1515
Annons

Expert: Naivt att hyra ut hamnarna

Att släppa in Ryssland i två av Sveriges mest strategiskt viktiga områden är mycket naivt, anser militärforskaren Peter Mattsson på Försvarshögskolan.
"Jag tycker att det är väldigt konstigt att regeringen inte tar över det här", säger han till TT.

Bild:TT

"Vår försvarsminister har väldigt tydligt uttryckt att Ryssland är en aggressiv part i vårt närområde och att vi ska ha ett militärt samarbete med andra länder för att kunna stå emot det. Då vore det väldigt märkligt om vi släppte in dem i två av våra mest strategiskt viktiga områden. Hur förklarar man det?" säger Mattsson.

Det finns flera invändningar mot att hyra ut hamnarna i Slite på Gotland och i Karlshamn, anser han.

"Om man tittar på den övergripande bilden så är det så att man måste fråga sig vad man ska ha ledningen till. Vad är syftet från rysk sida? Jo, det är att använda det som en del i sina strategiska medel för att verka i Europa. Det kan användas som strategiskt vapen mot Europa. Och då innebär det att vi, om inte direkt så i alla fall indirekt, går in och stödjer Ryssland. Och det går ju tvärt emot vår utrikespolitiska hållning", säger Mattsson. Oerhört olämpligt

Vad kan då Ryssland använda de två hamnarna till? Vad är det man fruktar?

"Det här är väldigt viktiga områden och här kan man bedriva aktiv underrättelseinhämtning. Hur har vi kontroll på dem? Vad sker under vattnet? Vad kan de placera ut för saker? Vi pratar om sensorer som kan läggas kring den här ledningen och på andra ställen. De har kommit väldigt långt inom rysk undervattensteknik och vi känner inte till allt de har, så här öppnar vi stora möjligheter för dem att gå in och vara aktiva eller att de använder det för att störa vår trafik i de här områdena, säger Peter Mattsson. Med tanke på hur nära det ligger Karlskrona så är det ju oerhört olämpligt att ha någon så nära inpå. Och Slite hamn har sina fördelar. Kontrollerar man den hamnen eller kan hindra andra från att komma in så har man den fördelen på sin sida. Det är definitivt olämpligt från militär synpunkt", säger han.

Försvaret har bestämt sig för att bygga upp den militära förmågan på Gotland igen. Att då låta lokala intressen om 50 miljoner kronor, som Gotland kan få av att hyra ut Slite hamn, vore konstigt, anser Mattsson.

"Om man har bestämt sig för att ha den här utrikespolitiska hållningen, så vore det ju märkvärdigt att riskera att lämna över ett beslut som går i andra riktningen", säger han.

I eftermiddag träffar utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) företrädarna för Gotlands och Karlshamns kommuner för att informera om regeringens säkerhetspolitiska bedömningar. Hittills har regeringen inte sagt något offentligt.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?