ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Experten: Det går inte att vända trenden för Rysslands industristäder

PAVLOVO. Väljarna i Rysslands industritunga monostäder är lojala med president Vladimir Putin.

Men den ekonomiska utvecklingen hotas av en krympande arbetskraft.

Monostäderna och Rysslands industriella bälte är hjärtat i president Vladimir Putins väljarbas.

Än i dag är invånarna i de medelstora städerna tydligt präglade av sovjettidens värderingar, enligt Natalja Zubarevitj, professor vid Moskvas statliga universitet och expert på regional utveckling i Ryssland.

”I de industriella, och även de icke-industriella, städerna där många arbetar inom den offentliga sektorn, tycker man att staten är ansvarig för allt”, säger hon.

Natalja Zubarevitj jämför med landsbygden, där människor känner en lägre tilltro till staten och inte förväntar sig några statliga interventioner.

Det är svårt att ta fram statistik över hur de ryska regionerna utvecklas, än mindre hur situationen ser ut för de industritunga städerna. Det handlar bland annat om att den inofficiella ekonomin är stor.

Många av de mindre företag och entreprenörer som är beroende av monostädernas tunga industrier sköter sina affärer under bordet.

Kreml sitter enligt uppgifter på mer detaljerad data över den sociala och ekonomiska utvecklingen, men inte ens lokala myndigheter får ta del av hela bilden.

Klart är att monostäderna står inför stora strukturella utmaningar.

Förutom en mindre nedgång i samband med finanskrisen 2008 har arbetslösheten hållits i schack under det senaste decenniets svaga ekonomiska utveckling.

Men den totala arbetskraften i industristäderna, särskilt de mindre, minskar.

”Dessa städer blir bara äldre och äldre. Många är pensionärer och de unga flyttar till Moskva eller någon av de regionala huvudstäderna”, säger Natalja Zubarevitj.

Hon nämner särskilt Pskov-regionen, väster om Moskva. 40 procent av kvinnorna på landsbygden är pensionärer. Den enda anledningen till att andelen är lägre för männen är att skillnaderna i medellivslängd är stora.

Men även i de större monostäderna är befolkningsutvecklingen ett problem. På många håll har den totala arbetskraften förblivit oförändrad. De som flyttar in från mindre industristäder kompenseras av alla som dras till Moskva eller St Petersburg.

”Det riktiga valet är att åka till Moskvaregionen om du vill förbättra sin lön och din arbetssituation”, säger Natalja Zubarevitj.

Frågan om vad som ska hända med de gamla industristäderna är flitigt debatterad i Ryssland. Den statliga banken Vnesjekonombank har en särskild fond för att stödja näringslivsutvecklingen.

Men åtgärderna hittills lär knappast ha någon större effekt, enligt Natalja Zubarevitj.

”Det skulle inte bara kräva enorma summor med pengar, det är inte möjligt att vända den här trenden. De större städerna är helt enkelt bättre att leva i”, säger hon.

”Folk är tålmodiga. Frågan är bara hur länge tålamodet varar.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer