1515
Annons

Experten: Biden väntas söka Iranavtal

USA:s tillträdande president Joe Biden kommer troligen i någon form försöka återuppta kärnavtalet med Iran, säger en expert till TT – och Teheran öppnar för nya kontakter.

Israel invänder och Trump-regeringen spjärnar emot före maktskiftet – och i praktiken har de redan förändrat läget i Mellanöstern.

USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.Foto:Andrew Harnik

Iran tänker inte förlåta eller glömma USA:s ”upprepade brott mot det iranska folket”. Men det hindrar ju inte att länderna har viss kontakt, meddelar utrikesdepartementet i Teheran, i vad som kan tolkas som en öppning inför framtiden.

Vad alla analytiker genast tänker är: innebär det att det internationella kärnenergiavtalet med Iran kan återupplivas?

USA:s president Donald Trump lämnade 2018 avtalet, som i korthet innebär att landet slipper sanktioner om det begränsar och ger insyn i sin anrikning av uran. 

Biden, som var USA:s vicepresident när USA 2015 ingick överenskommelsen, tänker som president återuppta dialogen med det shiamuslimska Iran. Han har tidigare förklarat sig villig att ansluta till avtalet igen, om Iran återgår till att följa reglerna först.

”Jag tror att han kommer att försöka i alla fall, för han har visat att han tror på internationella avtal och institutioner”, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet och expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik, till TT.

Med några veckor kvar till maktöverlämnandet i USA gör den sittande regeringen vad den kan för att stadfästa sin Mellanösternpolitik. Utrikesminister Mike Pompeo har rest runt i regionen till länder som ogärna ser ett politiskt närmande till Iran.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i sin tur att USA inte bör återgå till kärnavtalet. Han kräver en allmän kompromisslöshet i Iranpolitiken. 

I valrörelsen har Biden fränt kritiserat regionens andra ärkekonservativa stormakt, det sunnimuslimska kungadömet Saudiarabien, som har täta band med Trumps regering.

Och hur mycket än Netanyahu och Saudiarabien krumbuktar sig just nu kommer de att tvingas gilla läget ifall Biden svänger om USA:s Iranpolitik, säger Hallenberg

”Anser USA:s president att det är i USA:s strategiska intresse att försöka förhandla fram ett avtal, antagligen modifierat i någon form, så kommer han att göra det. Så får man lösa de andra problemen senare.”

”Det sänder ju också en signal till både Israel och Saudiarabien om att de har liksom inte något slags veto mot USA, hur starkt de än känner i frågan”, fortsätter Hallenberg.

Samtidigt, påpekar han, kan det efter allt som hänt bli mycket svårt att få Teheran att lita på Washingtons vilja, och förmåga, att hålla ord. 

Dessutom kommer Iran att ställas inför en stark front, formerad av de sunnimuslimska staterna i regionen och Israel gentemot ärkefienden i Teheran.

”Mot det står då möjligheten för iranierna att återinträda i avtalet, och jag tror att den aspekten väger tyngre”, säger Hallenberg.

Han tror att Biden i någon form även kommer försöka väcka upp den djupt insomnade processen för en tvåstatslösning mellan israelerna och palestinierna.

Men Trumpregeringen har redan ändrat spelplanen. USA har i ett kontroversiellt drag flyttat sin ambassad till Jerusalem, erkänt israelisk överhöghet över de syriska Golanhöjderna och gått Israel till mötes i frågor om den ockuperade Västbanken, påpekar Hallenberg.

”Det har ju skapat fakta på marken. Biden kan ju inte bryta mot allt detta på en eftermiddag. Han får anpassa sig till ett något annat läge.”


Apkoppor upptäcks i fler EU-länder

Första fall av apkoppor har upptäckts i Frankrike, Tyskland och Belgien.

I Frankrike har smittan upptäckts hos en 29-årig man i regionen Île-de-France, som bland annat omfattar huvudstaden Paris. Mannen har inte vistats i något annat land där det är känt att viruset sprids, enligt den franska vården.

I Belgien har två fall bekräftats av ett universitetslabb.

I Tyskland handlar det om en patient som började få sår som är karaktäristiska för sjukdomen. Det tyska Robert Koch-institutet har uppmanat människor som återvänder från Västafrika att vara vaksamma på eventuella symptom och söka vård vid första misstanke om smitta.

Den ovanliga sjukdomen är i vanliga fall inte att betrakta som dödlig. Den orsakar symptom som feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa, utmattning och vattenkoppslika utslag på händer och ansikte. De som drabbas tillfrisknar i regel inom två till fyra veckor.

Ett första fall bekräftades i Sverige i torsdags, i region Stockholm. Folkhälsomyndigheten visste då inte ännu hur personen hade blivit smittad.

Det är tidigare känt att apkoppor smittar via utandningsluften. De nya fallen tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor i samband med sexuella kontakter. Den sprids och har spridits endemiskt i delar av Afrika, men det har varit sällsynt med fall på andra kontinenter.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade nyligen att den följer situationen noggrant.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?