1515

Expert: Narkotikan frodas i finansvärlden – inte en slump

Rester efter droger hittades på Avanzas kontor i Stockholm.

Narkotikan frodas fortfarande i den högpresterande finansvärlden, och det är ingen slump, enligt en expert.

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Där det finns mer extrema personlighetstyper finns det en öppning för de här explosiva, centralstimulerande drogerna”, säger Sarah Linderoth, vd på Ljung & Sjöberg, ett företag som hjälper arbetsplatser att identifiera, förebygga och hantera alkohol- och drogproblematik.

I veckan avslöjades att narkotikahundar hittat drogrester på nätmäklaren Avanzas AZA +1,26% Dagens utveckling kontor. Alla anställda ska nu drogtestas.

Företaget Ljung & Sjöberg anlitas av de flesta svenska banker och har god inblick i hur det ser ut med droger i finansvärlden.

”Det är naivt att säga att det är ett Avanza-problem, utan det förekommer i alla branscher. Det som händer dem i dag är inget unikt. Skillnaden är om man har en plan för det eller inte”, säger Sarah Linderoth. 

Hon förklarar att medan alkohol är centrerat till kvällar, helger och festligheter, har droger ett vidare användningsområde.

”Det används som prestationshöjande, stressdämpande, för att kunna sova, för att komma upp på morgonen, för att maxa träningen och för att klara vardagslogistiken. Vi ska prestera på jobbet och samtidigt se bra ut.”

Narkotika blir på så sätt aktuellt dygnet runt.

”Normerna sätter gränser för alkoholen. Jag känner att det är dåligt att dricka klockan 14 en tisdag. Men droger har inte den bromsklossen i tid eller rum”, säger Sarah Linderoth.

TT: Hur är kulturen kring droger i just finansbranschen?
”Det är väldigt svårt att säga att det är kopplat till en viss bransch. Men det finns mycket högpresterande branscher där droger förekommer som en del av ”work hard, play hard”. Det finns ju också en historik från yuppie-eran.”

Enligt Avanzas vd Rikard Josefson har banken en ”väldigt bra kultur” och många av de 600 anställda är ledsna över knarkfynden. Men även han knyter an till branschens historia.

”Det är nolltolerans men vi är medvetna om att finansbranschen inte är underrepresenterad när det kommer till drogberoende”, sade han till Aftonbladet i onsdags.

Sarah Linderoth påpekar att drogproblem på arbetsplatsen förutom följderna för individen också bland annat kostar arbetsgivarna årliga mångmiljonbelopp i produktionsbortfall, sjukfrånvaro, varumärkesskada och tappade kunder.

”Droger i arbetslivet är en realitet. Som arbetsgivare har man att falla offer för de här konsekvenserna eller ta tag i taktpinnen”, säger hon.


Innehåll från NetsmartAnnons

Mötestrender: Demokratiska möten – alla ska kunna delta på samma villkor

Fler digitala möten kan spara stora pengar åt företagen, med lägre kostnader för tjänsteresor och mindre stress. Men nya hybrida mötesformer innebär samtidigt en teknisk utmaning för många bolag och deras anställda.

– Vi vill att det ska vara enkelt. Det är viktigt att få med sig alla oavsett grad av teknikintresse, säger Ronnie Gran produktspecialist på Netsmart, distributör av interaktiva produkter till företag, organisationer och skolor.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Du loggar in på ett digitalt möte, men helt plötsligt försvinner ljudet. Känner du igen dig? Det tar både tid och energi att lösa teknikproblem, men det finns en lösning. Om du har rätt verktyg kan du både undvika strul – och se till att allas röster blir hörda under mötet. Netsmarts expert Ronnie Gran reder ut alla frågetecken kring framtidens möten.

– Alla behöver bra utrustning. Ju mer vi använder tekniken desto mer blir vi medvetna om hur viktigt det är med bra ljud och bild. Allt pappersprassel, kaffekoppar, folk som pratar i mun på varandra – nu är det viktigare än någonsin att ha rätt verktyg, säger han.

Ronnie Gran får ofta frågan hur man kan få mötena så givande som möjligt när några deltar på plats, och andra hemifrån. Han berättar att framtidens arbetssätt redan är här.

– Tänk dig att du istället för de vanliga mikrofonerna, sladdarna och allt sånt har 8 192 virtuella mikrofonpunkter utspridda i hela rummet. Dessa mikrofoner anpassar sig automatiskt efter antalet personer som pratar, oavsett var de befinner sig i rummet och filtrerar även bort distraherande bakgrundsljud, säger han.

Netsmarts lösningar är dessutom helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Den väggmonterade mikrofonlösningen gör att du slipper både sladdar och fjärrkontroller.

– Den stora fördelen, förutom att ljudet blir så himla bra, är att det är enkelt att koppla in och använda. Många hör av sig och berättar att de inte trodde att det skulle vara så enkelt, säger han.

Ronnie Gran berättar om en av deras kunder som hade för låg ljudnivå under sina digitala möten.

– Det var ett stort finansinstitut, och när det handlar om pengar och siffror kan det bli stora problem om mottagaren inte riktigt hör vad den andra säger. De provade att montera in en Nureva HDL300 i ett av sina rum och för dem var det som natt och dag. Det blev en enorm skillnad – och ger en helt annan trygghet och säkerhet, säger han.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?