1515
Annons

Expert spår ökning trots hinder

Andelen exporterande Gasellföretag har nästan halverats genom åren. Hot om ökade handelshinder efter brexit och med Donald Trump i Vita huset lär inte bromsa trenden.
Ändå spås årets ökning av Gasellföretag hålla i sig tack vare stark inhemsk efterfrågan och Gasellföretagarnas affärsmannaskap.

LISTA: På sidan 15 i Bilagan kan du läsa resultatet av gaselltävlingen

”Trots ökade risker i omvärlden är det viktigt att poängtera att Gasellföretagarna är en unik samling företagare som har bevisat att de har kompetens och affärsmannaskap att driva framgångsrika företag som skapar jobb både i motvind och medvind”, säger Per Weidenman, chefsanalytiker på beslutsstödsföretaget Bisnode som är Gaselltävlingens analyspartner.

För många av årets Gasellvinnare har tillväxten skapats genom enträget arbete, gedigen branschkunskap och med ett nätverk man har lyckats bygga upp genom åren. Erfarenhet har gett utdelning.

”Många av Gasellföretagarna har också bevisat att det fortfarande går att skapa tillväxtföretag i mer traditionella branscher som bygg- och entreprenadbranschen. Denna kompetenspool som Gasellföretagarna utgör borde Sverige försöka bli bättre på att dra nytta av”, säger Per Weidenman.

I år klarade fler än 900 bolag kraven i Di:s Gasellundersökning, att av egen kraft ha dubblat sin omsättning mellan 2012 och 2015 till en omsättning på minst 10 miljoner kronor och minst tio anställda och samtidigt vara lönsamt.

Den här gruppen av företag är spjutspetsen bland tillväxtbolagen. Årets ökning av antalet Gasellföretag med 14 procent jämfört med förra året är ett trendbrott efter två år av minskningar.

Gasellföretagen har också en viktig roll som jobbskapare i den svenska ekonomin. Årets Gaseller har stått för mer än 17 500 nya arbetstillfällen i sina företag. Men det kunde ha blivit fler då många Gasellföretagare vittnar om att kompetensbrist nu bromsar tillväxttakten.

Under Gaselltävlingens 17-åriga historia har omkring 10 500 Gasellföretag skapat fler än 215.000 nya jobb.

”Flera positiva faktorer som stark orderingång tyder på att svensk ekonomi fortsätter att gå starkt och därför borde antalet Gasellföretag även kunna öka nästa år trots problem med kompetensbrist”, säger Per Weidenman.

Men hot om ökade handelshinder från två av Sveriges största handelspartner Storbritannien och USA, efter brexit och att Donald Trump blir USA:s nästa president, kan ge smolk i glädjebägaren.

”Sverige är en liten öppen ekonomi beroende av frihandel med omvärlden. Mer protektionistiska tongångar och finanspolitiska stimulanser från USA kan påverka både ränteläget och kronkursen negativt och det kan då även slå mot den svenska hemmamarknaden, som exempelvis byggbranschen.”

Per Weidenman har analyserat hur globaliseringen påverkat Gasellföretagen sedan tävlingens början för 17 år sedan. Andelen Gasellföretag som exporterar till utlandet var då 38 procent. I dag är andelen nere på 22 procent. Medan andelen Gasellföretag som impor-terar har legat stadigt på 43 procent genom åren.

”Sveriges mest växande företag är inte längre i den utsträckning som tidigare exporterande företag. Utvecklingen är inte förvånande utan visar tydligt hur sammanlänkade Gasellföretagen är med den globala makroekonomiska trenden.”

Konsekvenserna av globaliseringen, bland annat i form av hårdare internationell konkurrens och flytt av tillverkning till lågkostnadsländer, fortsätter att ge avtryck på svenskt näringsliv. Det senaste exemplet är nedläggning av produktion och personalnedskärning hos telekomjätten Ericsson.

”Det är svårt att säga om detta är dåligt eller bra på lång sikt. I globaliseringens skugga har nämligen andra branscher utvecklats på hemmamarknaden med Gasellföretag som skapar jobb. Bygg-, it- och konsultföretag har ökat mest i Gasellundersökningen genom åren, medan tillverknings- och handelsföretagen har minskat mest.”

I årets undersökning är vinnarbranscherna bygg och entreprenad och it-företag, men också lite oväntat handelsföretagen.

”För handelsföretagen är detta ett trendbrott efter att de har minskat i många år. En stark inhemsk konsumtion har hjälpt till och nya konsumtionsmönster har gjort att fler e-handlare blir Gasellföretag. Ska den positiva trenden hålla i sig behöver det finnas en balans mellan mer traditionell handel och digital handel.”

Bland vinnarbranscherna i år finns även företagstjänster. Här återfinns årets Supergasell, Sveriges snabbast växande Gasellföretag, Radix Kompetens i Malmö grundat 2011 av Martin Sjöström.

Bolaget har växt med över 5.000 procent och omsatte 90 miljoner kronor i fjol. I dag har man 280 anställda. Det som fick fart på omsättningen är att företaget har vunnit flera upphandlingar och fått ramavtal med Arbetsförmedlingen. Uppdraget är att hjälpa nyanlända in i det svenska samhället genom utbildning i arbetsmarknadskunskap och svenska samt att få ut arbetssökande i arbete.

”Svenska företag har varit duktiga på att fokusera på kärnverksamheten och det gör att man köper in mer företagstjänster externt”, säger Per Weidenman.

”Och även om läget har lugnat ned sig kommer förra årets extrema flyktingström att göra avtryck en lång tid framöver i form av bland annat ökad efterfrågan på gode män, tolkar, utbildning, sjukvård, boende och att få folk i arbete. Det är tjänster som många privata företag kan vara med och hjälpa till med.”

Välfärdsföretagens andel av Gasellföretagen har tidigare år ökat. Men i år minskade antalet företag inom vård- och omsorgsbranschen för första gången och andelen har krympt med 2 procentenheter till 6 procent. Enligt Per Weidenman är det ett hack i kurvan som kan bero på osäkerhet inför den välfärdsutredning som Ilmar Reepalu presenterade tidigare i höst med förslag om ett vinsttak på 7 procent.

”Om samhället ska klara sina åtaganden i framtiden så behöver man hjälp av privata aktörer, så framtidens vinnare finns inom vård och omsorg för efterfrågan på deras tjänster kommer bara att öka. Även utbildningsföretagen har framtiden för sig”, säger Per Weidenman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?