Hade du inga kontanter till barnens veckopeng den här veckan heller? Kanske är det dags att byta system hemma.
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tycker inte att det är någon vits att lära barn att hantera sedlar och mynt.
”Det är att göra barnen en otjänst att lära dem något som inom kort kommer att vara obsolet”, säger hon.
Undersökningar har pekat på att Sverige kan vara kontantfritt om några år. Det är visserligen fortfarande 95 procent av de fysiska butikerna som accepterar kontantbetalning. Men 80 procent av alla transaktioner i butikerna sker digitalt, en siffra som ökat snabbt de senaste åren. Lägg till sedan att en växande del av handeln sker på nätet.
Utmaningen för dagens föräldrar är att lära barnen att navigera i ett samhälle där pengar är digitala. Emma Persson tror inte att det är ett problem.
”Många är vana vid den digitala miljön, de spelar spel där man samlar pengar och köper saker”, säger hon.
Hon tycker att man ska börja så tidigt som möjligt. Själv gav hon sin dotter ett bankkort när hon var sex år.
”Det har gått jättebra. Det gäller att lära barn att det är en värdehandling, och att man ska vara försiktig med koden”, säger hon.
Det finns appar man kan använda för att visualisera hur mycket pengar barnet har och vad som händer när man handlar något. Ett alternativt är en spartavla man sätter upp på väggen hemma.
”Det abstrakta i pengar finns även om man har dem fysiskt i handen. Det är inte så lätt för små barn att förstå skillnaden på en 20-lapp eller 100-lapp.”
Emma Persson råder föräldrar att ta med barnen till affären och visa vad saker kostar, berätta hur lön funkar, och att pengar hela tiden har en alternativkostnad. Som att om man åker på semester finns det mindre pengar till något annat.
Många banker har tagit bort de tidigare åldersgränserna för kort för barn. Nu är det upp till förändrar att bestämma när barnet är redo.
Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tycker att det fortfarande är en poäng att ge de minsta barnen fysiska pengar. Veckopeng introduceras i många familjer i sex-sju-årsåldern.
”Hela konceptet med en spargris är ganska bra. Men man ska inte vara rädd för att ganska snabbt gå över till digitala pengar. Om man själv aldrig har kontanter på sig blir det svårt med veckopengen”, säger han.
Han tror också att många föräldrar överdriver hur svårt det är att lära barn om digitala pengar. Men som förälder måste man guida och visa, betonar han.
”Man får göra allt det här med omdöme, inte låta det stå för mycket pengar på kontot. Man ska inte kapitulera från sitt föräldraansvar, och tänka att de sköter allt själva på nätet.”