Annons

Expert: Nordkorea vill provocera USA

Nordkorea försöker sätta press på USA med det enda medel man har – genom att visa styrka och muskler. Resultatet riskerar dock att bli kontraproduktivt, enligt en bedömare.

”Trump har inte reagerat positivt på sådana här hot tidigare”, säger Nordkoreaanalytikern Niklas Swanström till TT.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un när de två träffades i februari i år.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un när de två träffades i februari i år.Foto:Evan Vucci

Det var inte helt oväntat att Nordkorea skulle göra någonting för att sätta press på USA, enligt Swanström. Ingenting tyder dock på att de nu avfyrade robotarna är långdistansmissiler, vilket gör att diktatorn Kim Jong-Un kan hävda att landet inte har brutit mot några avtal.

”Det är samtidigt en stark indikation på att han försöker få Donald Trumps uppmärksamhet. Nordkorea är oerhört frustrerat över att USA inte vill släppa sanktionerna och erkänna landet som en kärnvapenstat. Detta är då ett sätt att provocera fram en dialog”, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

TT: Är det inte risk att Nordkorea snarare försämrar sitt läge med detta?
”Ja, jag skulle tro att så blir fallet. Det är oerhört svårt för Trump att reagera positivt på de här provokationerna, liksom att släppa sanktionerna om det inte leder till nedrustning.”

Avfyrandet ska dock inte ses som ett hot mot grannländerna – udden är riktad mot USA, bedömer Swanström. Men det inträffade väcker frågan om Nordkorea i fortsättningen kommer agera provokativt varje gång de båda länderna inte är överens.

”Jag kan förstå varför de har gjort det, för det är det enda verktyg man har. Men långsiktigt är det inte positivt för den fortsatta dialogen.”

Donald Trump får det också kämpigare att sälja in bilden av att de båda länderna numera står på god fot.

”Det är svårt att komma till förhandlingsbordet om det ser ut som att man kommer dit under nordkoreanskt tryck. Det kan också stärka USA:s ovilja att lyfta sanktionerna.”

USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un hade sitt första viktiga möte i Singapore i fjol där man skrev under en första och vagt formulerad överenskommelse om en kärnvapennedrustning av den koreanska halvön. När de två träffades en andra gång i Hanoi blev det dock ingen överenskommelse. Nordkorea anklagade senare USA för att ha agerat "svekfullt".

USA fortsatt angelägna om att föra en dialog medan motparten är mer svårflörtad, säger Swanström.

”Det är främst Nordkoreanerna som är ovilliga att diskutera med USA, eftersom man inte ser att sanktionerna är på väg att släppa.”

TT: Så var händer den kommande tiden?

”Om Nordkorea inte provocerar ytterligare kommer inte detta göra något djupare avtryck. USA är så pass villigt att föra en dialog och vill inte eskalera det här. Jag tror också att det internationella samfundet kommer att försöka spela ned detta.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Tydlig coronaeffekt för fritidshus och fjällboende

Svenska naturupplevelser står högre i kurs än någonsin efter coronavåren. Hos Fastighetsbyrån märks tydliga effekter av att fler intresserar sig för att investera i ett sommarhus eller fjällboende. 

Hitta ett boende i fjällen här

Den märkliga sommaren 2020 har satt sina spår inom många olika delar av samhället. Detta har inte minst gällt vår syn på turism. Reserestriktionerna lättade på sina håll, men fortsatt präglades sommarsemestern av stor osäkerhet. 

Många svenskar började istället se sig om efter ett fritidshus av något slag. Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, bekräftar den starka trenden efter siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Vi har sett priserna på fritidshus gå upp med 9 procent under den senaste 12-månadersperioden. Om vi jämför med villapriserna har de ökat med 8 procent och bostadsrätter med 4 procent. Det är tydligt att corona har gjort att intresset för fritidshus är rekordstort. 

Men det är inte bara priserna som har stigit på grund av den nya marknadssituationen. Även antalet försäljningar av fritidshus har ökat kraftigt – med 13 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. 

Högtryck i fjällvärlden

När det gäller fjällboende tror Johan Vesterberg på en liknande coronaeffekt under hösten och vintern. 

– Intresset för de svenska fjällen har ökat konstant under de senaste åren, men får ett extra uppsving nu. Det är ett bra läge för den som vill sälja. För köpare gäller det att vara ute i god tid. 

På Fastighetsbyrån Malung-Sälen är det mycket att göra, och för fastighetsmäklare Anna Sjögren Andersson ringer telefonerna konstant. De är många som vill titta på objekt kring Sälens skidområde, som Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Högfjället.

– Det är väldigt många förfrågningar nu. Man kan säga att vår högsäsong har inletts tidigare än vanligt på grund av corona. Ett tips för köpare är att fundera noga över vad man ska använda boendet till. Vill du ha liftnära, åka scooter, hyra ut? Vilka sommaraktiviteter är mest lockande? Det finns en stor variation. 

Smidigt med digital första kontakt

Det stora intresset för fjällboende bekräftas av Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre. Liksom många andra fjälldestinationer är Åre i dag populärt året runt, med ett brett utbud av sommaraktiviteter. 

– Vi ser definitivt en ökning av semestrande i Sverige framöver. Både fritidshus, fjällstugor och lägenheter går bra just nu, säger han. 

Corona-pandemin har också medfört att den digitala utvecklingen påskyndats, något som bland annat har förbättrat möjligheterna att titta på bostäder digitalt. Fastighetsbyrån erbjuder digitala live-visningar där mäklaren går runt och visar bostaden, medan tittarna kan ställa frågor genom en chattfunktion. 

Digitala visningar kan vara bra för att göra en första utvärdering, framförallt när bostaden ligger på en annan ort. Men Kristoffer Henriksson poängterar att det digitala är en komplettering.  

– Det är viktigt att också ta sig hit för att verkligen sondera terrängen tillsammans med sin lokala mäklare. Det är ofta först på plats som man vet vad man verkligen vill ha. Men det gäller att skynda sig, för ibland säljs objekten riktigt snabbt.  

Allt du behöver veta inför bostadsköpet.  

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?