Annons

Expert vill förbjuda fiske på öppet hav

Vad krävs för att rädda fiskbestånden i världshaven?
Nationalekonomen och fiskeexperten Rashid Sumaila, årets mottagare av Volvos miljöpris, har ett radikalt förslag: förbjud allt fiske på öppet hav.

När jag första föreslog detta trodde alla att jag var galen, men nu lyssnar allt fler, säger han.

Rashid Sumaila arbetar till vardags vid University of British Columbia i Kanada. Han föreläser nu i Sverige med anledning av priset.

Han anser att situationen i världshaven är ytterligt allvarlig — och det värsta problemet är utfiskningen.

I framtiden kan möjligen klimatförändringen bli allvarligare, men i dagsläget är fisket det stora hotet, säger han.

I problembilden inkluderar han den odlade fisken.

Rovfiskar som lax måste utfodras med annan fisk. Det innebär att du tömmer haven på foderfisk och krill för att livnära den odlade laxen. Det är vansinne, säger han.

Men värst är utfiskningen i haven. Enligt en beräkning är 58 procent av fiskbestånden i haven utfiskade eller överexploaterade — i hög grad en effekt av att många regeringar i världen ger fiskenäringen konstgjord andning genom stora subventioner.

Varje år tar fiskenäringen globalt emot 35 miljarder dollar i subventioner. Utan subventionerna skulle en stor del av fisket bli olönsamt, exempelvis bottentrålningen i Stilla havet och Atlanten, säger Rashid Sumaila.

Hans lösning är att förbjuda allt fiske på ett avstånd av 200 sjömil från kusterna. I praktiken skulle det innebära att det öppna havet, två tredjedelar av oceanerna, blev stängt område för fiskeflottorna.

Det låter mycket, men då bör man betänka att 90 procent av alla fångster är i kustområden. Bara 10 procent är på öppet hav. Och vinsten i form av fredade områden skulle bli enorm, säger han.Vi behöver många fler fredade områden. Vi måste skydda dem som en försäkring för framtiden. Fiskbestånden behöver områden där de kan återhämta sig.

Övervakningen skulle bli svår, men skulle kunna ordnas med satellitövervakning, enligt Sumaila.

Han påpekar att det första stora fredade havsområdet på öppet hav i internationella vatten blir verklighet nu i december då Rosshavet i Antarktis blir marint skyddsområde.

Det är det första området, men inte det sista. Någon dag i framtiden kommer en stor del av haven att vara skyddade, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?