ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Experten: Europa förlorar Iran till Kina

  • Foto: TT/Christopher Jungstedt

Intresset för att investera i Iran tycks stort. Men med Donald Trump på väg mot Vita huset riskeras kärnavtalet som lättat sanktionerna mot oljenationen att äventyras. Även om avtalet överlever finns stora hinder kvar för de banker som vill ta del av handeln med Iran. Det menar flera experter.

Iran var en av vinnarna i oljekartellen Opecs överenskommelse om produktionspriser. Oljenationen kan glädjas åt stigande oljepris och eftergifter från Saudiarabien som ger utrymme att höja den egna produktionen något. Klart är att intresset för att investera i landet när det öppnar sig för världsmarknaden igen är stort.

”Jag får samtal nästan varje dag med intresse för Iran”, sa Victor Carstenius, Iranexpert på Exportkreditnämnden, under ett panelsamtal i Stockholm arrangerat av Global trade review tidigare i veckan.

Samtidigt varnar han för att ha för stora förhoppningar på hur handeln mellan Iran och Europa ska utvecklas. Ett konkret hot är den blivande presidenten Donald Trumps syn på avtalet. Republikanen har tidigare kallat avtalet ”katastrofalt” och hans blivande CIA-chef Mike Pompeo har varit tydlig med att han vill att avtalet rivs upp.

”Riskerna har definitivt inte minskat”, sa Chris Parker, vd för rådgivningsfirman Iran Business Hub som hjälper utländska företag att etablera sig i Iran.

Han säger ändå att spelet inte är över och påminner om att avtalet inte bara slöts mellan Iran och USA utan även med Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland.

”Det är en fråga som EU, Ryssland och Kina sannolikt är överens om. Om han saboterar avtalet på egen hand finns det konsekvenser”, sa Chris Parker.

Risken är snarare att de hårda tongångarna från USA underminerar Irans förtroende för avtalet enligt Victor Carstenius på Exportkreditnämnden.

”De är redan rätt upprörda, det har kommit en del skarpa uttalanden”, sa han.

Ett smakprov på misstron kom förra veckan, då ayatolla Khamenei varnade för att en förlängning av sanktionerna skulle vara ett brott mot kärnavtalet. Den amerikanska kongressen håller nu på att rösta igenom en tioårig förlängning.

”Den nuvarande amerikanska regeringen har brutit mot kärnavtalet vid många tillfällen”, sa han enligt sin hemsida, skriver tidningen Washington Post.

Även om kärnavtalet inte faller samman finns fortfarande betydande hinder för handeln mellan Europa och Iran enligt Juliette Lascoux, chef för regional förvaltning på SEB, som följt utvecklingen det senaste året. Hon anser att sanktionslättnaderna hittills inte varit tillräckliga för att lugna bankerna.

”Jag skulle säga att det inte är tillräckligt omfattande om man tittar på hur marknaden fungerar. Hade det varit tillräckligt skulle den ha fungerat normalt”, sa Juliette Lascoux.

EU:s sanktioner mot Iran har lyfts men från amerikanskt hålls finns fortfarande omfattande sanktioner på plats. Många av dem berör annat än kärnavtalet, som terrorfinansiering och pengatvätt. Europeiska banker som garanterar transaktioner som rör amerikanska myndigheter, företag eller som sker i amerikanska dollar riskerar dryga böter.

”Världen är mycket mer integrerad i dag. Banker har verksamhet över hela världen och affärer som genomförs i dollar”, sa hon.

Högst upp på önskelistan för att kunna ge sig in i Iran står förtydliganden kring vilka verksamheter som faller under de nuvarande sanktionerna, inte minst från det amerikanska finansdepartementet. Men Juliette Lascoux har inte höga förhoppningar.

”Europa förlorar definitivt till kineserna, sydkoreanerna och indierna som varit på plats de senaste åren. Det är en konsekvens av politiska beslut”, sa hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies