1515

Expert: Så kommer Tyskland troligen regeras

Enligt Mats Karlsson, Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska Institutet, så är det mest sannolika nu att FDP och Gröna bildar regering med Merkels CDU.

"Socialdemokraterna kommer med säkerhet välja att gå i opposition och det kan bli långa regeringsförhandlingar. Framför allt då Gröna och FDP har gått starkare framåt än väntat och kommer känna att de kan kräva något ur regeringsförhandlingarna med CDU", säger han.

"Men Merkels ledarskap kommer att bestå, men hon är ändå försvagad internt i Tyskland. Så det kommer bli en spännvidd inom den tyska regeringen om det blir en koalition mellan CDU, FDP och Gröna", säger Karlsson.

Mats Karlsson säger att AFD:s frammarsch i tyska valet är överraskande.

"Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar. Partiet har gått från bara några procent av väljarstödet till att bli landets tredje största parti. Det är även första gången sedan 1960-talet som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland", säger han till TT.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?