ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Expert: Trump kan tvingas in i en konflikt med Iran

  • Foto: TT

Efter attacken mot USA:s ambassad i Irak skickar nu Donald Trump 750 soldater till området och han pekar ut Iran som ansvariga för anfallet.

”Hur detta kan sluta vet ingen”, säger svenska Utrikespolitiska institutets Rouzbeh Parsi.

Under nyårsafton stormades den gigantiska amerikanska ambassaden i Bagdad av demonstranter. De satte eld på byggnader och kastade sten. USA:s president Donald Trump har anklagat Iran för attacken och skickat 750 soldater till Kuwait för att förstärka USA:s närvaro i regionen.

Konflikten bottnar i USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Irak under helgen, rapporterar TT. 

”De som går till attack mot ambassaden är de grupper som amerikanarna attackerat och de som står Iran nära. Attacken är en respons på USA:s flygangrepp, som i sin tur är en respons på en tidigare raketattack på en amerikansk militärbas där en person omkom”, säger Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Händelsen påverkar omvärldsläget då det blir ytterligare en plats där konflikten mellan USA och Iran utspelar sig. 

”Hur detta kan sluta vet ingen. Ländernas förmåga att föra dialog med varandra är milt uttryckt dålig.”

Rouzbeh Parsi poängterar att vare sig USA eller Iran vill starta krig genom en direkt konfrontration. Han liknar händelser som den i Bagdad under nyår vid ett ”tjuvnyp”.

Samtidigt ökar risken för vidare eskalering. Ingen av parterna har full kontroll över situationen, enligt Rouzbeh Parsi.

”Ponera att Hizbollah tagit över ambassaden med sina fulla styrkor. Det hade varit en repris av det iranska övertagandet av USA:s ambassad 1979. Om det hade skett nu hade Donald Trump inte haft något val – då hade man slagit tillbaka fullt ut.” 

I det läget är det oklart om Iran kan förmå Hizbollah att backa undan, menar Rouzbeh Parsi.

”Kanske, kanske inte. I det fallet kan en eskalering ske oavsiktligt, även om det är något länderna inte vill. Det är inte helt och hållet upp till dem.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer