1515
Annons

Expert om oljeattackerna: ”Jag lägger all skuld på Iran”

Höjda oljepriser, en eskalerande situation och Ryssland som en joker i leken.

Mellanösternexperten Jean-François Seznec ser stora risker efter attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna.

Svart rök över oljeanläggningen i Abqaiq.
Svart rök över oljeanläggningen i Abqaiq.Foto:Planet Labs Inc/AP

Jean-François Seznec är verksam vid bland annat den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council samt Georgetown University och Johns Hopkins University.

Han säger att intensiteten i drönarattacken är överraskande, och är övertygad om att det är Iran som ligger bakom den. Tidigare har det rått en form av terrorbalans mellan Iran och Saudiarabien, men sedan Irans export stryptes har landet mindre att förlora och är desperat, resonerar han.

”Jag lägger all skuld på Iran. För Huthirebellerna har inte tekniken att genomföra den här typen av attacker med drönare. Tekniken är avancerad, och åtminstone här i Washington är man övertygad om att drönarna kommer från Iran men att de ges till Hizbollah, som utför anfallet”, säger han till TT.

För Huthirebellerna i Jemen är det ett lämpligt upplägg, eftersom de kan påstå att det rör sig om en hämndauktion för saudiernas inblandning i Jemens inbördeskrig, enligt honom.

”Det är ett komplicerat spel, men det ger iranierna någon sorts trovärdig möjlighet att förneka ansvar för attackerna.”

De saudiska oljeanläggningarna är vitala för landets ekonomi och är så klart tungt befästa.

”Jag har kört förbi de här anläggningarna vid ett flertal tillfällen, och det är extremt välbevakade. Det finns tre försvarsringar runt dem, men de var gjorda för landattacker och inte luftattacker”, säger Jean-François Seznec.

Saudiarabien har i och för sig ett välutbyggt försvar mot vanliga attacker med flygplan med radaranläggningar, stridsflygplan, luftvärn och USA:s styrkor i närliggande Qatar.

”Drönare är en ny attackmetod och jag tror inte att saudierna var beredda på det. Patriotsystemen verkar inte fungera på den här typen av vapen. Jag är säker på att de jobbar intensivt på det.”

Seznec förväntar sig ett snabbt och kraftfullt svar från Saudiarabien, möjligtvis via någon form av attack mot Iran via ombud.

”De kanske gör något direkt mot Irans gasanläggningar. Då kan revolutionsgardet säga att det är oskyldigt attackerat och blockera Hormuzsundet. Det kan snabbt spåra ur.”

Han förväntar sig att oljepriserna kommer att stiga, när Saudiarabien släpper information om hur stora produktionsstörningar som väntas.

”Ingen kommer att säga sanningen om omfattningen, så marknaden kommer att oroas. Jag blir mer och mer övertygad om att oljepriserna kommer att stiga rätt rejält.”

I maktens korridorer i Saudiarabien väntar sig Jean-François Seznec att kronprinsen Mohammed bin Salman försöker dra nytta av situationen för att ytterligare koppla greppet om makten. Samtidigt innebär det en risk att bli mer beroende av USA. I oktober väntas också Rysslands president Vladimir Putin besöka landet. Ryssland kan bli en joker i leken, och är något av en vinnare vid höjda oljepriser.

”Ryssland kan bli en medlare mellan Iran och Saudiarabien, jag vet inte hur förtjust USA skulle vara över det. Ryssland kan försöka att använda sitt inflytande över Iran för att lätta på spänningarna”, säger Jean-François Seznec.


Nordkorea: Pandemin under kontroll

Nordkorea kan komma att ändra på de rådande pandemirestriktionerna då det från ledningshåll hävdas att covid-19-utbrottet i landet tappar fart – något som dock är ett starkt ifrågasatt påstående.

Kim Jong Un.
Kim Jong Un.Foto:朝鮮通信社

Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA diskuterades smittoläget vid ett möte under söndagen, där landets diktator Kim Jong Un och andra högt uppsatta deltog, och där det konstaterades att ”pandemisituationen är under kontroll och förbättrad över hela landet”.

Nordkorea bekräftade officiellt sitt första fall av covid-19 i maj i år, detta ledde till en nationell nedstängning där arbetslag isoleras från varandra på arbetsplatser och resor mellan olika regioner förbjudits.

Under söndagen rapporterade Nordkorea 89 500 ytterligare patienter med ”febersymptom”, vilket innebär att totalt 3,4 miljoner människor i landet nu insjuknat. Nya uppgifter kring dödstal finns inte. De senaste siffrorna är från i fredags, då totalt 69 döda rapporterades.

Experter bedömer att Nordkorea kraftigt underdriver dödssiffrorna för att skydda ledaren Kim Jong Un från att lida politisk skada. Bedömningen är att betydligt fler bör ha dött, då stora delar av landets befolkning är ovaccinerade och vården av svårt sjuka brister. Andra experter pekar samtidigt på att ledningen kan ha överdrivit smittotalen för att kunna stärka kontrollen över befolkningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?