Experten: 2017 blir kulturkrockarnas år

Omvärldsanalysföretaget Kairos Future spår att 2017 kommer präglas av en fortsatt politisk instabilitet – med kulturkrockar mellan det nya och gamla som följd. Experten Mats Lindgren menar nu att det är viktigare än någonsin för företagare att vara på tårna.

Bild:Colourbox

Nya, gamla, eviga och nygamla perspektiv kämpar illvilligt om tolkningsföreträde inom ekonomin, politiken och företagandet. 2017 ser därför ut att bli kulturkrockarnas år, spår den årliga trendrapporten från omvärldsanalysföretaget Kairos Future.

”Efter en period av väldigt mycket kaos och osäkerhet börjar vi se lite tydligare skiljelinjer. Det handlar till exempel om relationen mellan de folkvalda, folket och institutionerna. Det här har vi tidigare inte behövt diskutera eftersom det funnits någon form av konsensus i 40 år kring vilken väg vi i huvudsak ska gå”, säger Mats Lindgren, vd på Kairos Future. 

Han menar att Storbritanniens utträde från EU och Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet konkretiserar ett pågående kulturkrig. Människor tycks i högre utsträckning grunda sina beslut på känslomässiga argument än tidigare:

”De politiska händelserna i världen aktualiserar att det faktiskt handlar om ett vägval. Vi befinner oss i en omvälvande tid och kommer längre och längre in i stormens öga.”

Under nästa år kommer också den långtgångna konflikten mellan den digitala och fysiska industrin intensifieras. Särskilt då de väletablerade nordiska företagsledarna allra mest fruktar konkurrensen från naya högteknologiska bolag, enligt en undersökning från Kairos Furure.

Nästan hälften, eller 44 procent, av de drygt 500 tillfrågade målade upp startup-bolagen som deras största hot på marknaden framöver.

”I framtiden kommer inte Gud befinna sig över molnen utan i molnet. Och det är vi människor som laddat upp informationen”, säger Mats Lindgren, som tillägger att företagare under 2017 generellt måste bli bättre på att följa signaler på marknaden:

”Digitaliseringen går blixtsnabbt. Man måste ta hänsyn till de trender som råder, vilket jag tror är viktigare än någonsin just nu. Det handlar om att skapa en beredskap och våga att testa att jobba på ett annat sätt.”

Det uppjagade debattklimatet – som exempelvis tar sig till uttryck genom osanna nyhetsartiklar som får stor spridning i sociala medier – kommer heller inte bli mer försiktigt under 2017, spår Kairos Future.

”Förr brukade man säga att fakta sparkar. Och det gör det fortfarande, men falska fakta sparkar bättre.”

Det här kommer också påverka grundförutsättningarna för företagande nästa år, menar vd:n Mats Lindgren.

”Det har onekligen blivit svårare att följa signaler från kunder och medarbetare när det finns mer mobb.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?