ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Experten: Arlas ostflytt kan hyvla köpsuget rejält

  • TT

När Arla flyttar produktionen av Boxholmsost så är det en i raden av flera matvarumärken som överger sin hemort. Draget riskerar att minska suget hos konsumenterna, enligt varumärksexperten Tony Apéria. 

Sju år efter att Arla köpt upp mejeriet i Boxholm, som grundades i Östergötland på 1890-talet, väljer man att flytta produktionen till Östersund. 23 jobb faller bort, och 14 miljoner kronor sparas i produktionskostnader. Men trots sparade pengar riskerar flytten att slå tillbaka mot Arla. 

"Det stora hotet är mot ryktet och anseendet för Arla. Från att ha varit ett lokalt, svenskt företag har det blivit en global jätte där lönsamhet blivit ledstjärnan i stället för konsumenten", säger varumärkesexperten Tony Apéria, ekonomie doktor vid Stockholms universitet. 

Fram till 2020 ska Arla spara 4 miljarder kronor, enligt krav från kooperativets ägare. Mejerikooperativet hoppas att det inte är något som ska ändra konsumenternas syn på varumärket. 

"Vi får hoppas att det inte gör det, och vi är vi stolta över de värden Boxholmsosten har. Det är ett svårt beslut att flytta produktionen till Östersund men vi gör det för att säkra ostproduktionen i Sverige", säger presschefen Erik Bratthall.

Flytten kan innebära en ändrad bild av Arla som varumärke, menar Tony Apéria.  

"Det som talar emot är att Arla köpt Boxholms mejeri för inte alltför länge sedan. Det kan tolkas som att bolaget köpt mejeriet med baktanken att flytta det för lönsamheten. Då kan man som konsument också tänka sig att hur Arla är som arbetsgivare, att dessa värderingar kommer först. Deras samhällsansvar brister. Kommer den bilden ut riskerar den att ändra konsumenternas bild helt av Arla, och man väljer att köpa från mindre tillverkare i stället för att stötta deras produktion”, säger Tony Apéria.  

Det är inte bara Boxholmsosten som flyttar det senaste året. I våras fylldes den sista burken messmör på Fjällbrynts fabriker i Östersund, och tillverkas sedan i somras i Haninge söder om Stockholm. Också Göteborgs kex ska flytta sin tillverkning från Kungälv till Lettland. 

Trots att den östgötska osten numera kommer tillverkas 70 mil från hemorten kommer Boxholmsandan finnas kvar, menar Arla. 

"Vi kommer göra allt vad vi kan för att konsumenterna ska känna igen sig. Både i hela ostupplevelsen, men också i smaken och produkten. Det kommer vara samma recept", säger Erik Bratthall. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies