1515

Expert om G7-haveriet: Nu väntar en orolig tid i världsekonomin

Sedan G7-ledarnas möte slutat med pannkaka väntar en orolig tid när omvärlden ska svara på USA:s kritiserade skyddstullar.

Värst är att USA nu tycks vilja trappa upp handelskriget ännu mer, anser en expert.

Anders Bergqvist är chefsekonom på SEB.
Anders Bergqvist är chefsekonom på SEB.Foto:TT

Även om förväntningarna var låga på helgens toppmöte för de rika länderna i G7 i Kanada var slutresultatet "bedrövligt", anser Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. USA:s president Donald Trump skulle först underteckna en gemensam kommuniké – men efter mötet kände han sig förolämpad och drog sig ur.

"Det tyder på ett väldigt dåligt samtalsklimat mellan ledarna", säger Bergqvist.

Det är illa nog, men ännu värre är att världshandeln nu är på väg åt fel håll, med risk för minskad tillväxt globalt, tycker han. Mest akut är att det efter G7-mötet finns ett uttalat hot från USA om en upptrappning med ännu mer skyddstullar.

"Trump antyder i tweets att han inte accepterar att andra länder svarar på USA:s skyddstullar. Att om andra länder gör det går USA vidare", säger Bergqvist.

De närmaste veckorna blir oroliga för världsekonomin, bedömer han. Inom kort ska USA gå fram med sina skyddstullar mot Kina, och Kanada och EU ska sätta ner foten om hur man ska svara amerikanerna.

Ett exportland som Sverige skadas förstås av stukade globala handelsrelationer. Utvecklingen kan också skada aktiemarknader runtom i världen, inklusive den svenska. Och det kan i sin tur slå mot bostadsmarknaden, påpekar Bergqvist. Med högre skyddstullar finns också risk för ökad inflation när importen blir dyrare.

Men det finns också ett ljus i mörkret.

"När USA vill isolera sig mot omvärlden så reagerar världen tvärtom och vill inte ha handelskrig", säger Bergqvist.

Omvärlden svarar visserligen på USA:s handelshinder, men ger sig inte in i ett allas handelskrig mot alla, påpekar han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?