Annons

Experten: Åtgärderna spelar ingen roll – viruset hittar vägen förr eller senare

Vilka åtgärder vi vidtar mot coronaviruset spelar inte så himla stor roll. Vi kommer att bli smittade i alla fall – och i slutändan kommer ungefär lika många ha dött i de olika länderna.

Det menar WHO-rådgivaren Johan Giesecke som liknar åtgärderna för att stoppa smittan med att försöka bygga skyddsvallar med hink och spade.

Foto:Joey Abrait, Joey Abrait, Joey Abrait

I filmen ”Jurassic Park” från 1993 finns en scen där matematikern Ian Malcolm, spelad av Jeff Goldblum, dömer ut ägarnas strategi att hålla urtidsödlorna i schack med orden: ”Life finds a way”. Livet, eller naturen, hittar en väg. Och mycket riktigt. Gentekniken till trots förökar sig dinosaurierna i alla fall och det dröjer inte länge innan de lyckats forcera de elektrifierade stängslen och allt går åt pipan. Så klart.

En liknande tankegång kan användas nu när länder tampas med olika strategier för att bemästra naturen genom att hålla coronaviruset stången. För hur vi än gör kommer viruset inte att försvinna av sig självt. Det kommer att hitta fram ändå och det lär inte ge sig förrän tillräckligt många är immuna.

Det menar WHO-rådgivaren och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke, som tror att nästan alla kommer att infekteras av coronaviruset, de flesta utan att ens märka det.

”Så smittsamt är det, vilket nästan ingen verkar ha förstått. Människor kommer att bli förvånade när vi får siffror på hur många som redan haft den här infektionen”, säger Johan Giesecke till TT.

Han jämför pandemin med en stor våg som slår in mot en strand. Några är i vattnet, men de allra flesta är en bit upp på stranden.

”De får bara lite stänk på sig. De märker ingenting, medan det fåtal som är i vattnet inte hinner undan. De åtgärder som de olika länderna vidtar för att stoppa smittan kan liknas vid att vi bygger små skyddsvallar på stranden med plasthinkar och leksaksspadar”, säger han.

Det innebär att de europeiska länderna – i slutändan – kommer att ha påverkats ungefär lika mycket, med nästan lika många döda i förhållande till folkmängden i respektive land. För de dödsfall som undviks när samhällen stänger ner, kommer i stället att komma när restriktionerna hävs, menar han.

”Det kommer inte att bli några dramatiska skillnader”, säger Johan Giesecke.

TT: Men bromsas inte smittspridningen om man stänger ner?
”För ett tag ja, och det kan vara en bra strategi om man hoppas på ett vaccin, men ett sådant kommer inte att komma, inte under den här pandemin i alla fall.”

Nyligen har de första antikroppstesterna genomförts i Stockholm. Testerna, som utfördes i två omgångar med 100 blodgivare i vardera, visade att 11 procent hade antikroppar mot viruset. I verkligheten är dock denna siffra högre, eftersom testet bara visar om en person har antikroppar i 70–80 procent av fallen. En annan studie, utförd av Lisa Brouwers på Folkhälsomyndigheten, har visat på ett liknande resultat fast på helt andra ursprungsdata.

”Sammantaget visar dessa studier att omkring 500.000 stockholmare redan har infekterats av coronaviruset. De allra flesta utan att veta om det”, säger Johan Giesecke till SVT.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?