1515

Expert: Ryssland håller Lukasjenko vid makten

Demonstrationerna fortsätter i Belarus för att få landets president på fall. Men Aleksandr Lukasjenko tycks bli kvar på sin post. Skälet är Ryssland.

”Västmakterna kommer inte utmana Ryssland, som är en kärnvapenmakt, om Belarus”, säger experten Jakob Hedenskog.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Mikhail Klimentyev

I torsdags meddelade Rysslands president Vladimir Putin att landet upprättat en ”reservpolisstyrka” som kan ingripa på den Belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenkos sida vid behov. I och med det verkar det som att Putin bestämt sig för att Lukasjenko får sitta kvar som president.

”Det har spekulerats efter valet och oroligheterna om att Ryssland väger olika alternativ, låta Lukasjenko sitta kvar eller försöka byta ut honom mot någon mer medgörlig person som är lojal med Ryssland”, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt honom tyder nu allt på att Lukasjenko, för att få Rysslands uttalade stöd, tvingats böja sig på flera punkter i de pågående förhandlingarna om en unionsstat.

”Det finns ett avtal från 1999 om att upprätta en unionsstat mellan Ryssland och Belarus. Sedan 2015 har Ryssland ökat trycket i förhandlingarna och allt tyder på att när de träffades i december förra året så fick Lukasjenko ett ultimatum som han vägrade acceptera, men han kan ha tvingats böja sig nu”, säger Hedenskog.

Det handlar bland annat om energifrågan, olja och gas men även att Ryssland vill öppna en flygbas i Belarus vilket Lukasjenko vägrat gå med på.

”Det kan till och med vara så att Lukasjenko tvingats gå med på att Belarus i allt väsentligt blir en del av Ryska federationen men med formell självständighet. Lukasjenko kan få sitta kvar, men i praktiken blir det i Moskva besluten tas. Lukasjenko blir en marionett till Putin”, säger Hedenskog.

Men Ryssland har också egen vinning av ”reservstyrkan”, menar Carolina Vendil Pallin, forskningsledare och expert på bland annat rysk politik vid FOI.

”För den ryska politiska ledningen är oroligheterna i Belarus ett existentiellt problem. Det har delvis att göra med inrikespolitiken, man ser folkliga resningar som något som hotar stabiliteten och som är iscensatt av väst”, säger hon.

Det finns en rädsla att oroligheterna ska sprida sig till Ryssland.

”Man har redan nu demonstrationer i den ryska staden Chabarovsk. Där förekommer även slogans som ”leve Belarus”, så det görs redan den kopplingen. Dessutom har man regionalval i Ryssland den 13 september vilket naturligtvis också spär på en viss känslighet för politiska omvälvningar, säger Carolina Vendil Pallin.

Om läget i Belarus inte lugnar ner sig så har Putin varit tydlig med att Ryssland kommer gå in.

”Det kan ske i första hand med specialförband inom säkerhetstjänsterna, men det kan inte uteslutas att det sker även med militära medel”, säger Jakob Hedenskog.

Om det skulle ske, så kommer inte någon västmakt gå emot Ryssland, tror Jakob Hedenskog, och pekar på ”Krimkrisen” i Ukraina 2014. Med Ukraina hade väst och inte minst EU ett stort engagemang som saknas för Belarus.

”Västmakterna kommer inte utmana Ryssland, som är en kärnvapenmakt, om Belarus. Det enda medlet som finns är sanktioner. Likväl kommer Ryssland att rättfärdiga sitt agerande utifrån att västmakterna sägs hota Belarus och att Ryssland räddar sitt slaviska broderland”, säger Jakob Hedenskog.

För ett par veckor sedan var det många som trodde att Lukasjenko var på väg att tappa greppet i Belarus, sedan dess har det vänt. Strejkerna i några av landets viktigaste industrier har han lyckats dämpa med hjälp av uppsägningar och andra påtryckningar.

”Strejkerna var ett större hot mot regimen än protesterna eftersom de innebär en stor belastning för ekonomin och arbetarna i de statliga fabrikerna ansågs tidigare ha varit Lukasjenkos stödtrupper. Men där verkar det akuta hotet ha undanröjts”, säger Jakob Hedenskog.

Trots några enstaka undantagsfall där poliser eller personal inom säkerhetstjänsten lämnat sina positioner så är majoriteten fortfarande lojala mot Lukasjenko.

”Säkerhetstjänsten och polisen har varit prioriterade av Lukasjenko. Regimen har köpt deras lojalitet eftersom Lukasjenko har befarat ett större hot mot sin egen makt än ett militärt hot mot landet”, säger Hedenskog.


Innehåll från American ExpressAnnons

Lista: Sex tillfällen din försäkring kan rädda resan

Nu lättar reserestriktionerna och många svenskar längtar efter att ge sig ut och upptäcka världen igen. Men det finns vissa situationer som gör äventyret mindre roligt. Fredrik Sauter, vd på American Express, tipsar om sex tillfällen där en bra försäkring kan göra att resan får guldkant även om det oförutsedda händer.

Läs mer och ansök här! 

Brutna ben och armar

Äventyr är roligt, men när man utmanar sina gränser (eller när man snubblar på en trasig trottoar) finns risken att man hamnar på sjukhus istället för på hotell. Något som utan en bra försäkring kan bli både dyrt och krångligt. Har du däremot köpt resan med American Express Platinum Card ingår en reseförsäkring med medicinsk assistans på upp till tio miljoner kronor. Dessutom, något som är nog så viktig, får du personlig hjälp med allt som behöver ordnas.

”En av våra medlemmar var på semester i Turkiet när deras fyraåriga dotter bröt lårbenet. Så fort de kontaktade oss tog vi över alla sjukvårdskostnader, betalade för hembiljetter samt planerade för en säker medicinsk hemtransport. Medan de väntade på att kunna resa hem ringde en och samma barnsjuksköterska från oss dagligen och höll sig uppdaterad om dotterns mående. När det väl var dags fick familjen ambulanstransport både till och från flygplatserna, speciell eskort genom säkerhetskontrollen och ett extra säte så att dottern kunde sitta bekvämt. För dem blev resan tack vare försäkringen ändå ett ljust minne.”

Borttappat bagage

Alla har vi stått vid bagagebandet och väntat på en väska som aldrig dyker upp, men har du betalat resan med American Express Platinum Card får du i alla fall ekonomisk ersättning efter bara fyra timmar.

”Det här kan verka som en liten detalj, men det är hjälp som betyder så mycket när man står där på flygplatsen och bara vill börja sin semester.”

Inställda flyg

Försäkringen kan tyvärr inte hindra att flygplan blir försenade, men den kan betala för ett hotellrum så att du slipper tillbringa natten på flygplatsens plaststolar.

”Något som är nog så viktigt när man som jag har små barn i familjen.”

En vän att hålla i handen

Att resa ensam kan vara härligt och en möjlighet att lära känna många nya människor. Men blir du sjuk eller skadad långt hemifrån kan en vän som hjälper dig på plats vara ovärderligt.

”Vår försäkring ser till att en vän eller släkting kan resa till dig om du hamnar på sjukhus när du är på resa, och dessutom står vi för kost- och logikostnader medan hen hjälper dig. Vi vill att en resa ska kännas både enkel och trygg, och är man i en utsatt situation finns det få saker som skapar så mycket trygghet som ett känt ansikte.”

Sjukhusförmån

Har man sett fram emot att bo på hotell och istället hamnar på sjukhus, ja då känns lyxen man längtat efter ganska avlägsen. Därför ingår 750 kronor per natt, upp till 7 500 kronor, som kan användas till att göra din sjukhusvistelse angenämare.

Läs mer och ansök här! 

Varje månad får du en faktura med din medlemsavgift på 550 kr och dina samlade köp. Det ger dig bra överblick på ekonomin.

Om du betalar hela fakturabeloppet innan förfallodatumet innebär det räntefri kredit i upp till 55 dagar från köptillfället. Därefter är krediträntan 15,99 %. För kontantuttag tillämpas en kreditränta om 23,99 %. Vid fullt kreditutnyttjande om 135 000 kr under 12 månader är den effektiva räntan 24,79 % och det totala beloppet att betala är 169 545 kr.

American Express Europe S.A. Avenida Partenón 12-14, 28042, Madrid, Spanien.

Mer från American Express

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med American Express och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?