1515
Annons

Experten: Den svaga kronan hotar industrin

En svag krona brukat gynna svenska exportföretag. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist varnar dock för att utvecklingen kan försvaga svensk industri.

Bild:Colourbox

”Jag är rädd för att kronsvagheten skapar mer problem för Sverige. Vi har en situation där vi minskar omvandlingstrycket i svensk industri. Vi hamnar bakom den här svaga kronan och skyddar oss mot resten av världen. Förr eller senare kommer kronan att stärkas och om vi i dag har tappat konkurrenskraft kommer det att bli ett ganska brutalt uppvaknande för svensk industri”, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Det finns en risk för att svenska företag tappar fart och inte förbättrar produkter och metoder eftersom de ändå säljer bra på grund av lägre priser jämfört med utländska företag, enligt Robert Bergqvist.

Lars Jonung, professor i nationalekonomi, hör också till skaran som vill se en stärkt krona.

”Den konkurrenssituation vi ser i dag, med dagens väldigt låga svenska växelkurs, den är på sikt inte sund”, säger han till Sveriges Radio.

På torsdagen kostar en dollar strax över 9 kronor medan en euro kostar nära 10 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?