Expert sågar räddningen av Stampen

Räddningen av Stampen möts av skepsis, eftersom 81 miljoner kronor antas vara på tok för lite pengar. Några av Sveriges tyngsta investerare kan därmed tvingas öppna plånböckerna igen - men försvarar affären.

GP, huvudnumret i Stampens utgivning.
GP, huvudnumret i Stampens utgivning.Bild:Adam Ihse/TT

”Det är för mig fullständigt obegripligt att 81 Mkr skulle täcka alla Stampens kapitalbehov”, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi, apropå den kassa som tillförs den krisdrabbade mediekoncernen Stampen.

Stampens vd Martin Alsander säger att koncernen ska betala skulder på 220 Mkr i slutet av februari. Till det kommer ytterligare belåning, och en omstöpning av verksamheten.

”Vi har en stark kassa, även om jag inte vill säga exakt hur stor den är”, säger Martin Alsander.

Bakom det ekonomiska tillskottet står en rad prominenta affärsprofiler från Göteborgstrakten. Förutom Stenafamiljen Olsson märks Fabian Hjelte och Rolf Lundström, men även den Londonbaserade riskkapitalisten Björn Savén.

”I och med min bakgrund inom Esseltekoncernen tyckte jag att detta var en intressant medieinvestering”, säger Björn Savén till Di, med hänvisning till sin egen historik inom tryckeri- och kontorsvarukoncernen.

Anders Eriksson är vd för Bonnier News, som bland annat äger Dagens industri. Han flaggar för ett andra steg:

”Den här typen av lokala finansiärer vill värna om Stampens och GP:s överlevnad och roll i Göteborgstrakten”, säger han.

”Sedan är frågan om det räcker. Men det handlar om personer med finansiell kapacitet. Dessa har möjligheten att gå in med mer pengar om det blir nödvändigt”, resonerar Anders Eriksson.

”Man kan gissa att de har gått in i det här med öppna ögon”, fortsätter han.

Familjeägda Stena, med Dan Sten Olsson i spetsen, uttrycker tillförsikt:

”Stena tror på företaget, har förtroende för företagsledningen efter den lyckade rekonstruktionen och ser fram emot att bolaget utvecklas vidare”, skriver Stena Finans, den enhet i koncernen som tagit 12,4 procent av ägandet, i en kommuniké på torsdagen.

”Det är i grunden bra för Västsverige med ett lokalt medieföretag.”

De köpte åtminstone in sig billigt. Affären ger investerarna kontroll över 40 procent av Stampen för 81 Mkr, vilket pekar på en värdering på omkring strax över 200 Mkr för hela bolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?