Expert om oljeattackerna: ”Jag lägger all skuld på Iran”

Höjda oljepriser, en eskalerande situation och Ryssland som en joker i leken.

Mellanösternexperten Jean-François Seznec ser stora risker efter attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna.

Svart rök över oljeanläggningen i Abqaiq.
Svart rök över oljeanläggningen i Abqaiq.Foto:Planet Labs Inc/AP

Jean-François Seznec är verksam vid bland annat den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council samt Georgetown University och Johns Hopkins University.

Han säger att intensiteten i drönarattacken är överraskande, och är övertygad om att det är Iran som ligger bakom den. Tidigare har det rått en form av terrorbalans mellan Iran och Saudiarabien, men sedan Irans export stryptes har landet mindre att förlora och är desperat, resonerar han.

”Jag lägger all skuld på Iran. För Huthirebellerna har inte tekniken att genomföra den här typen av attacker med drönare. Tekniken är avancerad, och åtminstone här i Washington är man övertygad om att drönarna kommer från Iran men att de ges till Hizbollah, som utför anfallet”, säger han till TT.

För Huthirebellerna i Jemen är det ett lämpligt upplägg, eftersom de kan påstå att det rör sig om en hämndauktion för saudiernas inblandning i Jemens inbördeskrig, enligt honom.

”Det är ett komplicerat spel, men det ger iranierna någon sorts trovärdig möjlighet att förneka ansvar för attackerna.”

De saudiska oljeanläggningarna är vitala för landets ekonomi och är så klart tungt befästa.

”Jag har kört förbi de här anläggningarna vid ett flertal tillfällen, och det är extremt välbevakade. Det finns tre försvarsringar runt dem, men de var gjorda för landattacker och inte luftattacker”, säger Jean-François Seznec.

Saudiarabien har i och för sig ett välutbyggt försvar mot vanliga attacker med flygplan med radaranläggningar, stridsflygplan, luftvärn och USA:s styrkor i närliggande Qatar.

”Drönare är en ny attackmetod och jag tror inte att saudierna var beredda på det. Patriotsystemen verkar inte fungera på den här typen av vapen. Jag är säker på att de jobbar intensivt på det.”

Seznec förväntar sig ett snabbt och kraftfullt svar från Saudiarabien, möjligtvis via någon form av attack mot Iran via ombud.

”De kanske gör något direkt mot Irans gasanläggningar. Då kan revolutionsgardet säga att det är oskyldigt attackerat och blockera Hormuzsundet. Det kan snabbt spåra ur.”

Han förväntar sig att oljepriserna kommer att stiga, när Saudiarabien släpper information om hur stora produktionsstörningar som väntas.

”Ingen kommer att säga sanningen om omfattningen, så marknaden kommer att oroas. Jag blir mer och mer övertygad om att oljepriserna kommer att stiga rätt rejält.”

I maktens korridorer i Saudiarabien väntar sig Jean-François Seznec att kronprinsen Mohammed bin Salman försöker dra nytta av situationen för att ytterligare koppla greppet om makten. Samtidigt innebär det en risk att bli mer beroende av USA. I oktober väntas också Rysslands president Vladimir Putin besöka landet. Ryssland kan bli en joker i leken, och är något av en vinnare vid höjda oljepriser.

”Ryssland kan bli en medlare mellan Iran och Saudiarabien, jag vet inte hur förtjust USA skulle vara över det. Ryssland kan försöka att använda sitt inflytande över Iran för att lätta på spänningarna”, säger Jean-François Seznec.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?