1515

Expert: Nordkorea vill provocera USA

Nordkorea försöker sätta press på USA med det enda medel man har – genom att visa styrka och muskler. Resultatet riskerar dock att bli kontraproduktivt, enligt en bedömare.

”Trump har inte reagerat positivt på sådana här hot tidigare”, säger Nordkoreaanalytikern Niklas Swanström till TT.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un när de två träffades i februari i år.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un när de två träffades i februari i år.Foto:Evan Vucci

Det var inte helt oväntat att Nordkorea skulle göra någonting för att sätta press på USA, enligt Swanström. Ingenting tyder dock på att de nu avfyrade robotarna är långdistansmissiler, vilket gör att diktatorn Kim Jong-Un kan hävda att landet inte har brutit mot några avtal.

”Det är samtidigt en stark indikation på att han försöker få Donald Trumps uppmärksamhet. Nordkorea är oerhört frustrerat över att USA inte vill släppa sanktionerna och erkänna landet som en kärnvapenstat. Detta är då ett sätt att provocera fram en dialog”, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

TT: Är det inte risk att Nordkorea snarare försämrar sitt läge med detta?
”Ja, jag skulle tro att så blir fallet. Det är oerhört svårt för Trump att reagera positivt på de här provokationerna, liksom att släppa sanktionerna om det inte leder till nedrustning.”

Avfyrandet ska dock inte ses som ett hot mot grannländerna – udden är riktad mot USA, bedömer Swanström. Men det inträffade väcker frågan om Nordkorea i fortsättningen kommer agera provokativt varje gång de båda länderna inte är överens.

”Jag kan förstå varför de har gjort det, för det är det enda verktyg man har. Men långsiktigt är det inte positivt för den fortsatta dialogen.”

Donald Trump får det också kämpigare att sälja in bilden av att de båda länderna numera står på god fot.

”Det är svårt att komma till förhandlingsbordet om det ser ut som att man kommer dit under nordkoreanskt tryck. Det kan också stärka USA:s ovilja att lyfta sanktionerna.”

USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un hade sitt första viktiga möte i Singapore i fjol där man skrev under en första och vagt formulerad överenskommelse om en kärnvapennedrustning av den koreanska halvön. När de två träffades en andra gång i Hanoi blev det dock ingen överenskommelse. Nordkorea anklagade senare USA för att ha agerat "svekfullt".

USA fortsatt angelägna om att föra en dialog medan motparten är mer svårflörtad, säger Swanström.

”Det är främst Nordkoreanerna som är ovilliga att diskutera med USA, eftersom man inte ser att sanktionerna är på väg att släppa.”

TT: Så var händer den kommande tiden?

”Om Nordkorea inte provocerar ytterligare kommer inte detta göra något djupare avtryck. USA är så pass villigt att föra en dialog och vill inte eskalera det här. Jag tror också att det internationella samfundet kommer att försöka spela ned detta.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?