1515
Annons

Experten: 2017 blir kulturkrockarnas år

Omvärldsanalysföretaget Kairos Future spår att 2017 kommer präglas av en fortsatt politisk instabilitet – med kulturkrockar mellan det nya och gamla som följd. Experten Mats Lindgren menar nu att det är viktigare än någonsin för företagare att vara på tårna.

Bild:Colourbox

Nya, gamla, eviga och nygamla perspektiv kämpar illvilligt om tolkningsföreträde inom ekonomin, politiken och företagandet. 2017 ser därför ut att bli kulturkrockarnas år, spår den årliga trendrapporten från omvärldsanalysföretaget Kairos Future.

”Efter en period av väldigt mycket kaos och osäkerhet börjar vi se lite tydligare skiljelinjer. Det handlar till exempel om relationen mellan de folkvalda, folket och institutionerna. Det här har vi tidigare inte behövt diskutera eftersom det funnits någon form av konsensus i 40 år kring vilken väg vi i huvudsak ska gå”, säger Mats Lindgren, vd på Kairos Future. 

Han menar att Storbritanniens utträde från EU och Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet konkretiserar ett pågående kulturkrig. Människor tycks i högre utsträckning grunda sina beslut på känslomässiga argument än tidigare:

”De politiska händelserna i världen aktualiserar att det faktiskt handlar om ett vägval. Vi befinner oss i en omvälvande tid och kommer längre och längre in i stormens öga.”

Under nästa år kommer också den långtgångna konflikten mellan den digitala och fysiska industrin intensifieras. Särskilt då de väletablerade nordiska företagsledarna allra mest fruktar konkurrensen från naya högteknologiska bolag, enligt en undersökning från Kairos Furure.

Nästan hälften, eller 44 procent, av de drygt 500 tillfrågade målade upp startup-bolagen som deras största hot på marknaden framöver.

”I framtiden kommer inte Gud befinna sig över molnen utan i molnet. Och det är vi människor som laddat upp informationen”, säger Mats Lindgren, som tillägger att företagare under 2017 generellt måste bli bättre på att följa signaler på marknaden:

”Digitaliseringen går blixtsnabbt. Man måste ta hänsyn till de trender som råder, vilket jag tror är viktigare än någonsin just nu. Det handlar om att skapa en beredskap och våga att testa att jobba på ett annat sätt.”

Det uppjagade debattklimatet – som exempelvis tar sig till uttryck genom osanna nyhetsartiklar som får stor spridning i sociala medier – kommer heller inte bli mer försiktigt under 2017, spår Kairos Future.

”Förr brukade man säga att fakta sparkar. Och det gör det fortfarande, men falska fakta sparkar bättre.”

Det här kommer också påverka grundförutsättningarna för företagande nästa år, menar vd:n Mats Lindgren.

”Det har onekligen blivit svårare att följa signaler från kunder och medarbetare när det finns mer mobb.”


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?