1515
Annons

Expert om FBI-tillslaget: Svårt för Trump att bli president efter det här

FBI-agenter ska enligt uppgift ha letat efter handlingar om kärnvapen vid tillslaget hos Donald Trump.

”Om det stämmer är det naturligtvis oerhört allvarligt”, säger USA-experten Jan Hallenberg.

USA:s ex-president Donald Trump.
USA:s ex-president Donald Trump.Foto:Joel Martinez

Beslutet om en husrannsakan hos ex-presidenten Donald Trump är historiskt – men knappast förvånande.

”Trump är en person som verkligen testat tesen 'står över lagen'”, säger Jan Hallenberg, USA-expert och senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet (UI).

Enligt uppgifter ska de FBI-agenter som gjorde husrannsakan hos Donald Trump varit på jakt efter handlingar om kärnvapen.

Jan Hallenberg säger att det är svårt att avgöra vad razzian kommer att få för följder innan alla detaljer är kända.

”Men det här är så otroligt politiskt känsligt att beslutet om husrannsakan inte hade fattats om det inte var allvarligt.”

USA:s justitieminister Merrick Garland sade vid en presskonferens på torsdagen att han personligen godkänt tillslaget mot ex-presidenten och att man inte fattar sådana beslut lättvindigt.

Jan Hallenberg håller med:

”Man har först provat med mjuka metoder utan framgång och då tvingades man i stället att ta till hårdare metoder. Beslutet hade inte fattats om det inte var nödvändigt.”

Jan Hallenberg säger att han uppfattar Merrick Garland som en oerhört noggrann och försiktig byråkrat.

”Det är svårt att inte ha förtroende för honom.”

På fredagen kom även besked från Trump att han går med på att informationen om tillslaget får offentliggöras. Det kan tyda på två saker, enligt Jan Hallenberg:

”Antingen har Trump en övertro på sig själv och tror att han står över lagen, eller så bedömer han att det hela inte är så allvarligt och att han kommer att överleva detta”, säger han. 

Redan i februari beslagtogs 15 lådor med dokument från Trumps residens. En del av dem ska ha varit sekretessbelagda.

”Trump har visat ett totalt förakt för lagar och bestämmelser redan tidigare när han ska ha rivit sönder dokument vid sittande bord och spolat ner papper i toaletten”, säger Jan Hallenberg.

Hur händelsen kommer att påverka Donald Trumps eventuella ambitioner att bli republikanernas presidentkandidat 2024 beror till stor del på allvarliga dokumenten är.

”Om pappren inte är fullständigt förödande ökar hans chanser att bli Republikanernas presidentkandidat. Då sluter Republikanerna upp kring honom.”

Däremot minskar hans chanser att bli president, tror Hallenberg.

”Jag har mycket svårt att se att oberoende väljare skulle gå till Trump efter den här soppan”, säger han.

Innehåll från Mercuri UrvalAnnons

Metoden som framgångssäkrar din karriär

Marcus Tingland, Sverigechef på Mercuri Urval.
Marcus Tingland, Sverigechef på Mercuri Urval.

Inom rekrytering ökar kraven på att metoder som används är evidensbaserade, likabehandlande och skapar riktig nytta.

Mercuri Urval arbetar med en vetenskapligt baserad metod som slår knock på branschen.

– Vår metod bidrar till att framgångssäkra kandidatens karriär, säger Marcus Tingland.

Så fungerar det – läs mer om metoden här

Ledarskap handlar till stor del om att skapa vinnande strukturer. Och framgång beror på individens och organisationens förmåga att leverera resultat.

– Om organisationens kapacitet eller ledarskap inte motsvarar ställda krav löper man större risk att misslyckas, säger Marcus Tingland, Sverigechef på Mercuri Urval.

Istället för konventionella chefsrekryteringsmetoder sticker Mercuri Urval ut med en vetenskapligt baserad metod, som visat sig vara framgångsrik för såväl kandidater som kunder och medarbetare.

– Vi arbetar med urval och bedömning baserat på prediktion av framtida prestation, och detta kopplat till individens erfarenhet, förmåga och motivation. Vi utgår ifrån faktabaserade framgångsfaktorer. Metoden i sig är konsekvent och repeterbar, utfallet går att mäta och tål granskning. Vi är övertygade om att detta är framtiden för hela vår bransch.

Marcus Tingland konstaterar att uppdragsgivare ställer allt högre krav på rekryteringfirmornas förmåga att bedöma framtida prestation utifrån verkliga förutsättningar – generella modeller som allmänt beskriver personlighet och beteende som är standard att använda i branschen i stort svarar inte mot denna prövning.

– Vi ser att allt fler samarbetspartners ställer krav utifrån denna insikt baserat på egna erfarenheter från otillräckliga ledartillsättningar.

”Vilar på en evidensbaserad metodik”

Marcus Tingland pekar på studier som visar på en alldeles för låg kvalitet kopplat till det långsiktiga utfallet av ledarrekrytering.

– Vi angriper denna utmaning genom att objektivt mäta utfall och resultat men det förutsätter även att vi är rigorösa och konsekventa i vårt genomförande. Vi vilar på en evidensbaserad metodik som är systematisk, strukturerad och som tål granskning. Det intressanta med detta tillvägagångsätt är att det leder till mer kompetensbaserade urval och krav på att identifiera och möta kandidater utanför traditionella nätverk.

Hjälper er metoden till att faktiskt framgångssäkra karriären?

– Så är det absolut. Det är det vi brinner för och glädjande nog kan stoltsera med att vi gör i stort sett dagligen.

Tack vare metoden blir dessutom Mercuri Urval en mer attraktiv arbetsgivare, menar Marcus Tingland:

– De bästa och mest professionella människorna i vår bransch bryr sig genuint om resultat, ledarskap och organisationsutveckling. Hos oss erbjuds alla medarbetare en miljö och arbetssätt som bidrar till ett hållbart värdeskapande där kunden och kandidaten står i fokus.

Så fungerar det – läs mer om metoden här

Mer från Mercuri Urval

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercuri Urval och ej en artikel av Dagens industri

Trumps advokater vill stoppa FBI från att läsa beslagtagna dokument

Donald Trumps advokater har under måndagen motsatt sig att USA:s justitiedepartement fortsätter granska dokument som beslagtogs hemma hos ex-presidenten.

Det var i förra veckan som en federal domare beordrade en extern tredje part att granska de dokument som beslagstogs i en FBI-räd mot Donald Trumps bostad.

Domaren, Aileen Cannon, är tillsatt av Donald Trump under hans tid som president och beslutet att tillsätta en så kallad ”special master” att granska dokumenten innan utredningen går vidare har kritiserats brett av en juridisk expertkår i USA.

Anledningen är att det bland dokumenten kan finnas material som Trump hävdar skyddas av olika sekretesslagar, bland annat den mellan advokat och klient.

Justitiedepartementet har överklagat beslutet att tillsätta en extern utredare och hävdat att de i väntan på att överklagandet omprövas vill fortsätta med sin granskning. Något som Trumps advokater nu vill stoppa.

Justitiedepartementet har å sin sida hävdat att vänta på en tredjepartsutredning kommer att skada rättsprocessen och dessutom är onödig, eftersom de redan rensat ut handlingar som skulle omfattas av klientsekretess.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera