1515
Annons

Experten: "God utsikt för stora utdelningar" – fem aktier att köpa i rallyt

Stockholmsbörsen har tjurrusat de senaste tretton månaderna. Men det finns fortfarande tid att ta rygg på stimulanserna i spåren av coronapandemin. 

Det säger Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin och pekar ut fem aktier för att krama det sista ur rallyt.

”Utsikterna för stora utdelningar framöver ser god ut”, säger han om ett av bolagen.

Efter coronaraset i fjol har få personer på marknaden varit lika haussiga till börsen som Jonas Thulin. Sedan dess har Stockholmsbörsen gett honom rätt och rusat med mer än 90 procent. 

Men nu skymtar förvaltningschefen slutet på börsfesten.

”Vi har mindre än ett år på oss med en enkel miljö och snäll marknad, sedan kommer det att kosta pengar att ha fel. Det här året ska man vara offensiv och framåtlutad. Det kan kosta relativt men inte absolut”, säger han.

Men det är inte den exceptionella börsutvecklingen i sig som kommer att sätta stopp på festen, enligt Jonas Thulin.

”När det gäller vinsttillväxt, värdering och konjunktur ser vi inte att det blir ett lackmustest för vidare tillgångsfest utan det som kommer att störa är det marknaden absolut inte gillar – val ”, säger han och pekar snarare på det amerikanska mellanårsvalet än det svenska riksdagsvalet.

”Det blir alltid spekulationsrallyn inför val. Skräckexemplet för marknaderna är att demokraterna förlorar representanthuset och hur det kan påverka presidentens möjlighet att fortsätta med sin agenda som hittills har varit fantastisk för börsen”, fortsätter han.

Vad ser du för utveckling framför dig då?
”Räntan kommer att fortsätta upp och vi kommer att få volatilitet på marknaden. Det kommer att bli nervöst på börsen och det är möjligt att man ska bli defensiv eller till och med negativ.”

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef hos Erik Penser.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef hos Erik Penser.Foto:Pressbild

Hur ska man agera?
”Man ska förbereda sig på volatilitet och har man räntor i portföljen bör man inför nästa år fundera på hur de går när långräntan stiger. Man ska vara lite bredare i sina strategier och inte sitta i allt för spetsiga investeringar i USA som tar rygg på stimulanserna. Det kommer vi att ändra inför valet”, säger han.

I närtid ser dock Jonas Thulin stora möjligheter till fortsatta börsuppgångar.

”Jag tillhör inte dem som tycker att börsen är dopad. Det som har skett är att man trycker ut rekordstora stimulanser, då får man upp konsumtionen, investeringarna och bolagsvinsterna och då kommer börsen att handla på det”, säger han.

Även om aktiemarknaden just nu tvekar mellan värde och tillväxt tror Jonas Thulin att det är tillväxt som kommer att överavkasta framöver.

”Har man sugits in i värdespåret så ska man vara beredd på att tillväxt kommer tillbaka. Hittills har vi varit ganska ensamma om att tro det och har fått betala för det men vi tror att de kommer att få ett kraftigt momentum och att det är en intressant investeringsmöjlighet”, säger han. 

Jonas Thulin ser också slagläge för banksektorn och tipsar om Handelsbanken som kom med en stark rapport igår men där aktien stängde oförändrad.

”Vi ser fortsatt stort drag i storbankerna, där Handelsbanken kom med en bra rapport med reverseringar av tidigare kreditförluster. Vi bedömer att utsikterna för stora utdelningar framöver ser god ut givet bankens starka kapitalisering”, säger han.

Han anser också att svenska småbolag står inför en vändning efter att ha halkat efter i årets uppgångar och tipsar om installationsbolaget Instalco.

”Vi ser också tidiga indikationer på att småbolag börjar ta mer fart igen, där har vi fortsatt höga förhoppningar för bland annat Instalco. Instalco har gått från klarhet till klarhet och fortsätter förvärva i en rasande takt. Även om VD och grundare Per Sjöstrand planerar att ta ett steg tillbaka till ordförandeposten, så tror vi att bolaget kommer att leverera god tillväxt framöver som kommer driva aktien”, säger han.

Tack vare den höga tillväxten och de enorma stimulanserna ser han fortsatt köpläge i USA och pekar ut mobilmastbolaget American Tower, motortillverkaren Cummins samt stålbolaget Dynamic Steel som köpvärda aktier.

”Det är bolag som exponerade mot de största trenderna just nu: USA:s fiskala stimulanser och återhämtningen inom amerikanskt bostadsbyggande”, säger Jonas Thulin.

 

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Di:s analytiker: Risk för rekyl – köp defensivt på rea

Stockholmsbörsen fick ny fart i veckan sedan inflationen i både USA och Sverige blivit lägre än förväntat. Men Di:s experter befarar att det är tillfälligt och slår ett slag för några defensiva aktier.

Foto:Jesper Frisk

 

”Börsen har gått starkt under sommaren stödd av att marknadsräntorna har gått ned sedan i juni. Nu tycker jag det är läge att vara lite försiktigt med särskilt svenska aktier igen”, säger Di:s Agnetha Jönsson i Analyspodden. 

”Sverige ligger efter omvärlden både vad gäller räntehöjning och inflationstrend och därför kan de svenska räntorna komma att stiga mer än i omvärlden kommande månaderna, vilket kan sätta Stockholmsbörsen under extra press”, fortsätter hon.  

Di:s Ulf Petersson är inne på samma spår och befarar en börssättning framöver.

”Efter sommarrallyt är det inte lika lätt att hitta billiga bolag längre och dessutom går börsen just nu in i en börssäsong som brukar vara svag. Det gör att jag som veckans börscase i Analyspodden vill slå ett slag för ett par defensiva aktier som inte har stigit och därmed bör kunna gå bättre än börsen vid eventuellt sämre tider”, säger han.

Ulf Peterssons första aktietips är Ericsson.

”Aktien värderas till cirka 11 gånger vinsten. Företaget bör dessutom vara mindre påverkat av stundande lågkonjunktur än de flesta företag eftersom telekommarknaden följer sin egen konjunkturcykel”, säger han och tipsar även om Attendo. 

”Vårdbolaget är precis som Ericsson lågt värderat och är också mindre konjunkturberoende än Stockholmsbörsen generellt”, säger Ulf Petersson. 

Agnetha Jönsson ger i sin tur tips om den finska försäkringskoncernen Sampo.

”Det är en passande aktie för en stökig börshöst med en mycket stabil verksamhet och en aktieutdelning som motsvarar en direktavkastning på 4 procent”, säger Agnetha Jönsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera