin. 

Det säger Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin och pekar ut fem aktier för att krama det sista ur rallyt.

”Utsikterna för stora utdelningar framöver ser god ut”, säger han om ett av bolagen.

Efter coronaraset i fjol har få personer på marknaden varit lika haussiga till börsen som Jonas Thulin. Sedan dess har Stockholmsbörsen gett honom rätt och rusat med mer än 90 procent. 

Men nu skymtar förvaltningschefen slutet på börsfesten.

”Vi har mindre än ett år på oss med en enkel miljö och snäll marknad, sedan kommer det att kosta pengar att ha fel. Det här året ska man vara offensiv och framåtlutad. Det kan kosta relativt men inte absolut”, säger han.

Men det är inte den exceptionella börsutvecklingen i sig som kommer att sätta stopp på festen, enligt Jonas Thulin.

”När det gäller vinsttillväxt, värdering och konjunktur ser vi inte att det blir ett lackmustest för vidare tillgångsfest utan det som kommer att störa är det marknaden absolut inte gillar – val ”, säger han och pekar snarare på det amerikanska mellanårsvalet än det svenska riksdagsvalet.

”Det blir alltid spekulationsrallyn inför val. Skräckexemplet för marknaderna är att demokraterna förlorar representanthuset och hur det kan påverka presidentens möjlighet att fortsätta med sin agenda som hittills har varit fantastisk för börsen”, fortsätter han.

Vad ser du för utveckling framför dig då?
”Räntan kommer att fortsätta upp och vi kommer att få volatilitet på marknaden. Det kommer att bli nervöst på börsen och det är möjligt att man ska bli defensiv eller till och med negativ.”

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef hos Erik Penser.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef hos Erik Penser.Foto:Pressbild

Hur ska man agera?
”Man ska förbereda sig på volatilitet och har man räntor i portföljen bör man inför nästa år fundera på hur de går när långräntan stiger. Man ska vara lite bredare i sina strategier och inte sitta i allt för spetsiga investeringar i USA som tar rygg på stimulanserna. Det kommer vi att ändra inför valet”, säger han.

I närtid ser dock Jonas Thulin stora möjligheter till fortsatta börsuppgångar.

”Jag tillhör inte dem som tycker att börsen är dopad. Det som har skett är att man trycker ut rekordstora stimulanser, då får man upp konsumtionen, investeringarna och bolagsvinsterna och då kommer börsen att handla på det”, säger han.

Även om aktiemarknaden just nu tvekar mellan värde och tillväxt tror Jonas Thulin att det är tillväxt som kommer att överavkasta framöver.

”Har man sugits in i värdespåret så ska man vara beredd på att tillväxt kommer tillbaka. Hittills har vi varit ganska ensamma om att tro det och har fått betala för det men vi tror att de kommer att få ett kraftigt momentum och att det är en intressant investeringsmöjlighet”, säger han. 

Jonas Thulin ser också slagläge för banksektorn och tipsar om Handelsbanken som kom med en stark rapport igår men där aktien stängde oförändrad.

”Vi ser fortsatt stort drag i storbankerna, där Handelsbanken kom med en bra rapport med reverseringar av tidigare kreditförluster. Vi bedömer att utsikterna för stora utdelningar framöver ser god ut givet bankens starka kapitalisering”, säger han.

Han anser också att svenska småbolag står inför en vändning efter att ha halkat efter i årets uppgångar och tipsar om installationsbolaget Instalco.

”Vi ser också tidiga indikationer på att småbolag börjar ta mer fart igen, där har vi fortsatt höga förhoppningar för bland annat Instalco. Instalco har gått från klarhet till klarhet och fortsätter förvärva i en rasande takt. Även om VD och grundare Per Sjöstrand planerar att ta ett steg tillbaka till ordförandeposten, så tror vi att bolaget kommer att leverera god tillväxt framöver som kommer driva aktien”, säger han.

Tack vare den höga tillväxten och de enorma stimulanserna ser han fortsatt köpläge i USA och pekar ut mobilmastbolaget American Tower, motortillverkaren Cummins samt stålbolaget Dynamic Steel som köpvärda aktier.

”Det är bolag som exponerade mot de största trenderna just nu: USA:s fiskala stimulanser och återhämtningen inom amerikanskt bostadsbyggande”, säger Jonas Thulin.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?